SPORTURI  »  CICLISM  »  KAZAHSTAN

Rise and shine » Alexander Vinokourov îşi încheie cariera cu aur olimpic

Alexander Vinokourov (Kazahstan)
Alexander Vinokourov (Kazahstan)

Articol de - Publicat sambata, 28 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 30 iulie 2012 19:30

Kazahul Alexander Vinokourov a obţinut una dintre cele mai surprinzătoare victorii din lunga sa carieră de ciclist profesionist. În ultimul său sezon în spatele ghidonului, rutierul în vîrstă de 38 de ani a înşelat vigilenţa oamenilor lui Cavendish, a exploatat naivitatea columbianului Rigoberto Urán şi a obţinut a doua medalie olimpică din carieră, după argintul de la JO Sydney 2000

"It's nerve-wracking". Aşa a caracterizat britanicul Mark Cavendish, campion mondial şi lider al unei echipe ce a luat startul cu cei mai rafinaţi rutieri din ciclismul actual, un traseu lung de 250 de kilometri, ce a purtat plutonul spre sudul liniştit al Londrei, dar peste Box Hill, o căţărare arţăgoasă în zig-zag, escaladată de nu mai puţin de nouă ori. În ciuda taxei controversate cerută de organizatori, mii de spectatori au ignorat încălcarea unuia dintre principiile fundamentale ale ciclismului şi au format o boltă de urale pe sub care au trecut regele Wiggins&Co. La finalul zilei, în contrast cu entuziasmul dezlănţuit al conaţionalilor strînşi în faţa Parlamentului, britanicii aveau să se mulţumească cu foarte puţin.

Purtînd în minte perspectiva probabilă a unui sprint masiv în care Cavendish să-mi mestece cu furie şi uşurinţă adversarii, mai mulţi cutezători au abordat profilul cursei într-o notă clasică, de primăvară, şi au atacat printre multele curbe în ascensiune de pe Box Hill. Vincenzo Nibali (Italia), Lars Boom (Olanda) şi Denis Menchov (Rusia) au colorat fruntea cursei, alături de alţi 20 de nerăbdători, furînd şansa românului Andrei Nechita să prindă cîteva raze din blitz-urile de pe motociclete. Ecartul fruntaşilor a ajuns în jurul la 3 minute, dar mina autoritară a echipei Marii Britanii s-a tradus într-un tempo din ce în ce mai ridicat, cu fiecare bornă consumată.

La vîrful plutonul, palanca de răspuns s-a coagulat în jurul rutierilor din familia limbilor germanice: Fabian Cancellara (Elveţia), Tom Boonen (Belgia) şi Andre Greipel (Germania). David Millar a pus punct vînzolelii de pe Box Hill, a împărţit cu Germania urmărirea, iar atmosfera a rămas calmă pînă sub bannerul de 55 de kilometri. Consiliat de Eddy Merckx şi cu un sezon de sters din biografie, belgianul Philippe Gilbert şi-a părăsit colegii de evadare, a decolat pe ultimii metri în ascensiune şi a deschis drumurile pentru 10 borne. Dar nici măcar "Canibalul" nu a obţinut aurul olimpic şi novicele de la BMC s-a văzut tras înapoi într-o evadare ce s-a dat de
două ori peste cap şi şi-a dublat numărul de rutieri.

Fără ajutorul graficii şi nici al transmisiunilor radio, britanicii nu au fost vestiţi de nimeni că Fabian şi-a purtat trunchiul mătăhălos pînă în evadarea controlată de echipa Spaniei. S-a dovedit o mişcare nefericită pentru elveţian, care a negociat complet aiurea un viraj la dreapta şi s-a frînt într-un parapet. Eliberată de ameninţarea numită Spartacus, mulţimea din faţa a colaborat perfect, a rupt orice legătură cu un pluton în care Mark Cavendish a resimţit folosirea a doar 4 oameni pentru trena de urmărire şi a intrat în ultimii 5 kilometri aşteptînd ca învingătorul să se aleagă din propriile rînduri.

Alexander Vinokourov şi-a adus aminte de Sydney, de vremurile cînd păstra cu propria umbră tenul alb al liderul Jan Ullrich, s-a desprins alături de Rigoberto Uran, profitînd de zîmbetele îngăduitoare ale colegilor de evadare, şi a dus lupta pînă la capăt. În momentul în care columbianul în vîrstă de 25 de ani a greşit colţul spre care să îşi îndrepte privirile, cu 300 de metri înainte de final, soarele de pe tricoul kazahului a explodat spre linia de final. Zbuciumata carieră a lui Vinokourov a înclinat bicicleta în stînga şi în dreapta, dar s-a ţinut dreaptă pînă la final şi nimic nu a mai fost de făcut.

Clasament proba de şosea:
1 Alexandre Vinokourov (Kazakhstan)
2 Rigoberto Uran (Colombia)
3 Alexander Kristoff (Norway) at 00:08
4 Taylor Phinney (USA)
5 Sergey Lagutin (Uzbekistan)
6 Stuart O’Grady (Australia)
7 Jurgen Roelandts (Belgium)
8 Gregory Rast (Switzerland)
9 Luca Paolini (Italy)
10 Jack Bauer (New Zealand)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
budur
budur  •  20 August 2012, 12:40

ce incunuare

codrutc
codrutc  •  28 Iulie 2012, 19:46

Bravo Vino!

mihaienache
mihaienache  •  28 Iulie 2012, 19:42

tactic fara greseala asta insemna sa ai experienta....sadu vinokurov a dat meditatii !!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează