INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GSP LIVE

EXCLUSIV // VIDEO Terorism fotbalistic, povestit în direct de un antrenor român: „La pauză, patronul a aruncat o grenadă în vestiar. De atunci cred că am albit așa”

Florin Motroc (52 de ani), primul jucător român din istoria clubului transnistrean Șheriff Tiraspol, a povestit în direct la GSP Live mai multe episoade șocante cu patronul Victor Gușan
Florin Motroc (52 de ani), primul jucător român din istoria clubului transnistrean Șheriff Tiraspol, a povestit în direct la GSP Live mai multe episoade șocante cu patronul Victor Gușan

Articol de - Publicat luni, 20 iulie 2020 12:02 / Actualizat luni, 20 iulie 2020 12:56

Florin Motroc (52 de ani), primul jucător român din istoria clubului transnistrean Șheriff Tiraspol, a povestit în direct la GSP Live mai multe episoade șocante cu patronul Victor Gușan, un fost ofițer KGB îmbogățit în anii ’90 din afaceri controversate. 

În 1998, Florin Motroc avea 31 de ani și jucase la Sportul, FC Argeș, Selena Bacău, Rapid, Ceahlăul și Farul. Aproape de finalul carierei, fiul lui Ion Motroc a semnat cu Sheriff Tiraspol, o echipă apărută în fotbalul moldovenesc în urmă cu doar un an, în 1997.  

Situată în autointitulata Republică Transnistreană (care milita pentru deprinderea de Republica Moldova), Sheriff era patronată, la fel ca și astăzi, de un controversat om de afaceri, Victor Gușan. Ofițer al serviciilor secrete transnistrene, Gușan e de fapt un fost ofițer KGB, potrivit unor rapoarte publicate de Radio Europa Liberă. 

La scurt timp după înființarea echipei, Gușan a început să se orienteze spre jucători din România. Primul fotbalist adus la Tiraspol a fost Motroc. În direct la GSP Live, fostul jucător al Rapidului și-a amintit de modul șocant în care s-au purtat negocierile: 

“Am fost primul fotbalist care a semnat la Sheriff. L-am convins după o lună și pe Marian Aliuță să semneze, el nu voia să vină singur. Știu că m-a sunat Giovani Becali, care ne reprezenta atunci, și mi-a zis: «Bă, fă ceva cu ăsta!». Lui Aliuță îi era frică. Avea 20 de ani.

M-am dus întâi eu să văd care e treaba. Ne așteptau, patronul avea numai mașini negre, echipamentul era negru. Gușan era un tip foarte riguros, foarte strict și ce vorbea aia era. Pentru el era mai imporant cuvântul decât orice alt document. Dar eu, din păcate, am greșit după primul sezon și am pus niște condiții. I-am spus să-mi aducă familia sau nu mai vin. Mi-a zis: «Nu-ți convine?! Du-te, nu mai veni!» Îmi dăduse banii pe un an înainte. Când am ajuns la Tiraspol, nici nu bătusem palma și îmi pusese toți banii pe masă. Și ai mei, și ai lui Aliuță. Și un pistol lângă ei. Nu știu dacă era de jucărie sau era adevărat”. 

Grenadă în vestiar!

Motroc a povestit apoi un moment incredibil petrecut la pauza unei partide de campionat disputate la Tiraspol:  “Țin minte că era pauză, ne conduceau unii la Tiraspol și (n.r. - Gușan ) a intrat în vestiar și a aruncat o grenadă. A aruncat-o pe jos și a ieșit. Aliuță e martor. Noi am înlemnit, cred că de atunci am albit așa. După două-trei minute s-a întors și a zis: «Dacă nu bateți, după meci grenada va fi adevărată!»”

EXCLUSIV // VIDEO Terorism fotbalistic, povestit în direct de un antrenor român: „La pauză, patronul a aruncat o grenadă în vestiar. De atunci cred că am albit așa”

După despărțirea de Șheriff, în 1999, Motroc (foto) nu a mai putut semna imediat cu altă echipă profesionistă întrucât avea un contract pe trei sezoane cu echipa din Transnistria, iar Gușan a refuzat să-i elibereze cartea verde. Actualul antrenor a fost nevoit să coboare la nivel de amatori, jucând la ICSIM și Romprim. 

În cei 23 de ani de istorie, Sheriff a dominat categoric fotbalul moldovenesc, câștigând 18 titluri de campioană și 10 Cupe. Printre românii care au semnat cu Sheriff se numără antrenorii Mihai Stoichiță și Gabi Balint și jucătorii Răzvan Cociș, George Florescu sau Andrei Mureșan. 

Concret, nu știe nimeni ce făcea Gușan în afară de afaceri cu țigări. Oricum, e de apreciat ce a făcut. Îmi spunea că în trei ani va face din Șheriff una din cele mai tari echipe din Moldova și nu numai. Nu l-am crezut, dar a avut dreptate 
- Florin Motroc, la GSP Live

 Gușan, ofițer secret în dosarul Ilie Ilașcu 

Numele lui Victor Gușan apare și în filele dosarului lui Ilie Ilașcu, de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ilașcu, un politician moldovean care susținea revenirea Basarabiei la România, a fost arestat în 1992 de autoritățile separatiste transnistrene. Printre ofițerii implicați în arestări și percheziții este nominalizat și patronul lui Șheriff. Condamnat la moarte și ținut într-o cușcă, Ilașcu a fost ales de două ori în Parlamentul de la Chișinău în timp ce se afla în închisoare. A fost eliberat în 2001 în urma proceselor intentate Moldovei și Rusiei la Strasbourg.

Citește mai multe știri de la GSP LIVE:

Finanțatorul unui club din play-off sare la gâtul Craiovei: „100% este ajutată”

Legenda Științei e în extaz: „Craiova nu are puncte slabe!” + cuvinte superbe pentru doi titulari: „Lumea îi critica, dar vă spun un lucru”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
belane
belane  •  20 Iulie 2020, 17:17

Cred ca cel mai important lucru ce s-a scris pe aceasta pagina incepand de la articol pana la comentarii este numele de Ilie Ilascu si importanta lui (o scurta reamintire, cel putin pentru mine). Restul de KGB-isti, cuvant, necuvant, grenade, gigisti, mafie e cancan.

eterna.terra.nova
eterna.terra.nova  •  20 Iulie 2020, 16:14
Postat de adriann_ pe 20 Iulie 2020, 14:26

Deosebirea e imensa, KGB-istul e om de cuvant, ce zice aia face. Ciobanul este exact pe dos.

Spre deosebire de gigi tipul asta a furat dar a si creat o afacere. Gigi vinde oi, mai vinde un teren dar nu are nici o firma

adriann_
adriann_  •  20 Iulie 2020, 14:26
Postat de cuviosul_pafnutie pe 20 Iulie 2020, 14:02

Care e deosebirea fata de GG?KGB-istul nu se uita la bani si le arata pistolul cand cer cartea verde,iar cuviosul mafiot e mai rafinat:le promite bani si nu-i plateste, iar cand vor sa plece,nu le da drumul pana nu semneaza ca nu mai au nici o pretentie!Gnohere poate sa zica!Iar daca nu vor sa semneze...E tare in comisii!

Deosebirea e imensa, KGB-istul e om de cuvant, ce zice aia face. Ciobanul este exact pe dos.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează