SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMIONILOR / OLTCHIM - GYOR, DUMINICĂ, 17:15, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Iulia Puşcaşu îşi aminteşte cum a început povestea ei în handbal: "Am stat cinci ani în poartă!"

Iulia Puscasu, Puscasu, Oltchim
Iulia Puscasu, Puscasu, Oltchim

Articol de - Publicat joi, 15 aprilie 2010 00:00

Iulia Puşcaşu, extrema stînga de la Oltchim, a debutat în handbal ca goal-keeper. Deşi era talentată, a fost scoasă din poartă pentru că era prea mică

Principala marcatoare a Oltchimului în meciul tur de la Gyor, cu 5 reuşite, Iulia Puşcaşu a început să practice handbalul la 12 ani. "Pînă atunci am mai făcut un pic de gimnastică şi atletism. De handbal m-am îndrăgostit însă", spune extrema de buzunar a Oltchimului.

Vitezistă înnăscută, Iulia a fost mai întîi portar la CSŞ Bacău. "Domnul Eugen Manoliu, primul meu antrenor, m-a trimis între buturi, pentru că nimeni nu voia să stea. Eram mică şi slabă, dar nu-mi era frică de mingile trimise înspre poartă. Am avut mari probleme însă cu coatele, îmi săreau, dar treceam peste dureri din dorinţa de a rămîne la echipă", îşi aminteşte Iulia. Cinci ani a fost portar la Bacău. "La un trial pentru loturile naţionale, m-a văzut actualul secund de la Oltchim, domnul Roşca. A văzut că am viteză şi i-a spus antrenorului să mă treacă pe extremă. De atunci, fac ture pe partea dreaptă", glumeşte Iulia.

Tadici a adus-o la Vîlcea
A jucat trei ani la Piatra-Neamţ, în prima divizie, acolo fiind descoperită de fostul antrenor al "naţionalei", Gheorghe Tadici. "Domnul Tadici m-a întrebat în 2006 dacă vreau să vin la Vîlcea. Mi-a explicat că o să fie concurenţă, că o să fiu pe post cu Alice Elisei, dar nu mi-a fost frică. Mai aveam alte oferte din ţară, dar cînd am auzit de Oltchim, mi s-au aprins călcîiele. Cine nu visează să joace la Oltchim?", spune Puşcaşu.

"Auzisem numai lucruri rele despre Oltchim, că fetele sînt invidioase, că atmosfera nu e bună, dar nimic din toate astea nu s-a adeverit. La Vîlcea m-am simţit excelent", a adăugat handbalista. "Ăla a fost trenul meu. Dacă nu m-aş fi urcat în el, poate azi nici nu aş mai fi jucat handbal. În viaţă nu ai multe şanse, trebuie să profiţi de fiecare. Eu am profitat atunci şi am venit la Oltchim".

"În Liga Campionilor te simţi handbalistă!"
Iulia Puşcaşu iubeşte să joace în Liga Campionilor. "În aceste meciuri te simţi cu adevărat jucătoare. Sălile sînt arhipline, adversarii sînt foarte puternici. Întîlneşti adversari pe care-i admira nu cu mult timp în urmă la televizor. E ceva care nu se poate explica, simţi doar cînd eşti acolo, pe teren", mărturiseşte vîlceanca. Nu-i e frică de nici un portar din lume. "Pe extremă, ai cele mai mici unghiuri, vezi cel mai puţin din poartă. Cu toate acestea nu-mi e frică de portarii pe care-i întîlnesc. Dacă pleci cu ideea de teamă, atunci nu mai dai nici un gol", crede Iulia.

La Vîlcea publicul le dă întotdeauna aripi. "E o presiune enormă pentru noi, dar una pozitivă. Simţim încurajările oamenilor, iubirea lor. Pe teren propriu e clar că jucăm mereu cu un om în plus. Ceea ce e îmbucurător e faptul că oamenii au început să ne însoţească şi afară. La Volgograd, la Viena, la Viborg, la Gyor, au venit cîteva sute şi asta am simţit".

"Cu Gyor va fi infernal!"
- Iulia, cum crezi că va fi returul cu Gyor?
- Pfuuu... Incredibil de greu. Unguroaicele vin cu o dorinţă imensă. Calificarea se rezumă la un singur meci, un meci în care nu se mai ţine cont de nimic. Nu mai ştii că aia e jucătoare cu nume, de cealaltă nu ai auzit decît foarte rar. Cine va avea psihicul mai tare, după părerea mea, va cîştiga.

- În partida tur, tu şi Ada Nechita, dar şi Roxana Gatzel, v-aţi ridiculizat adversarele. Raportul golurilor pe extreme a fost de 11-4 pentru voi.
- Să dea Dumnezeu şi acum să fie la fel. Noi o să dăm totul. Şi la Gyor, am alergat pînă am simţit că nu mai pot. De-aia m-a şi schimbat domn' profesor pe final şi a băgat-o pe Roxi Gatzel. Nu mă mai ţineau picioarele. Voiam, dar nu mă mai ascultau.

- Tot sezonul aproape ai fost singură pe post, după accidentarea Valentinei Elisei. I-ai simţit lipsa?
- Cum să nu? O jucătoare ca Alice se simte imediat. Dar sper să ne calificăm în finală şi atunci o să poată şi ea juca. Deja se simte bine şi e gata să intre.

- Ce ar însemna pentru voi să jucaţi finala Ligii?

- Un vis pentru care am muncit atît. O mare bucurie pentru toţi suporterii noştri. Vrem să-i facem pe români fericiţi!

"Păpuşa stricată!"
Viitorul soţ al Iuliei, rugbystul Darie Curea, îşi alintă iubita cu apelativul "păpuşa stricată!". "Rîde de mine cum alerg, şi apoi cum arunc la poartă. Zice că parcă mă dezmembrez. Ştiu însă că mă iubeşte, că îmi spune aşa din dragoste, nu ca să mă enerveze", spune Iulia. În rest, coechipierele îi spun Juli sau Juliana.

Se mărită pe 10 iulie
Iulia Puşcaşu a programat nunta în acest an. Alesul său e şi el sportiv. Darie Curea joacă rugby la Dinamo şi l-a cunoscut prin intermediul Ionelei Stanca, măritată şi ea cu un rugbyst. "Ionela şi Răzvan ne vor fi şi naşi", spune Iulia. Nu şi-a făcut încă rochia de mireasă şi mai are multe lucruri de pus la punct. "Acum nunta e în plan secund. Nu am timp de rochie, de invitaţii şi de alte lucruri. Acum mă gîndesc doar la handbal. Îmi doresc enorm să jucăm finala Ligii, să cîştigăm trofeul, şi apoi o să am timp şi de pregătirile pentru nuntă", spune jucătoarea.

30 de goluri a marcat Iulia Puşcaşu pentru Oltchim în actualul sezon al Ligii Campionilor

"Ce dacă nu sînt înaltă şi puternică. Eu sînt fîşneaţă şi rapidă. Şi am şi coatele ascuţite!"
Iulia Puşcaşu, extremă stînga Oltchim

Şedinţă cu Roibu
Marţi seara, după ce Oltchim a învins în campionat pe Jolidon Cluj, 42-25, jucătoarele au fost la o discuţie cu managerul general al SC Oltchim, Constantin Roibu. Acesta le-a felicitat pentru rezultatul din tur şi le-a atenţionat că meciul retur, de duminică, e mult mai greu decît cel din prima manşă. Vîlcencele au promişi cîte 10.000 de euro din partea conducerii clubului în cazul în care vor juca finala Ligii Campionilor.

Titlul cu numărul 16
Oltchim Rm. Vîlcea şi-a acontat marţi seara al 16-lea titlu de campioană din istoria clubului. Elevele lui Radu Voina au învins cu 42-25 pe Jolidon Cluj, a doua clasată, şi au acum cu 12 puncte mai mult decît ardelencele în clasament, cu cinci etape înainte de final. A fost a 31-a victorie consecutivă în campionat pentru vîlcence, care nu au pierdut nici un meci de cînd pe banca tehnică a fost instalat Radu Voina.

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
 •  15 Aprilie 2010, 14:40
Postat de pe 15 Aprilie 2010, 07:10

Bravo fetelor. Sunteti de toata isprava si aveti intreaga noastra stima. Dar am si o nedumerire: daca sunteti asa cum se vede ( si, intr-adevar se vede!) , de ce l-au contestat si huiduit o vreme valcenii pe Radu Voina? Ce-au avut cu el? Ce nu le-a placut? Foarte ciudat comportamenul oamenilor de acolo!

adi alege alceva ca e luata

 •  15 Aprilie 2010, 14:22
Postat de pe 15 Aprilie 2010, 14:13

Bravo Iulia ne mandrim cu o fata ca tine si ma bucur ca ai ramas aceiasi fata simpla si muncitoare,acum culegi rodul munci de cand te-ai apucat de handbal.Iti tin pumnii ptr meciul cu Gyor

Fetelor stiu si vreau sa cred cu tarie ca Duminica veti face un meci mare si vor iesi toti romanii in strada de bucurie ptr voi.Iulia ai jucat excelent la Gyor acasa,acum pe teren propiu arata-ne ca poti mai mult.Bafta tie si intregi echipe

 •  15 Aprilie 2010, 14:13
Postat de pe 15 Aprilie 2010, 07:10

Bravo fetelor. Sunteti de toata isprava si aveti intreaga noastra stima. Dar am si o nedumerire: daca sunteti asa cum se vede ( si, intr-adevar se vede!) , de ce l-au contestat si huiduit o vreme valcenii pe Radu Voina? Ce-au avut cu el? Ce nu le-a placut? Foarte ciudat comportamenul oamenilor de acolo!

Bravo Iulia ne mandrim cu o fata ca tine si ma bucur ca ai ramas aceiasi fata simpla si muncitoare,acum culegi rodul munci de cand te-ai apucat de handbal.Iti tin pumnii ptr meciul cu Gyor

Vezi toate comentariile (9)
Comentează