SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  JURNAL DE RIO

FOTO Corespondență din Brazilia » Puține, dar de toate culorile » TOTUL despre România la #Rio: cum au evoluat românii, zi cu zi

Simona Pop, Loredana Dinu, Simona Gherman, Ana Maria Popescu și bucuria lor de aur +13   FOTO
Simona Pop, Loredana Dinu, Simona Gherman, Ana Maria Popescu și bucuria lor de aur

Articol de , - Publicat luni, 22 august 2016 00:00

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Rio cu cinci distincții, dintre care una de aur, una de argint și trei de bronz. Singurul titlu olimpic fiind adus de echipa feminină de spadă.

Jocurile de la Rio de Janeiro se încheie cu cel mai palid bilanț al României de multă vreme încoace. Statisticile, crude, necruțătoare, dar și obiective, arată că în 2016 linia medaliilor aproape de cea din 1952, de la Helsinki. Doar că acum avem un bronz în plus.

Șanse ar fi fost mai multe, speranțe încă și mai și. Dar a ieșit așa. O întoarcere în timp, către niște începuturi, un cerc închis, din care se va deschide altul, la următoarea ediție.

Cum a fost însă traseul, pe zile, ca într-un jurnal al emoțiilor. Bucurii, dezamăgiri, nădejdi, așteptări, surprize.

6 august

Una dintre cele mai aglomerate zile din programul olimpic al Românilor. Au intrat fetele de la spadă, în concursul individual, încheiat însă prea devreme. Eliminări, pe rând: Simona Pop – turul 1, Simona Gherman – turul 2, Ana Maria Popescu – turul 3.

Mai târziu, șoc în meciul susținut de "naționala" de handbal contra celei a Angolei. Un meci care trebuia câștigat, conform calculelor și valorii, s-a terminat cu o înfrângere greu de explicat, 19-23.

Punctele pozitive sunt victoria dublului Florin Mergea-Horia Tecău și calificarea în finalele pe aparate pentru Marian Drăgulescu, la sărituri, și Andrei Muntean, la paralele.

7 august

Era ziua pe care scria "Andreea Chițu". Judoka română era favorită la medalii, chiar la aur. A pierdut însă în "sferturi", iar mai târziu, în recalificări, drumul spre bronz i-a fost stopat de brazilianca Erika Miranda.

"Asta sunt eu, nu știu să fac antijoc! Pierzi, câștigi, ăsta e sportul. Eu am trecut prin toate situațiile posibile și imposibile. Mereu mă duc la luptă, nu am răbdare, sunt chestii peste care nu am putut niciodată să trec!", spune ea, năpădită de lacrimi.

La gimnastică feminin, Cătălina Ponor își obține biletul de calificare în finala de la bârnă.

8 august

Visul Corinei Căprioriu de a repeta podiumul de la Londra se încheie în lacrimi, pe locul 5. Pierduse în semifinale, dar mai avea șansa la bronz. Acolo însă totul s-a năruit în fața portughezei Telma Monteiro. Un yuko, secundele trec, medalia se îndepărtează, apoi dispare, rămâne regretul de a fi fost atât de aproape.

"Nici nu mi-am înțeles încă sentimentele de după cele două meciuri pierdute. Să zic că sunt supărată pe mine? Dezamăgită de mine însămi? Nu știu. Deocamdată vreau să fiu sănătoasă", spunea Corina.

Handbalistele mai înregistrează o înfrângere, și mai înțepătoare ca scor: 13-26 în fața gazdelor, Brazilia. De atunci încolo nu se mai putea face niciun pas greșit pentru a ieși din grupe. La tir, proba de pușcă 10 m, campionul olimpic de la Londra, Alin Moldoveanu, nu prinde finala.

Un zâmbet luminos pentru tânărul Robert Glință, care se califică în ultimul act la 100 m spate, dar acolo încheie pe 8, copleșit de tot efortul anterior. De asemenea, Mergea și Tecău mai fac un pas spre fazele finale, cu victorie la mexicanii Gonzalez si Reyes-Varela.

9 august

Sfert de finală dramatic și entuziasmant pentru Florin Mergea și Horia Tecău, disputat târziu, pe Terenul 1, contra perechii locale favorite, Marcelo Melo-Bruno Soares. 

"Ne așteptam la o asemenea atmosferă, a fost exact precum cu Ecuadorul când eram juniori, dar ne-am concentrat pe fiecare punct", spunea Mergea la final, după 6-4, 5-7, 6-2. Cu ținta tot mai aproape, băieții se pregăteau de o nouă confruntare.

10 august

Sabrerul Tiberiu Dolniceanu, cotat și el cu șanse la podium, se oprește în sferturile de finală. E învins de cel care avea să cucereasă titlul pentru a doua ediție la rând, ungurul Aron Szilagyi, însă după un meci în care românul se afla în revenire, a apărut o tușă pe care a considerat-o a lui, dar a primit-o adversarul și de acolo totul s-a pierdut.

Din cauza ploii, toate meciurile de tenis sunt împinse cu o zi, inclusiv semifinala de dublu. Iar handbalistele înving Muntenegrul, întreținând speranța.

11 august

Anxietatea crește cu fiecare minut. Patru zile fără medalie, iar acum intrau în concurs spadasinele, la echipe. Își știau de mult tragerea la sorți, SUA în primul tur.

Avea să fie confruntarea cu cel mai mare grad de risc! S-a decis în prelungiri, la tușa de aur, 24-23, după ce pe ultimul releu Ana Maria Popescu recuperase trei puncte în ultimele 51 de secunde. O ultimă tușă pe care antrenorul Dan Podeanu n-a privit-o, a primit vestea bună din îmbrățișarea colegului George Epurescu.

De acolo, semifinala contra Rusiei e mult mai controlată, avans luat repede, păstrat și apoi mărit, până când totul e clar, 45-31, și româncele au argintul asigurat!

Până la finală, notăm că Mergea și Tecău au mai făcut un meci senzațional, excelent controlat, în fața americanilor Johnson și Sock. S-au bătut cu adversarii, dar și cu vântul rebel, și au câștigat în două seturi. Și ei aveau măcar argint! De asemenea, că echipajul de 8 plus 1 s-a calificat în finală, singura noastră prezență la canotaj într-un ultim act.

Înapoi la scrimă, în ziua cea mai lungă. Finală cu China, care avea avantaj în întâlnirile directe. Pe 11 august 2016 însă, nimeni nu le putea opri pe românce. Au tras competent, dârz și fără nicio alunecare, luând, din nou, avantaj foarte repede.

Ultimul releu, care i-a aparținut tot lui Popescu, a fost expresia eliberării de o povară și îmbrățișarea mult dorită a aurului. 44-38! După titluri mondiale și europene, pentru ele venea victoria cea mai scumpă, cea olimpică! Și prima medalie a României la Rio.

12 august

Frumoasa aventură a lui Florin și Horia are scris pe ea "argint". În finala olimpică împotriva spaniolilor Rafael Nadal și Marc Lopez, ei au luptat formidabil timp de două ore și 26 de minute, dar s-au înclinat în final, 2-6, 6-3, 4-6.

" Este o înfrângere dureroasă, am fost foarte aproape de câștigarea unei medalii de aur, dar să nu ne demoralizăm. E tot o victorie pentru noi să cucerim acest argint. Am luptat foarte mult, am muncit ani de zile, am visat mult ca să ajungem aici, să fim prezenți și să ne batem pentru această șansă. Și a fost un vis realizat pentru noi, o mare victorie personală pentru noi, pentru echipele noastre", spunea Horia.

Câțiva kilometri mai încolo, în sala Riocentro 2, halterofilul Gabriel Sâncrăian urca și el pe podium, pe treapta de bronz, adunând 390 de kilograme la categoria 85 de kilograme. Cel mai mare rezultat al carierei lui, în cea mai bogată zi pentru România.

Handbalistele "tricolore" treceau și de Spania, 24-21, urmând să-și decidă soarta în grupă după ultimul meci, cel cu Norvegia.

Perioadă de bronz

Ultima perioadă de la Rio a adus României două clasări pe poziția a treia, grație canotoarelor din barca de 8 plus 1 și luptătorului naturalizat Albert Saritov.

13 august

Ziua în care spiritul olimpic a fost învins de arbitri, autorii unei decizii scandaloase împotriva boxerului român Mihai Nistor și în favoarea iordanianului Hussein Iashaish.

Și ziua în care canotoarele din barca de opt plus 1 au reînnodat o tradiție întreruptă la ediția Londra 2012. După o cursă fantastică, în care erau pe locul 6, ultimul, la 1.500 de metri, ele au cucerit bronzul.

Au zburat, practic, pe ultimii 500 de metri, încheind chiar foarte aproape de argint! Atâtea emoții, lacrimi și îmbrățișări, învinse doar de imbatabilele americance și cu foarte puțin de britanice.

"Ne-am zis că de la mie, atunci începe canotajul. Am dat tot ce am avut, nu auzeam și nu vedeam nimic în jur", spunea Roxana Cogianu, la 29 de ani veterana bărcii.

14 august

Handbalistele pierd la un gol, 27-28, în fața norvegiencelor și visul olimpic se sfarmă. Echipa medaliată în 2015 cu bronzul mondial nici măcar nu a ieșit din grupe.

15 august

Ziua finalelor pe aparate la gimnastică. Marian Drăgulescu e foarte aproape de podium, practic, la egalitate cu medaliatul cu bronz, japonezul Shirai, la sărituri.

Regulamentul pretinde însă departajarea, chiar dacă au aceeași notă, și această ediție se încheie amar pentru gimnastul în vârstă de 35 de ani. Care promite însă că va reveni la Tokyo 2020.

După el, Cătălina Ponor se clasează a 7-a la bârnă, după o execuție marcată de emoții. În lacrimi, ea admite că s-a lăsat copleșită de mesajele negative primite, a încercat să le dea peste nas criticilor și nu i-a ieșit.

16 august

Andrei Muntean, curajos, la prima participare olimpică, ocupă locul 6 în finala de la paralele. Iar luptătorul Alin Alexuc Ciuraru luptă pentru bronz, însă pierde. Cât de aproape de podium a fost și el! Speranțele se împuținează, ocaziile la fel. Bilanțul e în continuare 1-1-2.

18 august

Aruncătorul de greutate Andrei Gag ratează frustrant calificarea în finală. Are 20,40 m, la fel ca ultimul admis, dar pentru el fusese o singură încercare valabilă, celălalt mai avea un rezultat.

19 august

Luptătorul Ivan Guidea, 57 de kilograme, se oprește în sferturi de finală

21 august

Luptătorul Albert Saritov a pus punct participărilor românilor la Jocurile Olimpice și a făcut-o aducând a cincea medalie pentru delegația "tricoloră", bronz. În vârstă de 31 de ani, cecenul a primit cețățenia română în aprilie 2016.

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close