SPORTURI  »  FORMULA 1  »  OMAGIU

VIDEO+FOTO 30 de ani de la dispariția legendarului Ayrton Senna. „Dacă voi avea un accident grav, sper să fie fatal” » Cum și-a prezis moartea și cine și-a asumat tragedia: „Eu sunt vinovatul nr 1”

30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna // FOTO: Guliver/GettyImages +43   FOTO
30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 01 mai 2024 13:13 / Actualizat miercuri, 01 mai 2024 17:20

1 mai e o zi tristă pentru Formula 1 și lumea sportului. În 1994, Ayrton Senna, triplul campion mondial, pierea într-un accident teribil, petrecut pe circuitul de la Imola.

  • Ayrton Senna a fost triplu campion mondial în „Marele Circ”, în 1988, 1990 şi 1991, toate titlurile fiind câştigate cu McLaren şi Honda. A obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position în 162 de Grand Prix-uri, debutul său fiind în 1984, la Toleman. A mai concurat pentru Lotus (1985-1987), McLaren (1988-1993) și Williams (1994).

Pentru mulți, Senna a fost cel mai mare din istoria Formulei 1. Născut pe 21 martie 1960, la Sao Paulo, brazilianul i-a impresionat pe toți cei care l-au văzut în vremurile în care pilota pentru McLaren și continuă să-i impresioneze pe cei care azi îl descoperă în clipurile de pe YouTube.

Stilul său spectaculos e legendar, iar cursele făcute în anii de glorie sunt adevărate lecții de pilotaj.

VIDEO. 30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna

Sfârșitul lui Senna a fost unul tragic și teribil. Totul s-a terminat pe 1 mai 1994, la 34 de ani, în Marele Premiu din San Marino. Pe pista de la Imola, brazilianul a intrat cu 300 km/h în virajul Tamburello. A pierdut controlul mașinii, una mult mai fragilă decât cele de azi, și s-a lovit violent de parapet, cu 218 km/h.

Senna a ajuns în comă la spital cu multiple leziuni şi lovituri la cap. A intrat în operaţie, însă, în cele din urmă, a fost declarat decesul. Lăsând în stare de șoc pe toată lumea.

Funeraliile au avut loc pe 5 mai, iar toată Brazilia a fost în doliu. Potrivit estimărilor, 3 milioane de oameni au ieșit în stradă în Sao Paulo pentru a-l conduce pe ultimul drum pe legendarul pilot.

Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
+39 FOTO

Presimțirea șocantă a lui Senna, chiar în locul accidentului

Ayrton Senna a prezis că cineva va muri în același loc unde pilotul brazilian a decedat pe circuitul de la Imola. Ayrton a mers cu coechipierul său, Gerhard Berger, pentru a vedea cum ar putea face mai sigur virajul Tamburello, după ce Berger și mai mulți piloți au fost implicați în accidente grave la Imola.

Senna a vrut să mute zidul de sprijin mai în spate, dar poziționarea râului Santerno a împiedicat această idee. Senna i-a dezvăluit lui Berger că se teme că cineva va muri în acel loc, iar cinci ani mai târziu cuvintele sale au devenit realitate!

Cu patru luni înainte de tragicul accident, brazilianul declara că dacă va suferi un accident care i-ar putea fi fatal, îşi doreşte să se întâmple foarte rapid.

Dacă vreodată voi avea un accident grav, sper să fie unul fatal. Nu aș vrea să fiu într-un spital. Nu aș vrea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. Dacă va fi să trăiesc, vreau să trăiesc la maximum, foarte intens, pentru că sunt un om plin de viață. Ar fi îngrozitor să nu pot trăi la intensitate maximă, mi-ar ruina viața”, spunea Senna.

Fanii au mers astăzi la statuia lui Ayrton Senna, la circuitul de la Imola

Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
Ayrton Senna FOTO Imago
+39 FOTO

Încă de la primele ore, câțiva zeci de fani ai Formulei 1 au venit să-i aducă un tribut lui Senna. Au mers la circuitul de la Imola, au adus flori și au aprins lumânări la statuia dedicată marelui pilot.

„Mereu mă voi simți responsabil de moartea lui Senna”

Adrian Newey, șeful departamentului tehnic la echipa Red Bull Racing, făcea parte din echipa celor de la Williams pe 1 mai 1994, atunci când Ayrton Senna a murit în teribilul accident. El își publica în 2017 autobiografia „Cum să construiești o mașină", unde recunoaște că se consideră responsabil pentru moartea fostului mare pilot.

„Am fost unul dintre cei care au proiectat o mașină în care a pierit un om mare. Cel mai vinovat mă simt pentru faptul că am dat-o în bară cu aerodinamica mașinii.

Am greșit complet trecerea de la suspensia activă la cea pasivă, rezultând o mașină instabilă aerodinamic. Ayrton a încercat să facă lucruri de care acea mașină nu era capabilă. Dar repet: mereu mă voi simți responsabil pentru moartea lui Ayrton Senna!", a scris Adrian Newey.

Să fii al doilea înseamnă să fii primul care pierde. Învăț mereu despre propriile mele limitări: despre limitările corpului meu, despre limitările mele psihologice. Este un mod de a trăi pentru mine

- Ayrton Senna

Când eram mic, aveam toate cărţile, toate casetele video, el era pilotul pe care îl admiram, chiar înainte de a începe să pilotez. El m-a incitat să devin pilot şi, evident, ziua în care a murit a fost foarte grea pentru mine, mi-a fost greu să-mi ascund emoţia în familie. A trebuit, aşadar, să plec într-un loc liniştit şi, multe zile, nu m-am simţit prea bine, murise eroul meu.

- Lewis Hamilton

Îmi amintesc că mă uitam la televizor împreună cu tatăl meu şi, cum eram încă mic, nu puteam înţelege cu adevărat ce s-a întâmplat. Dar chiar şi după reacţia tatălui meu, care era un mare fan Senna, am priceput că era ceva foarte grav. Mult mai târziu am reuşit să înţeleg ce pierdere enormă fusese, pentru că am început să lucrez cu oameni care îl cunoscuseră, care au lucrat cu el.

- Sebastian Vettel

Moartea lui Senna a fost un moment incredibil de trist pentru lumea din Formula 1. Eram încă, pe atunci, la şcoală şi chiar dacă nu-mi aduc aminte multe lucruri despre el, pentru că eram prea tânăr, ziua aceea mi-a rămas gravată în memorie.

- Kimi Raikkonen

Aveam 14 ani, eram încă foarte tânăr, dar în acel weekend alergam în Italia, debutasem în karting, aşa că a fost un şoc enorm. A fost o zi oribilă pentru toată lumea, dar câteodată este nevoie să se petreacă lucruri de genul acesta, o tragedie teribilă, pentru ca sportul să se schimbe, să progreseze. În materie de securitate, pentru noi, acest accident a avut un impact imens.

- Jenson Button

Era o sursă de inspiraţie. Îmi amintesc de anumite curse despre care puteam avea informaţii de la televizor, pentru că în Spania nu aveam drepturile F1. Mergeam la şcoală, iar pe caietul meu îl aveam pe Ayrton, în camera mea, de asemenea, un mare poster cu Ayrton, chiar primele mele karturi erau în culorile McLaren ale lui Ayrton, pentru că şi tatăl meu îl îndrăgea.

- Fernando Alonso

Decesul petrecut cu o zi înainte

Pe 30 aprilie, tot pe circuitul de la Imola, s-a mai produs un deces. Al pilotului austriac Roland Ratzenberger (33 de ani). Acesta a pierdut controlul mașinii și s-a lovit violent de parapet. A fost dus de urgență la spital, unde a fost declarat mort, cauza decesului fiind o fractură de craniu.

Iar pe 29 aprilie, Rubens Barrichello a fost protagonistul unui accident teribil. A ieșit în decor și a lovit parapetul de pe marginea pistei, la 225 km/h pe oră. Acesta a avut însă noroc. A ieșit cu bine din mașină, având doar răni la nas și mână.

30 de ani de la dispariția legendarului Ayrton Senna. „Dacă voi avea un accident grav, sper să fie fatal” » Cum și-a prezis moartea și cine și-a asumat tragedia: „Eu sunt vinovatul nr 1”

Citește și:

Netflix prezintă primele imagini și teaser-ul pentru documentarul „Senna”, inspirat din viața fabulosului pilot de Formula 1
LANSARE
Netflix prezintă primele imagini și teaser-ul pentru documentarul „Senna”, inspirat din viața fabulosului pilot de Formula 1

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (5)
grro
grro  •  01 Mai 2024, 17:24
Postat de Gorilla pe 01 Mai 2024, 14:19

daca echipa lui Schumacher nu trisa, poate mai traia si azi. Senna a fost cel mai talentat pilot pe care l-am vazut vreodata.

Da cu ce au trișat, măi deșteptule?

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  01 Mai 2024, 16:53

Cel mai bun, cel mai incredibil, cel mai cel! Imi aduc si acum aminte de moartea lui. Era idolul meu. De atunci nu am mai tinut cu adevara cu vreun pilot de F1. Singurul care a fost acel Numar 1 din Formula 1. Daca traia nimeni nu l-ar fi putut vreodata egala.

rva4
rva4  •  01 Mai 2024, 15:21

Dumnezeu să l odihnească! Cuvintele mele sunt sărace în fața Legendei, eroul atâtor oameni.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează