OPINII  »  EDITORIAL

Simona. Întuneric

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 17:07 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 17:11

Psihoză naţională. Nu doar Simona, ci toţi cei care au crezut în ea sunt puşi în discuţie, şi au fost mulţi. Toţi par vinovaţi acum şi caută să se scuture de această vinovăţie.

De ce ne pasă atât de mult? Pentru că, pentru prima oară, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României e anulat. E ca şi cum ar dispărea o parte a României. Pur şi simplu.

Imaginaţi-vă oricare parte. O senzaţie îngrozitoare. Sentimentul unei pierderi irecuperabile, teribile, apocaliptice. Cu Simona mor un pic toţi cei care au crezut în ea.

Boala de moarte

Ce e dopajul? Dopajul e minciună. Înşelăciune. Câteodată moarte. Dar de ce e minciuna atât de importantă, devastatoare în sport? Doar suntem obişnuiţi cu minciuna. Nu trebuie decât să deschidem telefonul, televizorul, radioul, să stăm la o discuţie şi se revarsă peste noi grămezi de minciuni.

Politicienii mint cum respiră, de ce sunt stigmatizaţi doar sportivii? Pentru că la politicieni, vorbesc de cei oneşti, minciuna e un mijloc de a atinge un bun mai mare decât adevărul de parcurs.

Principiul jocului

Sună rău, dar aşa e. În sport, nu există aşa ceva. Să vă dau clişeul absolut: "Cel mai bun să câştige!". Nu cel mai dopat, cel mai şmecher, nu cel care o ia pe scurtături. Ăsta e principiul, ăsta e jocul.

Simona. Întuneric
Simona Halep și Darren Cahill în vremurile bune

O să ziceţi că mulţi trişează şi sunt neprinşi. Explicaţi poliţistului care vă opreşte la stop după ce aţi trecut pe roşu că şi alţii au făcut la fel, vedeţi dacă rămâneţi cu carnetul!

Ce rămâne

Câteva întrebări. Ce mai rămâne din Halep dacă decizia actuală nu va fi răsturnată? Rămâne o sportivă foarte mare cu o foarte mare pată pe carieră.

Contador a avut cam aceeaşi problemă, dar în cazul lui teoria contaminării accidentale a funcţionat o vreme şi a putut concura după o suspendare de 6 luni. Nu exista însă paşaport biologic pe atunci.

Până la urmă, i-au fost anulate o victorie în Turul Franţei şi una în Turul Italiei. Dar a continuat să pedaleze şi a mai câştigat curse.

Nu era cu mult mai tânăr ca Halep. Azi îl vedeţi pe Eurosport ca specialist. Şocul în cazul româncei se va atenua. Lumea se va obişnui cu pata, dar ea nu va dispărea, cum nu s-a întâmplat nici la Contador.

Marea evadare

Va mai juca tenis dacă rămâne suspendarea actuală? Mai toată lumea spune că nu. E răspunsul logic.

La 35 de ani nu e capăt de carieră, dar la capătul unei pauze de patru ani e ca şi cum ai încerca să alergi după autobuz când tocmai ţi-ai scos ghipsul de la ambele picioare.

Totuşi, când eşti locuit de un zdravăn sentiment al nedreptăţii poţi muta munţii din loc ca să demonstrezi contrariul. Să arăţi că picătura aia de roxadustat nu e responsabilă cu nimic în succesele tale şi că, odată ieşită de sub umbra ei, poţi zburda în continuare ca înainte. Sau măcar te poţi strădui.

Oameni din aceştia vor să aibă ultimul cuvânt. Acest demers are o doză de patetic, dar ei sunt ca nişte Papillon care fac totul ca să evadeze din blestemul lor.

Clipa

Halep nu e nevinovată. Gradul ei de vinovăţie va fi mai clar în timp, dar de un lucru poate fi sigură: că nu a făcut tot ce îi stătea în putinţă pentru a evita această situaţie.

Chiar în logica ei, aceea a lipsei de intenţie, a fost ca un om care aţipeşte o clipă la volan. Degeaba a fost exemplar toată viaţa. În acea clipă nu mai contează. Contează doar consecinţele.

Procesul

Ce îi datorăm lui Halep? Nu iubire necondiţionată, nu credulitate absolută şi nici o execuţie publică. Sute de comentatori ai articolelor despre cazul ei în L’Equipe consideră că i s-a făcut o nedreptate, că alţii, neprinşi, ar merita soarta ei.

Djokovic în tenis, Jumbo Visma în ciclism. Cei care cred asta nu sunt, în imensa lor majoritate, români. Pentru binele ei, Halep ar trebui să nu piardă acest bazin de simpatie. Nu ştiu dacă angajarea unei firme americane de recuperat imaginea e cea mai bună mutare.

În orice caz, îi datorăm decenţă. Şi, măcar în sinea noastră, un proces corect.


Comentarii (46)
Mapsi
Mapsi  •  05 Martie 2024, 18:13

Îți dai seama cât de inept ești, Naum? Nu cred. Sper să nu îți mai văd fața pe la tv.

Simo_e_nevinovata
Simo_e_nevinovata  •  16 Septembrie 2023, 18:07

Draga dl Naum: Dupa ce am citit decizia tribunalului in cazul Halep am decis sa va scriu dvs si altora din media in speranta ca o sa comunicati public precum si aparatorilor lui Halep o bresa majora in decizia negativa a tribunalului. Nu mi-e clar daca au sesizat-o, nu am vazut-o dezbatuta public in GSP sau altundeva; a fost vehiculata in sectiunile de comentarii din GSP. E vorba de faptul ce acuzarea asuma implicit ca o coincidenta ciudata (chiar absurda) s-a intimplat. Din ce scrie in decizie, rezulta ca Halep s-ar fi dopat cu Roxadustat pt o perioada si apoi a inceput sa ia un supliment alimentar care (asa cum au admis, sect. 246) era contaminat EXACT cu Roxadustat!! Ceea ce e f.f. greu de crezut. Sigur, asta asuma ca ea si echipa ei nu sint absolut diabolici sa incerce sa mascheze dopajul in acest fel. Dar si scenariul asta e f. improbabil, pt ca in supliment concentratia e practic de necontrolat, si ar fi riscat sa iasa la controale. Cred ca avocatii ei ar trebui sa prezinte argumentul asta in fata noii instante TAS, nu inteleg cum le-a scapat la instanta unde tocmai au pierdut. Multumesc

tyler_durden
tyler_durden  •  15 Septembrie 2023, 00:43
Postat de donnie pe 14 Septembrie 2023, 23:50

Este tatic in dopaj ca toti cei care au comentat sau inca mai comenteaza ciclism

Cine stie cunoaste. Tind totusi sa cred ca si printre fostii si actualii comentatori de ciclism de la noi are un statut special pe tema asta. A apucat sa aminteasca de Festina in studio, dar a venit pauza publicitara la fix.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează