SPORTURI  »  AUTO  »  TROFEUL ANDROS / FORMULA 1 PE GHEAŢĂ

VIDEO / Alain Prost şi Dacia Duster au făcut spectacol pe Stade de France!

Dacia Duster ICE are 340 CP +9   FOTO
Dacia Duster ICE are 340 CP

Articol de - Publicat luni, 07 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 martie 2011 14:55

Alain Prost a încîntat cu Dacia Duster 55.000 de oameni veniţi pe Stade de France pentru a asista la superfinala trofeului Andros, competiţie care se desfăşoară doar pe gheaţă


55.000 de oameni pe Stade de France sîmbătă seară. Nu juca nici una dintre "naţionalele" cocoşului galic. Era doar ultima etapă a Trofeului Andros, competiţie care se desfăşoară doar pe gheaţă în fiecare an, în Franţa. Nici măcar nu mai conta în clasament, pentru că aceasta avea deja un cîştigător în persoana lui Jean Philippe Dayraut, dar şi un mare învins, Alain Prost. Celebrul pilot din Formula 1 aleargă de doi ani pentru Dacia cu Duster, dar de fiecare dată a terminat pe poziţia a doua. A fost de patru ori campion mondial la Formula 1, iar francezul trebuia să-şi ia revanşa. Ce loc mai potrivit să-i arate lui Dayraut cine e cel mai bun decît în faţa a 55.000 spectatori? Un Stade de France reîmbrăcat în gheaţă, pentru a 7-a oară în ultimii 14 ani, pregătit pentru un mare show, garnisit cu de toate: drifturi, tamponări spectaculoase, motociclişti la pămînt. Lumea avea şi mare un favorit, Alain Prost.

Iar fostul pilot al lui McLaren a mers fantastic şi a făcut spectacol. Spectacol a făcut toată lumea pentru ca francezii să aibă ce vedea. Traseul a fost simplu: înconjurul terenului de joc, deci o linie dreaptă lungă, un bun prilej pentru a forţa pedala de acceleraţie cît mai tare. Dar show-ul cel mare se petrecea la fiecare colţ al lui Stade de France, acolo unde drifturile realizate de piloţi erau cu adevărat de senzaţie. Au fost şi dueluri, iar Prost şi-a luat revanşa în faţa lui Dayraut, adică Duster a bătut BMW Seria 1! Cum se desfăşurau duelurile? O cursă paralelă. Fiecare maşină se aşeza la jumătatea terenului, una într-o parte, cealaltă vizavi. Se făceau 5 ture de teren şi cîştiga maşina care ajungea prima.

Maşină versus motocicletă
La volanul maşinii, canadianul Jaques Villeneuve, fostul pilot din Formula 1. A cîştigat chiar ruşinos de uşor maşina, chiar dacă nimeni nu credea la început acest lucru, mizînd pe faptul că motocicleta se poate mişca mai uşor.

Marea cursă
Cursa de maşini a fost cu adevărat extraordinară. Dacia Duster, BMW Seria 1, Skoda Fabia, Fiat Grande Punto, Renault Clio şi Toyota Auris. De fiecare dată a cîştigat Duster, o dată cu un alt pilot, Evens Stievenart, dar în ultima cursă cu Alain Prost. Maşinile n-au terminat întregi, spre deliciul francezilor. Au zburat părţi din caroserii în urma gropilor care s-au format, caramboluri în lanţ, tot meniul pentru o seară cu adevărat spectaculoasă. "A fost aproape la fel de important pentru mine să cîştig pe Stade de France. Sînt la fel de fericit ca şi dacă aş şi luat trofeul Andros. Pe Stade de France trebuie să străluceşti", a declarat la final Prost. Şi Alain a strălucit. Alături de el, Duster. Iar pe Stade de France s-a scandat: "Dacia, Dacia!". Au înnebunit francezii? Nu, ei îl au pe Prost, dar şi Dacia, pe care au asimilat-o. Şi au stat 5 ore să-i vadă!

Dacia Duster ICE are 340 CP
Duster-ul lui Alain Prost a fost preparat de către Renault Sport Technologies, divizia sport a grupului. Maşina are un motor de 3.0 litri, V6 benzină, 340 CP, o cutie de viteză secvenţială în 6 trepte şi foloseşte cauciucuri speciale pentru gheaţă, Continental Ice Racing Contact 3. De altfel, regulamentul este foarte strict la Trofeul Andros, toate maşinile care au participat la clasa Silhouette, unde a intrat şi Duster, au fost obligate să păstreze aceleaşi caracteristici pentru puterea motorului şi folosirea aceluiaşi tip de pneuri.

Alain Prost, de 4 ori campion mondial
Alain Prost are 56 de ani şi a fost de 4 ori campion mondial: de trei ori cu McLaren (1985, 1986 şi 1989) şi o dată cu Williams Renault (1993). A participat la 199 de Grand Prix-uri şi a cîştigat 51. De 41 de ori a reuşit cel mai bun tur de pistă şi de 33 de ori a ocupat pole-position. Participă la Trophee Andros din 2003 şi are în palmares două titluri, în sezoanele 2006-2007 şi 2007-2008. Cu Dacia a ocupat în cele două ediţii la care a participat pînă acum locul doi.   

Foto: Bernard Bakalian

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
celes
celes  •  07 Martie 2011, 21:07

e greu pentru el sa isi dea seama unde a gresit si ca e canar ... sau mai bine spus cacanar . mai bine tacea din gura

serbandan
serbandan  •  07 Martie 2011, 20:18

chiar nu vede nimeni accidentul?la secunda 26 a filmuletului este unul care zboara lovit de masini si la urmatoarea tura un stewart agita de zor un steag

miealex
miealex  •  07 Martie 2011, 20:01

@jeanalexdinamo: iar canarii scriu agramat ;)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează