SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  LUPTE

Saritov a adus a cincea medalie delegației noastre: ”Am luptat pentru România și pentru Cecenia!”

Albert Saritov cu steagul României pe salteaua de la Rio // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro) +2   FOTO
Albert Saritov cu steagul României pe salteaua de la Rio // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)

Articol de - Publicat luni, 22 august 2016 00:00

Albert Saritov, luptătorul naturalizat de România în luna mai, a adus a cincea medalie delegației României la Rio.

Imediat după ce a terminat lupta pentru medalie înainte de limită, contra georgianului Elizbar Odikadze, Albert Saritov a declarat că "eu am luptat pentru România și Cecenia!".

Rușii l-au aruncat ca pe o măsea stricată, antrenorul Dzhambulat Tedeev preferându-l pe sportivul său, Anzor Bolțukaev, campionul european din acest an.

"El este foarte bine văzut ca sportiv în Rusia, se bătea pentru postul de titular, dar antrenorul naționalei Rusiei este din Osetia, el este din Dagestan, normal că a preferat cecenul lui!", a lămurit lucrurile președintele FR Lupte, Răzvan Pârcălabu.

"România este de acum casa mea!", a spus Albert, un tip introvertit, de care toată lumea spune că în Satul Olimpic nu a vorbit cu nimeni. "A fost foarte focusat pe ce are de făcut. El vorbește doar limba rusă și s-a axat doar pe ce are de făcut", a spus antrenorul Ioan Guidea.

Nimeni nu l-a susținut

Luptând în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Rio, Albert Saritov nu a fost susținut din tribună de nimeni din delegația oficială a COSR. Președintele Alin Petrache ajunsese deja în România la ora la care Saritov urca pe podiumul de premiere.

Singurul care nu făcea parte din delegația de lupte și a venit să-l susțină pe cecen a fost Mihai Covaliu, președintele FR Scrimă, cel care a văzut meciurile împreună cu Răzvan Pârcălabu.

"Nu sunt mulțumit cu medalia de bronz. Am vrut aurul, dar o să lupt pentru el peste patru ani, la Tokyo"
Albert Saritov, bronz la JO la categoria 97 kg

Ce trebuie să se știe despre Saritov:

  • s-a născut pe 8 iulie 1985 în orașul Hasaviurt, din Republica Dagestan (Cecenia)
  • a crescut la școala de lupte a lui Buvaisar Saitiev, cel care a fost de trei ori campion olimpic, de șase ori mondial și tot de atâtea ori european
  • președintele Răzvan Pârcălabu a ajuns pentru naturalizarea lui până la președintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, care și-a dat acordul să concureze pentru România
  • până la Rio, cucerise o medalie de bronz la Mondialul din 2011, de la Istanbul
  • a primit cetățenia română abia în luna mai, imediat obținând calificarea la Rio la ultimul turneu de calificare, cel de la Ulan Bator (Mongolia)
  • are trei băieți, ultimul născându-i-se în luna iunie acest an
  • conform legii române, va primi renta olimpică în momentul în care se va lăsa de lupte, pentru medalia de bronz cucerită la Rio

5medalii olimpice, la lupte libere, avea România până la Albert Saritov: Vasile Iorga (1972), Stelică Morcov și Ladislau Simon (1976), Vasile Pușcașu (1984), toate de bronz, și din nou Vasile Pușcașu (1988), aur

24de ani trecuseră de la ultima medalie cucerită de luptele din România la Olimpiadă: 1992, Ioan Grigoraș, bronz la categoria 130 de kilograme, dar la greco-romane

Drumul până la medalie

optimi Nicolai Ceban (Moldova) 5-3
sferturi Frederick Snyder (SUA) 3-9
recalificări Javier Lacerra Cortina (Cuba) 8-1
finala mică Elizbar Odikadze (Georgia) 10-0

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  22 August 2016, 21:44

Bravo cecenule, o sa ma rog si eu pentru Cecenia ta !

marius.bxl
marius.bxl  •  22 August 2016, 17:11

Tôt respectul pentru Covaliu in ceea ce à facut ça si sportiv dar acum sa facut de tôt rahatul. De ce crede-ti ca a stat pana la finala olimpiadei?...A primit un pont ça mancarea care va ramane dupa concurs pot sa o ia la pachet cei ramasi. Am auzit ca a mai platit in plus la cala avionului inca 2 genti (pentru mancarea mai perisabila) iar restul va venii intr-un container peste 3 saptamini la Constanta (2600€ la Costa containerul )

caminero
caminero  •  22 August 2016, 16:27
Postat de bakunin pe 22 August 2016, 12:32

Nu pot decat sa ma bucur ca esti dinamauist; nimeni altcineva nu paote fi la fel de ***. Marile puteri ale sportului naturalizeaza sportivi de zeci de ani, facand orice ca sa-i atraga, iar noi am ramas in faza primitiva in care vrem ca sub steagul Romaniei sa concureze doar ciobani drepti ca brazii care-si baga destu'n k00r

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează