OPINII  »  EDITORIAL ALIN BUZĂRIN

Neluțu și Dorinel, la modă la 55 de ani

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 09:49 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 09:49

Antrenorii ceva mai copți impresionează, cei tineri fie nu pot, fie nu sunt lăsați să poată

Cu mici excepții, în fotbalul mare a cam revenit moda antrenorilor cu mare experiență. Italia îl aduce la națională pe sexagenarul Spalletti, Ancelotti e încă verde la Real, Klopp are 56 de ani, Pep Guardiola și Cholo Simeone au sărit și ei de 50.

Excepție pare să facă Germania, care-l instalează pe Nagelsmann, la 36 de ani, cu 7 sezoane de Bundesliga în portofoliu. Dar poate că e doar excepția care confirmă regula, pentru că naționala Germaniei pare foarte departe de vremurile ei cele mai bune.

Vârstele performanței

Și la noi în campionat vârsta antrenorilor a mai crescut. Rednic și Mandorlini au trecut de 60, Hagi și Bergodi se apropie de acel prag, Sabău, Grozavu și Dorinel Munteanu au depășit 55, Ciobi are 52.

"Juniorii" sunt Alexa și Burcă, la 43-44, vârstă la care Beckenbauer se pregătea să se lase de antrenorat, nu înainte însă să devină campion mondial în 1990 (la 45 neîmpliniți), după ce mai disputase o finală cu patru ani mai devreme, la nici 41. Ar mai fi 43 la Charalambous, dar în ce categorie îl încadrăm? La "principali" sau la A3, acolo unde l-a trimis Dănciulescu?

Neluțu și Dorinel, la modă la 55 de ani

Condiția de outsider

Nu vorbim de Mandorlini, de Hagi sau de Bergodi, care au (sau au avut, în cazul lui Gică) aspirații de titlu. Vorbim despre Sabău și despre Dorinel Munteanu, care ies la rampă cu două outsidere. Să fim sinceri, nimeni nu ia în calcul pentru play-off nici Clujul, nici Galațiul.

Toată lumea le consideră pe ambele competitoare de umplutură, care dacă nu sunt atente se pot scurge oricând către locurile barajului sau ale retrogradării. Neluțu și Dorinel tocmai asta fac, împiedică acest fenomen de scurgere și ridică la un nivel mai mult decât decent două echipe în istoria cărora fiecare dintre ei a însemnat câte ceva.

Ei sunt șefi supremi

Neluțu e taciturn, serios, i s-au ascuțit pomeții, ochelarii îi dau aerul unui profesor. Dorinel e expansiv, se agită mereu, mai bagă degetele în gură și fluieră oarecum pastoral la ai săi.

Ce se vede însă la amândoi este că sunt șefii supremi. Ai jucătorilor, ai vestiarului, a tot ce înseamă "U" și Oțelul. Au ajuns (deși Sabău a revenit de curând) în punctul în care nu-i contestă nimeni, toată lumea îi aprobă, suporterii îi susțin și îi recunosc de șefi.

Educația Vestului

Și Neluțu, și Dorinel sunt antrenori cu puteri depline. Fără compromisuri privind licența, fără fir direct cu șefii din tribună (sau din sufragerie). Întâmplător, ambii au trecut prin acel fotbal care lasă urme asupra oricui e dispus să fie însemnat cu pecetea Occidentului.

Olanda și Italia, unde a jucat Neluțu, sau Bundesliga, unde Dorinel a lipsit, într-un deceniu, doar când a fost ușor accidentat sau suspendat, și-au pus amprenta asupra lor ca oameni și, acum, la o anumită vârstă, ca antrenori.

O plastilină cât mai moale

Putem spune că-i așteptăm și pe cei tineri. Exemple au fost. Olăroiu și Răzvan Lucescu își disputau "sfertul" UEFAntastic la 36-37 de ani. Cârțu, cu mult timp în urmă, făcea eventul cu Craiova, la 36. Reghecampf câștiga două campionate la rând la 37 și la 38.

Acum, generațiile cele noi văd altfel precocitatea. Dacă n-ai fost fotbalist mare, te impui mai greu. Nu atât în fața jucătorilor, cât înaintea șefilor. Toți patronii caută o plastilină ușor de modelat. Pe Neluțu, pe Dorinel sau pe ceilalți ajunși la tâmplă sură nu-i poate modela nimeni, iar acesta e marele lor avantaj. 


Comentarii (9)
matei007
matei007  •  06 Octombrie 2023, 03:49

Felicitari lui Alin Buzarin ca are coloana verticala si nu este ipocrit. Nu a participat la circul creat din cauza demiterii unui redactor sef care transformase un site de sport intr-unul de CanCan. Nu o spun cu bucurie, ci cu parere de rau. Gazeta are echipa de ziaristi de Champions League dar le pasa de click-uri, poate prea mult. Poate noul redactor sef va veni cu idei noi. Eu unul as fi gata sa platesc un abonament pentru continut de calitate, asa cum au toate ziarele serioase.

o_bic
o_bic  •  04 Octombrie 2023, 16:54

Nea Bourvil-aka Buzărin-dar D. Petrescu nu era ,,la moda,,? Ce l-ați mai tăvălit ca juca defensiv iar el lua campionate

thiamarcos
thiamarcos  •  04 Octombrie 2023, 16:14

Daca e de remarcat vreun lucru in acest articol, nu as vorbi despre analiza mediocra si plina de concluzii vizibile chiar si pentru niste chibiti de fotbal casual, m-as opri la nefericita exprimare din titlu, "... la moda". Ma mira ca un pretins analist sportiv scrie un articol pentru a ne spune cine e la moda (indiferent ce-o fi insemnand asta in sport sau in mintea autorului). Chiar s-a terminat "vocabularul sportiv" necesar pentru a comunica o concluzie care sa aiba totusi o valoare prin prisma rationamentului analizei sportive? Adica, pana la urma, ce ne comunica distinsul autor? Ca doi antrenori au avut niste rezultate cat de cat bune in acest inceput de campionat. Si?... Cum naiba ii face asta sa fie "la moda"? Pentru cine? Pentru patronii din fotbal? Aia par a tine de "moda lor", adica a antrenorilor preaplecati stapanirii. Pentru microbisti? Tinand cont ca in campionatul nostru se fac doar rocade cu niste antrenori pe care-i cunoastem ca pe propriile neveste si ca nu e nimic nou sau spectaculos sub soare, ma indoiesc... In concluzie, nu prea vad rostul acestui articol, poate doar sa atraga ceva simpatie din partea celor doi antrenori mentionati spre autorul articolului. Ia, spune-ne, de curiozitate d-le Buzarin, te-au sunat cei doi sa-ti multumeasca pentru ode? Daca nu, cred ca ai scris chiar degeaba...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează