SPORTURI  »  ALTELE  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Cine sunt sportivii care s-au solidarizat cu Vladimir Putin + cum a devenit sportul din Rusia o unealtă politică

Vladimir Putin / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Vladimir Putin / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 08 martie 2022 17:18 / Actualizat marti, 08 martie 2022 17:43

În ultimele zile mai mulți sportivi ruși proeminenți și-au manifestat sprijinul pentru acțiunile lui Vladimir Putin, care a invadat Ucraina. 

„Cei care cred că politica și sportul pot fi complet separate se amăgesc singuri. Putin a adunat mult capital de simpatie în țara sa în urma participării și a succesului avut de sportivii săi pe plan internațional”, a spus Jonathan Taylor, un avocat britanic specializat pe cauzele din lumea sportului, pentru The Times.

În documentarul „Icarus” de pe Netflix, Grigori Rodcenkov, arhitectul programului de dopaj rusesc, care apoi a devenit informator, susține că după rezultatele avute la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, simpatia pentru Vladimir Putin în rândul populației a crescut, iar asta i-a dat încredere pentru a anexa Crimeea.

Legendarul Evgeni Plushenko, mesaj scandalos: „Rușii mei, fiți mândri! Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!”
Război în Ucraina
Legendarul Evgeni Plushenko, mesaj scandalos: „Rușii mei, fiți mândri! Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!”

Pentru Putin sportul e aur. Se folosește de el ca unealtă politică. Mulți foști jucători de hochei primesc locuri calde de muncă în guvern și alte oportunități pentru familiile lor, de aceea nu-i pot comenta acțiunile”, a spus un fost jucător din NHL pentru New York Post, preferând să rămână anonim.

Sportul, unealta politică a lui Vladimir Putin

După ce pe 24 februarie a invadat Ucraina, iar aproape toate organismele internaționale le-au interzis rușilor să concureze, au apărut mesajele de sprijin din partea lumii sportive din această țară pentru acțiunile lui Putin, multe având același conținut.

Svetlana Horkina, cea mai medaliată gimnastă la Campionatele Europene, dublă campioană olimpică și câștigătoare a nouă titluri mondiale, acum în vârstă de 43 de ani, a postat pe Instagram semnul Z, care se regăsește pe tancurile rusești din Ucraina și care înseamnă „Pentru victorie”.

Fosta sportivă s-a întâlnit în mai multe competiții cu gimnastele din România, ea concurând împotriva Andreei Răducan, Simonei Amânar sau Cătălinei Ponor.

Evgeni Plushenko: „Rușii mei, mergeți cu capul sus oriunde în lume”

Horkina este colonel în armata rusă, este căsătorită cu un fost general din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) și face parte în continuare din partidul lui Putin, iar pentru o vreme a fost și în Duma, parlamentul rusesc.

Un alt susținător vocal al acțiunilor lui Putin este și patinatorul Evgheni Plushenko. „Sunt rus! Sunt mândru că sunt rus! M-am născut în măreața Rusie, în regiunea Habarovsk. Am trăit mult timp în Volgograd, am făcut parte din clubul sportiv din Sankt Petersburg, iar acum trăiesc și muncesc la Moscova. 

Am adus acasă 4 medalii olimpice, la 4 ediții diferite. Rușii mei, mergeți cu capul sus oriunde în lume. Nu trebuie să vă fie rușine, fiți mândri că faceți parte din această nație. Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!” a fost mesajul transmis de Plushenko pe Instagram, după ce au fost interziși la mai multe competiții internaționale.

Discurs-manifest al lui Hagi la adresa rușilor: „Nu vă ajunge ce aveți? Nu vă săturați, la banii și puterea voastră?!”
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Discurs-manifest al lui Hagi la adresa rușilor: „Nu vă ajunge ce aveți? Nu vă săturați, la banii și puterea voastră?!”

Se fac presiuni ca Elena Isinbaieva și Șarmil Tarpișchev să fie excluși din cadrul Comitetului Internațional Olimpic. „CIO poate sancționa organizații sau indivizi pentru încălcarea Chartei Olimpice sau a Armistițiului Olimpic”, a spus un purtător de cuvânt al CIO pentru The Times.

Isinbaieva, 39 de ani, fostă săritoare cu prăjina, medaliată la două ediții ale JO, e membru CIO din 2016 și este considerată, de asemenea, o apropiată a lui Putin, și ea având grad în armata rusă. Deocamdată aceasta nu a sprijinit public acțiunile din Ucraina.

Artur Dalaloyan: „Ocazia de a deveni mai buni”

O situație aparte o reprezintă jucătorii de tenis, care au fost lăsați să concureze în continuare, dar fără a avea însemnele naționale, unii dintre ei exprimându-se împotriva războiului, cum au făcut Andrey Rublev sau Daniil Medvedev, dar fiind rezervați în privința unui mesaj privindu-l pe președintele Rusiei. 

Anastasia Pavlyuchenkova, care a postat pe Instagram un mesaj antirăzboi și a intrat în direct la CNN, și-a șters postarea apoi.

Dintre vedetele actuale ale sportului rus, gimnastul Artur Dalaloyan, campion olimpic și triplu campion mondial, s-a rezumat la un mesaj de constatare a situație actuale. „Am fost suspendați, dar acesta nu este un motiv să ne întrerupem munca de zi cu zi. E o ocazie să devenim mai buni, mai puternici”, a scris el pe Instagram.

Ivan Kuliak va fi investigat

Gimnastul rus Ivan Kuliak, 20 de ani, va fi anchetat de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) după gestul făcut la Cupa Mondială de la Doha

El și-a lipit pe piept la festivitatea de premiere de la paralele, unde a luat bronzul, un Z similar cu cel de pe tancurile rusești care au invadat Ucraina 

„FIG va cere Comisiei de Etică să deschidă o procedură disciplinară împotriva lui Ivan Kuliak după gestul său șocant la Cupă Mondială de la Doha”, se arată într-un comunicat al FIG, care începând de ieri i-a interzis pe ruși și bieloruși din toate competițiile sale.

Citește și alte știri de actualitate: 

Vicecampion mondial la kickboxing, ucis de bombardamentele rușilor

Gimnastul Ivan Kuliak, primele explicații » De ce a apărut cu semnul tancurilor lui Putin pe piept: „Nu regret! Aș face-o din nou!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (4)
anonim91
anonim91  •  08 Martie 2022, 23:28

Una e sa fii mândru de nația ta, de originea ta, fie că ești rus, român, ucrainean și orice altă natie de pe planeta asta și alta e sa fii de acord și să preaslăvești acțiunile liderilor țărilor tale !! In cazul nostru, sa fii de acord cu Puțin și să îl susții, în condițiile în care deja au murit zeci de oameni nevinovați și orașe distruse ( asta numai până acum ) , dai dovada de prostie dacă ești de acord cu așa ceva .

mihai041
mihai041  •  08 Martie 2022, 18:09
Postat de aikin18 pe 08 Martie 2022, 17:52

la propaganda si dezinformare nimeni nu-i bate pe britanici...Amin!

Te contrazic.Esti cumva rusofil?Rușii sunt numărul unu la cele amintite de tine.La dezinformare se precip foarte bine și posturile TV din România.Drept dovadă că ești spălat pe creierașul tău minuscul.

doublem
doublem  •  08 Martie 2022, 17:57

Sigur că tovarășul a fost un prieten al sportului . Nu putem să reproșăm că rușii n-ar fi investit în sport sau când au găzduit ceva Rusia nu și-a îndeplinit datoriile . Dar succesele Rusiei sunt pătate de doping și corupție . A investit prea mulți bani în arbitri . E suficient să te uiți pe rezultatele ultimelor 20 de ani la mondialele de lupte și îți dai seama ce tabără trage sforile . Un sport cu multe scandaluri și amenințat cu excluderea de la J.O. în trecut . De câțiva ani s-a băgat arbitraj video . Iată viziunea găștii ruso-coruptistane asupra arbitrajului video care n-o mai întâlnești la alte sporturi : antrenorul poate cere un challenge pentru puncte neacordate elevului său sau puncte acordate pe nedrept adversarului dar... dacă nu i se dă dreptate adversarul mai primește un punct pe tabelă . Pedeapsă pentru că ai deschis gura și ai cerut o reluare . Rar se schimbă decizia , trebuie să fi executat procedeul foarte clar . Din câte am înțeles arbitrii sunt prin rotație la saltea sau la monitoare așa că o mână spală pe alta . Oricum toți au fost delegați de gașcă . Dacă elimini sporturile unde arbitrii fură pe față (lupte , box , înot artistic , gimnastică ritmică , scrimă) și cele în care au avut multiple cazuri de doping (schi , atletism , înot , haltere) cu ce mai rămâne sportul rusesc ? Mulți sportivi au fost făcuți mari de influența coruptă a lui Putin în federații .

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close