SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

ANALIZĂ Simona Halep a avut un an de poveste în 2013 » 70 de meciuri, 53 de victorii, 6 trofee

Articol de , - Publicat marti, 05 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 05 noiembrie 2013 10:48

De ieri, românca de 22 de ani a intrat în vacanţă, dar performanţele ei rămîn amintiri cu greutate.

Simona Halep a trăit şapte luni de vis în circuitul feminin, a urcat spectaculos în clasament, a cucerit şase trofee, lucru pe care nu l-a mai reuşit nici o jucătoare din România, a învins jucătoare de top, dar în special s-a bucurat de tenis. A închis sezonul cu cîştigarea trofeului de la Sofia, dar şi cu urcarea pe cel mai de sus loc al carierei, poziţia 11.

Ianuarie. Simona Halep a început anul pe locul 47, cu un turneu la Auckland, unde a fost învinsă în turul al doilea de Agnieszka Radwanska. A continuat anul la Hobart, unde de a fost învinsă tot în turul al doilea, de data aceasta de Sloane Stephens. Tot americanca avea să o învingă şi la Australian Open, chiar în primul tur.

"Am avut o perioadă grea la începutul anului, cînd eram fără antrenor şi nu aveam ce face, trebuia să mă descurc singură " (Simona Halep)

Februarie. În a doua lună a anului, Simona aluneca în clasament, iar spatele îi punea mai mereu probleme. La turneul de la Doha a intrat de pe locul 51, dar s-a retras din meciul din turul al doilea cu Ana Ivanovici. La Dubai a fost nevoită să joace în calificări, unde a trecut un tur, dar problemele la spate au făcut-o să renunţe la partida din turul al doilea.

Martie. Simona căuta încrederea care-i lipsea. A ajuns în SUA, unde a jucat la Indian Wells şi Miami. Continua să coboare în clasament, ajungînd pînă pe 57. La Indian Wells a trecut un tur, iar la Miami două.

Aprilie. A jucat un singur turneu, în Africa, la Marrakech, dar a reuşit o singură victorie.

Mai. E luna în care Simona Halep a dat primele semne de ce avea să urmeze. A intrat pe tabloul de la Madrid ca a 64-a jucătoare a lumii, dar a pierdut în primul tur la Lourdes Dominguez Lino, la mare luptă, în trei seturi.

Apoi a venit turneul de la Roma, unde a trebuit să joace în calificări şi unde a fost învinsă tocmai în semifinale de Serena Williams, lăsîndu-le în urmă pe Kuzneţova (37 WTA), Radwanska (4 WTA), Vinci (15 WTA) şi Jankovici (18 WTA).

Turneu ce i-a asigurat un salt de 20 de locuri, de pe 64 pe 44. Parcursul de la Roma n-a fost repetat însă şi la Roland Garros, unde a pierdut în trei seturi la Carla Suarez Navarro.

Iunie. O lună dulce de vară, care a adus primele două trofee pentru Simona. Primul pe zgura de la Nurenberg şi al doilea pe iarbă, la s-Hetogenbosch. La Wimbledon, problemele de sănătate au apărut din nou şi a fost eliminată în turul al doilea de Na Li.

"Am avut probleme la coloană şi eram foarte obosită, dar nu acesta a fost motivul pentru care am pierdut. Ghinionul a fost că am dat peste Na Li, care a arătat că nu este degeaba între primele şase jucătoare din lume. Este o profesionistă care nu cedează nici o clipă", spunea Simona.

"Trofeul de la Nurenberg o să-mi fie mereu drag pentru că a fost primul din cariera mea. Am avut emoţii în finală, dar nu mi-a fost nici un moment teamă că s-ar putea repeta povestea de la finalele pierdute pînă atunci" (Simona Halep)

Iulie. Al treilea titlu a venit mai repede decît se aştepta. Pe zgura de la Budapesta, Simona îşi înfrumuseţa şi mai mult vara. "Nu prea am apucat să mă odihnesc, dar am tras de mine la fiecare meci şi a mai venit un trofeu", rezuma Simona parcursul din capitala Ungariei.

Vara aproape perfectă pe care a avut a dus-o pînă pe locul 23 în lume. Însă oboseala şi durerile au făcut-o să ia decizia că are nevoie de o pauză. S-a întors la Cosntanţa pentru a-şi încărca bateriile. Un răgaz care i-a prins bine.

August. Primul turneu pe hard, în SUA, i-a adus două victorii la două jucătoare care au în palmares trofee de Mare Şlem, Marion Bartoli şi Samantha Stosur, prima dintre cele trei victorii în faţa australiencei în 2013. Mai mult, franţuzoaica a anunţat că se retrage, după meciul cu Simona. Avea să piardă apoi în sferturi de finală în faţa liderului, Serena Williams.

În săptămîna imediat următoare avea să cîştige al patrulea trofeu al sezonului, la New Haven, după ce a trecut în semifinale de fostul lider mondial, Caroline Wozniacki, iar în finală de Petra Kvitova, o victorie care i-a asigurat intrarea în Top 20. La US Open era numarul 17 mondial şi a reuşit cel mai bun parcurs al său într-un turneu de Mare Şlem.

"La începutul anului nici nu mă gîndeam că pot să ajung atît de sus, dar era unul dintre visurile mele şi acum e realitate. Vreau să mă bucur de fiecare moment pentru că este incredibil pentru mine" (Simona Halep)

Septembrie. Simona a jucat doar două turnee în Asia, Tokyo şi Beijing, unde a cîştigat doar două partide şi a pierdut tot două.

Octombrie. Ultima lună din sezon avea să îmbogăţească zestrea de trofee a Simonei cu cele de la Moscova şi Sofia. Şi, coincidenţă sau nu, avea să o învingă în finală de fiecare dată pe Samantha Stosur, cîştigătoare la US Open în 2011.

Simona încheie anul pe locul 11 în lume, cea mai bună poziţie a carierei şi una care dă speranţe pentru Top 10, avînd în vedere că în prima parte a anulu nu va avea puncte de apărat.

4-5 este raportul dintre victorii şi înfrîngeri în faţa jucătoarelor de Top 10 în acest an, nici una dintre victorii nefiind la o jucătoare dintre primele 3

10-4 este raportul dintre victorii şi înfrîngeri în faţa jucătoarelor de Top 20 în 2013

53-17 este raportul dintre victorii şi înfrîngeri în 2013 pentru Simona Halep

9 meciuri a cîştigat Simona Halep în 2013, întorcînd scorul de la 0-1 la seturi

1.222.446 de dolari a cîştigat din tenis Simona Halep în 2013, ajungînd la un total al carierei de 2.039.645

"Am nevoie de odihnă, să mă liniştesc, să mă relaxez, să mă detaşez. Ca să pot s-o iau de la început cu pregătirea pentru 2014"
(Simona Halep)

"Nu mi-am fixat ţinte pentru la anul. Am multe puncte de apărat, vreau să rămîn în Top 20, să savurez tenisul, să fiu relaxată pe teren şi să joc cît pot de bine" (Simona Halep)

Evoluţia Simonei în ultimii patru ani:
2010 17 turnee         28 de victorii    17 înfrîngeri         1 finală pierdută
2011 24 de turnee    22 de victorii    24 de înfrîngeri    1 finală pierdută
2012 24 de turnee    26 de victorii    24 de înfrîngeri    1 finală pierdută
2013 24 de turnee    53 de victorii    17 înfrîngeri         6 finale cîştigate

Locurile ocupate de Simona Halep în clasament mondial din 2013
Ianuarie: 47
Februarie: 51
Martie: 56
Aprilie: 58
Mai: 64
Iunie: 32
Iulie: 23
August:  19
Septembrie: 17
Octombrie: 11

Jucătoarele deţinătoare de trofee Mare Şlem pe care le-a învins Simona în 2013
- Svetlana Kuzneţova, campioană la US Open 2004 şi Roland Garros 2009, la Roma
- Marion Bartoli, campioană la Wimbledon 2013, la Cinccinatti
- Samantha Stosur, capioană la US Open 2011, la Cincinnati,la Moscova şi la Sofia
- Petra Kvitova, campionă la Wimbledon 2011, la New Haven
- Ana Ivanovici, campioană la Roland Garros în 2008, la Sofia

Foşti lideri mondiali pe care i-a învins Simona în 2013
Jelena Jankovici la Roma
Caroline Wozniacki la Cincinnati
Ana Ivanovici la Sofia

Top 3 cele mai mari premii cucerite de Simona în 2013
Sofia: 270.000 de dolari
U.S Open: 165.000 de dolari
Moscova: 132.470 de dolari

593668-grafica-simona.jpg

*click pe imagine pentru mărire

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (18)
claudiu120284
claudiu120284  •  06 Noiembrie 2013, 11:10

cat timp doamna serena va fi ON in tenis... restul voi fi mereu pe locul doi!

mplttev
mplttev  •  06 Noiembrie 2013, 09:10

As comenta putin articolul. Simona n-a avut un an de poveste ci cam o jumatate de an de poveste, cu atat sunt mai importante succesele ei realizate practic in 7 luni.

icstream
icstream  •  05 Noiembrie 2013, 19:30

Tzatzele o trageau in jos.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close