SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA ROMA

Arrivederci, Roma! Simona Halep s-a oprit în semifinale, după o bătălie crîncenă cu Carla Suarez Navarro

Simona Halep şi-a repetat cea mai bună performanţă de la Roma, semifinalele atinse în 2013 // Foto: Guliver/GettyImages
Simona Halep şi-a repetat cea mai bună performanţă de la Roma, semifinalele atinse în 2013 // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 17 mai 2015 00:00

Simona Halep şi Carla Suárez Navarro s-au luptat ieri cu toate forţele, spaniola impunîndu-se cu 2-6, 6-3, 7-5.

Nimeni nu credea că va fi uşor. Şi nici n-a fost. Pentru nici una dintre ele.  Chiar dacă primul set a alunecat repede în contul româncei, ca un peşte zglobiu care-ţi scapă din palme, revenind în apă. Acela a fost actul în care Simona a jucat aproape perfect, într-un ritm susţinut.

Lungimea mingii şi unghiurile, schimbările de direcţie făcute dintr-o poziţie avansată, agresivă, i-au dat întîietate în faţa unei adversare care n-a apucat deloc să se aşeze în meci.

În faţa unor tribune care voiau mai mult, cele două au început să ofere în cantităţi generoase dramă, suspans, tenis de calitate ridicată.

E ştiinţa jocului pe zgură etalat de Carla, una dintre posibilele ameninţări menţionate de Halep înaintea începerii sezonului de zgură, cu efectele imprimate mingilor, curbe delicate, înşelătoare, ruperi de ritm, defensivă incredibilă şi acel rever cu o mînă care merită dus la muzeu.

Şi e ştiinţa jocului pe zgură al româncei, acel stil mai ofensiv, care tinde să absoarbă totul în rachetă şi să-l întoarcă în terenul advers cu dobînda imposibil de încasat.

Totul pe muchie

Ambele au servit rău, ambele au returnat bine. De aici şi numărul mare de break-uri, 18. În decisiv, cel puţin, primele 8 game-uri au fost cîştigate contra serviciului. Halep îşi poate reproşa o greşeală pe o minge la îndemînă în setul second, care i-ar fi adus 30-0 pe serviciul adversarei. Acea eroare a declanşat un val de imprecizie din partea româncei, care s-a manifestat şi în decisiv, combinat cu jocul bun al ibericei.

Au luptat pînă la capăt. Diferenţa a fost de cîteva puncte. Chiar în ultimul game, românca a avut minge de rebreak, dar a ratat cu terenul liber în faţă, înfigîndu-se prea aprig în minge. La a 3-a şansă, Suárez Navarro a închis, apoi cele două s-au îmbrăţişat, epuizate, la fileu. Pentru Halep, e arrivederci, pentru spaniolă, ci vediamo domani!

99.870 de euroe premiul în bani cu care a fost răsplătită Simona Halep pentru calificarea în semifinale

Va fi pe locul 3

În clasamentul WTA care va fi afişat luni, Simona Halep va coborî o poziţie, pînă pe 3, făcînd schimb de locuri cu Maria Şarapova. Rocada s-a consfinţit după ce rusoaica şi-a asigurat ieri prezenţa în finală, ea cîştigînd semifinal cu compatrioata Daria Gavrilova, 7-5, 6-2, după o oră şi 48 de minute. Întrebată dacă asta schimbă în vreun fel lucrurile în perspectiva Roland Garros-ului, Halep a spus: "Nu, pentru mine nu".

Cele mai multe victorii

Învingînd ieri, contra româncei, Suárez Navarro a devenit jucătoarea cu cele mai multe meciuri cîştigate în 2015 – 31. Ea este urmată chiar de Simona Halep, cu 29 de victorii, la egalitate cu Karolina Pliskova (Ceh), care are tot 29.

Break-uri şi retururi

După victoria de ieri, Carla Suárez Navarro a apreciat că meciul a fost foarte dur, cu multe suişuri şi coborîşuri. "În setul al treilea, cel puţin, tot timpul cîştigam una contra serviciului celeilalte. Dar, de asemenea, amîndouă, am returnat foarte bine. Cred că am jucat un tenis bun, la un nivel ridicat", a spus iberica, referindu-se la ambele competitoare.

"A fost greu pentru mine, a fost greu pentru Simona. Sînt fericită însă pentru felul în care am încheiat meciul", a concluzionat ea. Calificarea în finală îi asigură Carlei un salt de două poziţii în clasamentul mondial, de pe 10 pe 8, dar un eventual succes azi ar urca-o pînă pe 7.

"Mi-e greu contra ei"

Simona a recunoscut ieri că se aştepta la un meci dificil în faţa lui Suárez Navarro pentru că "stilul ei este puţin periculos pentru mine. Întotdeauna mi-e greu contra ei. Am încercat însă totul, pînă la final. În ultimul game au fost probabil trei mingi ale mele foarte aproape de linie. Dar afară". Apoi, Halep a vorbit despre tactica adoptată.

"Ea loveşte mingea foarte înalt, mă deranjează, iar în ultimul set n-am mai putut lovi puternic. Am încercat să schimb, să stau mai în spate, să joc şi eu puţin mai sus. Carla a simţit însă mai bine decît mine, a făcut o treabă grozavă. A jucat un tenis excelent, a luptat pînă la capăt, merita să învingă", a recunoscut românca.

De neatins pe covorul roşu

Inclusiv meciul de ieri, din semifinalele de la Roma, Halep şi Suárez Navarros-au întîlnit de patru ori pe suprafaţa roşie. Ar fi putut fi cinci dueluri, dar anul trecut, tot în capitala Italiei, românca s-a retras înainte s-o înfrunte pe iberică în optimile de finală.

Toate cele patru meciuri au fost cîştigate de Carla, Simona smulgînd trei seturi. Pe hard, în schimb, raportul e inversat, Halep avînd avantaj de 4-1, la fel şi pe iarbă, 1-0.

Barcelona 2010 6-4, 3-6, 6-3 Suárez Navarro
Barcelona 2012 6-4, 6-1  Suárez Navarro
Roland Garros 2013  3-6, 6-2, 6-2 Suárez Navarro
Roma 2015 2-6, 6-3, 7-5 Suárez Navarro

Citește și:

A împărțit vestiarul cu Simona Halep și Sorana Cîrstea și dezvăluie: „Era o tensiune între ele. Atmosferă grea, ulterior am aflat”
Tenis
A împărțit vestiarul cu Simona Halep și Sorana Cîrstea și dezvăluie: „Era o tensiune între ele. Atmosferă grea, ulterior am aflat”
Acord la Londra! Barcelona va avea un nou antrenor » Contract pe două sezoane
Campionate
Acord la Londra! Barcelona va avea un nou antrenor » Contract pe două sezoane
Iată primul transfer al lui Dan Petrescu! CFR Cluj s-a înțeles cu un fotbalist de națională
Superliga
Iată primul transfer al lui Dan Petrescu! CFR Cluj s-a înțeles cu un fotbalist de națională

Mihaela Buzărnescu, fără rezerve la Open GSP: „O singură colegă mi-a dat un mesaj, în tenis trebuie să te păzești de dezamăgiri”

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (4)
marioa
marioa  •  17 Mai 2015, 10:34

Batalia crancena a fost intre Halep si Halep. Dupa primul set Carla Suarez Navarro nu a facuit altceva decat sa aiba grija sa returneze mingile in teren. De restul s-a ocupat Halep. Cu peste 30 de greseli nefortate pe set nu ai cum sa castigi indiferent cu cine joci.

msr_ms
msr_ms  •  17 Mai 2015, 13:59
Postat de bosfor pe 17 Mai 2015, 09:16

ne face de ras peste tot in lume aceasta *** . a si inceput sa urle la fiecare mingea . dupa ce ca se exteriorizeaza si rupe raketele de zgura acum mai si tipa . eu v-am spus de mult ca-i f slaba . o jucatoare de duzina . o jucatoare care nu are ce cauta in top 50 . nu merita . pt toti fanii lui halep azi e finala de la roma s-a calificat cumva si fata *** ? sau i.a dat carla cu terenmul in cap . asa ca sa muriti de ciuda estew al 4-lea castig de peste 100 de milioane care-l bag in buzunar pe carca lui halep . multumesc carla . 140 de bete urmeaza sa-mi intre in cont . vorbeam cu tovarasii mei azi noapte intr-un club unde toata lumea bea ce dorea muskiul lui pe barba mea ... pardon pe barba lui halep iar unul dintre ei i-mi zise ca ar trebui sa-i multumesc lui halep . nici vorba i-am raspuns ei trebuie sa-i multumeasca postacii care tot o sustin pe aici si care se lasa umiliti . dehh ce sa-i faci *** ***. comentati in continuare pe aici . toate cele bune din partea mea . azi ma duc sa-mi incasez lovelele .

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ghostface_88
ghostface_88  •  17 Mai 2015, 11:35
Postat de marioa pe 17 Mai 2015, 10:34

Batalia crancena a fost intre Halep si Halep. Dupa primul set Carla Suarez Navarro nu a facuit altceva decat sa aiba grija sa returneze mingile in teren. De restul s-a ocupat Halep. Cu peste 30 de greseli nefortate pe set nu ai cum sa castigi indiferent cu cine joci.

Ai perfecta dreptate. Simona are urgent nevoie de un psiholog. Sau de un antrenor care sa fie si bun psiholog...E nepermis ca la nivelul ei sa rateze atat de mult "cu poarta goala". Au fost situatii in care spanioloaica era sah-mat, nu trebuia a noastra decat sa salte mingea usor peste fileu, iar ea trimitea 2 metri afara...Tot respectul pentru ce a facut pana acum, insa daca vrea sa ajunga in varf trebuie sa aiba echilibru psihic in jocurile importante, alfel le va tine vesnic trena altora.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează