OPINII  »  EDITORIAL

Karim, „Mitică” Payet și ai noștri

Articol de - Publicat joi, 25 noiembrie 2021 09:30 / Actualizat joi, 25 noiembrie 2021 09:43

Ca brazii, se înțelege. Ni se oferă modele despre cum pot funcționa autoritățile și mai ales justiția. Le refuzăm mândri.

Karim Benzema a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare și o amendă de 75.000 de euro în „dosarul Valbuena”. Obiectul procesului l-a constituit tentativa de șantaj asupra lui Mathieu Valbuena, fost coleg la naționala Franței cu Benzema. 

Șocant, în acțiunea de extorcare apărea numele celebrului atacant de la Real Madrid. Potrivit anchetatorilor, Benzema îl sfătuise pe Valbuena să plătească suma de 150.000 de euro pretinsă de șantajiști, care amenințau cu publicarea unor imagini intim-compromițătoare cu fotbalistul și soția sa. Problema era că omul indicat de șantajiști să mijlocească „tranzacția” era Karim Zenati, prieten din copilărie al lui Benzema.

Astfel, «dosarul Valbuena» se închide după 6 ani. Concluzia instanței? «Karim Benzema s-a implicat personal, cu insistență, în încercarea de a-l convinge pe Valbuena de a se întâlni cu omul său de încredere». Procurorul ceruse o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 75.000 de euro, dar verdictul final a fost chiar mai dur, 12 luni.
– GSP.ro, 24 noiembrie 2021

Lecție pentru corecții corecților

Subțire pedeapsa, cum s-ar zice pe la noi. Un an cu suspendare și o amendă care înseamnă mai puțin de jumătate din salariul pe o săptămână al starului de la Real. Mizilic. Da, dar unul care l-a ținut departe de naționala Franței pe Benzema timp de aproape 6 ani. Că așa e pe la ei, ăia cu nasul pe sus care ne dau nouă, corecții corecților, lecții de corectitudine.

Karim, „Mitică” Payet și ai noștri
Karim Benzema

6 ani în care Benzema a zburdat pe Bernabeu și pe Camp Nou, 6 ani în care rapsozii dinapoia microfoanelor Champions League nu au suflat o vorbă despre actele de vitejie de dincolo de stadion al nebunaticului Karim.

Destul de uluitor!

Dar 6 ani în care inculpatul golgeter n-a pupat naționala. Și a ratat inclusiv prezența la Mondialul adjudecat de Franța în 2018. Așa că după permisivul standard moral românesc pedeapsa e piece of cake, adică una bucată de checuț, prăjiturică din bănuții lui Karim, prietenul celuilalt Karim. 

A fost un proces complicat, cu dovezi greu de strâns, dar pentru cine vrea să înțeleagă mai mult, verdictul are o simbolistică dincolo de contul amețitor al lui Benzema și de declarația avocatului jucătorului, care a precizat că va face apel și că decizia instanței este „destul de uluitoare”. Face toți banii acest „destul”.

Voia doar să îl intimideze

Justiției franceze nu i-au trebuit în schimb decât două zile pentru a-l identifica și a-l condamna pe cel care a aruncat sticla în capul lui Dmitri Payet în meciul Lyon-Marseille. Roxana Mărăcineanu, ministrul delegat pentru sport din Franța, reacționase imediat după incidente, calificându-le drept intolerabile.

6 luni de închisoare cu suspendare și interdicția de a intra pe stadioane timp de 5 ani pentru suporterul care precizează că nu a vrut să îl lovească pe Payet, ci doar să îl intimideze. Ei, da, asta face lumină! Lumina din capul unei brute.

Acul din carul cu infractori

La noi, pe-un picior de plai și-o gură de Rai, a trecut aproape o lună de la episodul sticlei aruncate de cineva din anturajul lui Mititelu junior în direcția jucătorilor rapidiști, cu reacția verbală violentă a lui Cr. Săpunaru. 

Ca să arate că lucrează, Mititelu a primit o suspendare de un an de pe stadioane din partea Jandarmeriei, dar făptașul propriu-zis nu a fost identificat. Ar mai fi totuși câteva precizări care nu ne avantajează. Sau, poate în mintea unora, arată cum ne păstrăm inalterați.

  1. Spre deosebire de Lyon, unde stadionul era plin cu suporteri, meciul dintre Rapid și U Craiova se disputa fără public. Acolo au reușit să găsească acul în carul cu fân. Aici am reușit să pierdem parul în căruța cu câțiva golani veniți de la Craiova.
  2. Aveți știință de vreo reacție pe tema asta a ministrului sportului din România?
  3.  Dar de vreo acțiune în justiție împotriva celui care a provocat scandalul, dar și împotriva fotbalistului Săpunaru? 

Comentarii (2)
alexramses
alexramses  •  25 Noiembrie 2021, 15:28

Admirabil cum se misca politia franceza cand are interesul si sunt implicate nume sonore, in acelasi timp aceiasi politie franceza nu a gasit faptasii care l-au ucis nevinovat pe Mihai Spataru sofer de tir pe teritoriul Frantei, nefiind nume de rezonanta, si nici autohton, nu le-a pasat!

andreif
andreif  •  25 Noiembrie 2021, 14:50

Poate i se face cuiva rusine!Sportmedia,,INCIDENTE GRAVE! Practic avem parte de o bătaie generală pe teren. Belu și Șerban s-au luat la bătaie, apoi Tănase e lovit cu o sticlă direct în cap. Sefer vine din spate și lovește și el cu pumnii și picioarele. Să vedem deciziile. Barbu scapă jocul din mână!,,

Vezi toate comentariile (2)
Comentează