SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE ŢIRIAC TROPHY

5 întrebări cu Serghei Stahovski: "Am citit trilogia Millennium în mai puţin de o săptămînă"

Articol de , - Publicat marti, 23 aprilie 2013 00:00 / Actualizat marti, 23 aprilie 2013 16:36

Ucraineanul Serghei Stahovski în vîrstă de 27 de ani locuieşte la Bratislava, preferă cărţile pe hîrtie, vorbeşte cinci limbi străine, iar pe soţia lui o cheamă Bulgakova

Stahovski face parte din categoria jucătorilor cu preocupări multiple. Desenează frumos pe teren, cu reverul său cu o mînă şi scurtele abile, iar în afara lui citeşte, îi place să cunoască locuri noi şi îşi exersează cele cinci limbi străine pe care le cunoaşte. A plecat de mic de acasă, din Ucraina, a avut succes cînd era foarte tînăr şi nu înţelegea prea bine ce i se întîmplă. Acum încearcă să-şi restarteze cariera alături de antrenorul cu care a avut, în 2010, cel mai bun an al carierei.

- Serghei, care este cea mai preţioasă amintire din tenis de pînă acum pentru tine?
- Cu siguranţă, primul meu trofeu, la Zagreb, în 2008. Eram lucky loser şi l-am învins pe Ivan Ljubicici în finală în faţa unei săli pline cu 4.500 de croaţi. Aveam doar 22 de ani şi nu realizam ce mi se întîmplă. Eram încă la început, nu credeam că sînt capabil să reuşesc în tenis. A fost ceva deosebit, n-am putut dormi trei nopţi la rînd după acel succes.

- În loja ta a fost Boris Sobkin, antrenorul dintotdeauna al lui Mihail Iujnîi. Lucraţi împreună?
- Da, mă ajută de săptămîna trecută, de la Monte Carlo. Mişa rămîne pe primul loc, dar nu-l deranjează că lucrează cu mine în timpul rămas. Iar eu sînt mulţumit. Am mai colaborat în 2010, cînd am avut cele mai bune rezultate ale mele. Apoi am schimbat, am încercat cu Rainer Schuettler, dar am avut şi alţi antrenori de atunci. N-a mers, aşa că mi-am zis să mă întorc la ce a funcţionat, mai ales că sînt într-un moment greu al carierei.

- De ce ai ales Bratislava ca reşedinţă?
- Locuiesc acolo din 2004 pentru că antrenorul meu de atunci era slovac. Am un apartament, am mulţi prieteni. Oraşul are părţile lui frumoase, dar e un pic cam comunist pe alocuri. Praga e peste, iar Viena, ce să mai spunem! Oricum, e aproape, o oră de mers cu maşina. Aşa am învăţat şi slovacă pentru că nimeni pe acolo nu vorbea engleză. Mi-a fost uşor pentru că ştiam cehă de la 12 ani, am făcut şcoala acolo. Iar ucraineana şi rusa sînt limbile mele materne.

- Una dintre pasiunile tale este lectura.
- Da şi prefer cărţile clasice, pe hîrtie. Nu-mi plac cele în format electronic. Nimic nu se compară cu foşnetul paginilor, deşi e mai greu să călătoreşti cu 10 kilograme de volume în bagaj (rîde).

- Ai vreun autor sau vreo carte favorită? L-ai menţionat pe profilul tău de pe site-ul ATP pe Mihail Bulgakov.
- Pot să spun că lectura mea cea mai rapidă a fost trilogia Millennium a lui Stieg Larsson. Am citit-o în mai puţin de o săptămînă, nu puteam să las cartea din mînă. Acum, recent, am terminat ceva de John Grisham, genul de carte pe care o cumperi în aeroport. Cît despre Bulgakov, unii nici măcar nu ştiu că a fost scriitor sau că "Maestrul şi Margareta" e o capodoperă. Şi mai e ceva interesant: l-am trecut între preferaţii mei înainte să o cunosc pe soţia mea, al cărei nume de familie este Bulgakova! Şi deşi e rusoaică, nu are nici o legătură de rudenie cu familia scriitorului. Sau, cel puţin, aşa mi-a spus (zîmbeşte).

2.320 de pagini are trilogia Millennium compusă din volumele: "Bărbaţi care urăsc femeile", "Fata care s-a jucat cu focul" şi "Castelul din nori s-a sfărîmat"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
relu68
relu68  •  23 Aprilie 2013, 21:19

am citit si eu cateva interviuri cu el si tipul pare super ok ,foarte realist ,comunicativ ,disponibil ce mai un mare caracter

red77
red77  •  23 Aprilie 2013, 19:56

in sfarsit pot sa mai zic si un bravo pt gsp ! ucraineanul probabil este in top 5 inteligenta ! am mai citit pe atp interviuri cu el ! cu mult peste medie !

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  23 Aprilie 2013, 18:34

Foarte frumos interviul ...asteptam si altele la fel ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează