INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  HAGI LA GALATASARAY

Hagi va semna azi un contract pe un an şi jumătate cu Galatasaray: "A meritat să aştept"

Articol de , - Publicat vineri, 22 octombrie 2010 00:00

"Regele" va debuta duminică în forţă pe banca lui Cim-Bom, în derbyul cu Fener. Numirea lui a adus o scădere pe bursă a acţiunilor clubului, cu 1,3%.

Hagi reintră în scenă la capătul a aproape 37 de luni petrecute departe de banca tehnică! După experienţa Steaua, încheiată în septembrie 2007, "Regele" se întoarce pe Ali Sami Yen pentru o nouă provocare a carierei de antrenor: "principal" la Galatasaray în al doilea mandat, după cel din 2004-2005.

Salariu mai mare decît în 2005

Povestea s-a legat foarte rapid. Ceea ce părea iniţial doar un zvon al presei de la Istanbul, pentru care Hagi era veşnica soluţie cînd se căuta un nou tehnician la Cim Bom, a căpătat contur în numai 48 de ore.

Despărţire rapidă de Rijkaard, negocieri eşuate cu Hakan Sukur şi Terim, răspuns pozitiv de la "Rege", aceasta a fost succesiunea trepidantă a evenimentelor de la Istanbul, încheiate cu un contract pe un an şi jumătate. Salariu: 1,7 milioane de euro, cu jumătate de milion mai mare decît cel avut la precedenta "descălecare" (1,2 mil. euro). Iar debutul va fi fulminant, direct la derby-ul cu Fener, acelaşi adversar pe care Galata, cu Hagi pe bancă, l-a ridiculizat, 5-1, în finala Cupei Turciei din 2005!

Acţiuni în scădere
Mişcarea a produs un efect negativ pe bursă pentru Galata, grupare ale cărei acţiuni au scăzut cu 1,3% după numirea lui Hagi. Titlurile erau cotate ieri după-amiază la 362-365 lire/acţiune, într-un moment în care valoarea de piaţă a clubului e de 375 de milioane de euro.

"Sînt fericit. A meritat să aştept trei ani ca să antrenez din nou" au fost primele cuvinte ale lui Hagi după anunţul oficial postat chiar pe site-ul clubului. El va fi prezentat azi într-o conferinţă de presă, în care se va parafa şi angajamentul său, la cantonamentul de la Florya. Obiectiv imediat: reintrarea în cărţile pentru titlu după un start dezastruos (locul 9, diferenţă de 8 puncte faţă de lider).

Îşi aduce preparator fizic
Hagi îl va avea secund pe fostul său coleg Tugay Kerimoglu, iar în stafful administrativ se va afla şi celebrul Hakan Sukur, cooptat ca director sportiv. "Regele" îl va aduce în echipa tehnică şi pe preparatorul fizic Gianni Melchiore, cu care a mai lucrat la Bursa, la Poli şi la Steaua. În schimb, unul dintre colaboratorii săi tradiţionali, Zoli Iaşko, antrenor cu portarii, va rămîne în ţară să supervizeze activitatea de la Academie, alături de preşedintele Pavel Peniu.

Clasament în Turcia după 8 etape
1. Bursa 20 p
2. Trabzon    17 p
3. Kayseri    17 p
4. Fener    16 p
...................................
7. Beşiktaş    13 p
..................................
9. Galatasaray    12 p

"Paravan pentru Polat"
Fanii Galatei sînt împărţiţi după numirea lui Hagi. Cei care-l contestă sînt însă convinşi că aducerea "Regelui" ar fi doar o manevră de culise a preşedintelui Adnan Polat, care ar fi căutat astfel să profite de popularitatea fostului internaţional român spre a mai domoli criticile dure lansate în ultima vreme asupra conducerii.

"Dacă Gică bate în derby, Galata iese din criză"
Fost jucător la Cim-Bom în perioada '96-'98, Adi Ilie îi prevede lui Hagi un mandat de succes pe Ali Sami Yen

- Adi, cum ai primit vestea întoarcerii lui Hagi la Galata?
- E foarte bine că Gică revine în fotbal. Îi doresc succes! Sînt sigur că va avea parte şi de sprijinul suporterilor pentru a ajuta echipa în acest moment delicat.

- Primul meci cu Fener! Sună periculos!
- E şi un avantaj, şi un dezavantaj! Dacă însă bate deja în derby, Galata are un atu imens pentru ieşirea din criză.

- Crezi că-i va fi greu lui Gică să reintre în ritm după trei ani de pauză?
- Dar ce, a uitat fotbalul?! Pentru Hagi e o probabil o mare provocare, cum vor mai veni şi altele în cariera lui. Cred că are o dorinţă extraordinară să aibă succes pe banca Galatei.

- Să ne aşteptăm să aducă în iarnă şi ceva jucători români?
- El e singurul care decide. Oricum, în liga întîi sînt destui fotbalişti pregătiţi să facă un pas important spre un club cu renume cum e Galatasaray.

167 de partide a jucat Hagi pentru Galata în perioada 1996-2001: a marcat 79 de goluri în toate competiţiile

4 titluri
de campion al Turciei a cîştigat "Regele" ca jucător la trupa Cim Bom, avînd în palmares şi două Cupe naţionale

3 e locul pe care a terminat Hagi cu Galata în precedentul mandat de antrenor, în 2004-2005

"Hagi la Galata e cea mai bună veste pe care o puteam primi! Gică merită să reuşească, e un om senzaţional! Cred că de acum, toţi românii vor începe să ţină cu Galatasaray!"
Dan Petrescu, antrenor Kuban

"Hagi a avut curaj atunci cînd a ales să preia echipa înaintea meciului cu Fenerbache! Va avea nevoie de timp pentru a crea o echipa. Poate remonta diferenţa şi lua titlul!"
Gică Popescu, fost internaţional

"Mă bucur că Hagi a revenit în circuitul antrenorilor"
Mircea Sandu, preşedinte FRF

"Mai bine că Hagi nu a rămas în ţară. A mers la un club profesionist, unde e foarte apreciat! Sper ca el să aibă rezultate!"
Victor Piţurcă, antrenor Craiova

Bogdan Stancu, primul transfer?
Primul fotbalist român pe care Hagi l-ar putea transfera e Bogdan Stancu. "Am zis că nu mă despart de el, dar pentru Hagi, renunţ la Stancu şi îl ofer lui Gică", a spus Becali ieri. Stancu (23 de ani) a fost achiziţionat de Steaua în vara lui 2008, pentru 1,5 milioane de euro. Ioan Becali va încasa jumătate din suma unui transfer în străinătate al lui Stancu.

Balint l-a refuzat
Hagi luase în calcul varianta de a-l aduce în stafful tehnic şi pe Gabi Balint, care i-a fost "secund" în precedenta experienţă ca antrenor la Galata. Fostul coleg de la Steaua l-a refuzat însă pe "Rege", preferînd să-şi continue mandatul pe banca reprezentativei Moldovei, cu care e implicat în calificările pentru Euro 2012.

Antrenorul Hagi
Vîrsta: 45 ani
A antrenat: echipa naţională a României (iunie 2001 - noiembrie 2001), Bursaspor (iunie 2003 - noiembrie 2003), Galatasaray (martie 2004 - mai 2005), Poli Timişoara (noiembrie 2005-mai 2006), Steaua (iunie 2007-septembrie 2007)

Succese:
- a cucerit Cupa Turciei cu Galatasaray (2005)
- a calificat-o pe Steaua în grupele Champions League (2007)

Insuccese:
- a demisionat de la echipa naţională după ratarea calificării la CM 2002
- a demisionat de la Bursaspor după rezultatele proaste avute

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
kily
kily  •  22 Octombrie 2010, 10:00

Se va face de ras definitiv...

bimbi79
bimbi79  •  22 Octombrie 2010, 09:16
Postat de alex79roxy pe 22 Octombrie 2010, 02:24

succes Gica!!!!!!!!!!mult noroc si speram sa revii la nationala Roamaniei curand:))))tu esti Regele nostru!!!!!!

pt. Alex 79 Poate este REGELE tau. Al meu nu este in nici un caz. Inculti, mincinosi si prefacuti sunt peste tot.

gunner.alex
gunner.alex  •  22 Octombrie 2010, 09:15

VIDEO: Gest disperat al unui portar prin care spera sa isi califice nationala la Campionatul Mondial. Atat de disperat a fost gestul incat a fost suspendat pe viata, iar acel meci a fost ultimul al carierei. detalii pe istoriafotbal ului.com

Vezi toate comentariile (5)
Comentează