SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Corespondenţă din Madrid » Luptă în paralel » O zi şi două înfrîngeri pe tabloul feminin de la Madrid: Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu OUT

Articol de - Publicat luni, 05 mai 2014 00:00 / Actualizat luni, 05 mai 2014 00:29

Şi Sorana Cîrstea, şi Monica Niculescu au pierdut ieri în primul tur al tabloului principal, la Petra Kvitova, respectiv Sloane Stephens, dar amîndouă au făcut-o în numărul maxim de seturi.

Duminică dimineaţă, Madridul e pustiu. Cel puţin aici, departe de centru, de Puerta del Sol şi de Gran Via. Liniştea şi frunzele verzi ale copacilor învelesc străzile mici care duc spre Caja Magica. Zi de odihnă. Soare încă necopt. Aer subţire, fără miros.

Paşi repezi, singulari, care răsună ritmic pe asfaltul trotuarului. Apoi, totul se schimbă. În faţa intrării în complexul sportiv, senzaţia de lîncezeală duminicală dispare. Nici n-a existat. Acolo e Madridul. Sau măcar o parte din el. A venit la tenis.

Nici nu e ora 11:00 şi sute de oameni mişună în interiorul Cutiei Magice, dar şi afară, unde sînt alte cîteva terenuri de joc şi de antrenament. Nu caută pe cineva anume. Şi totuşi o fac. "Ai văzut că mai încolo se antrenează Dimitrov?", ţîşneşte însufleţită o tînără. Da, lumea ştie de Dimitrov. Dar nu ştie tot. "Mira, Serena Williams!", exclamă o doamnă mai puţin informată. De fapt, era Sloane Stephens, adversara Monicăi Niculescu din meciul programat pe Terenul 5.

Mai încolo, la cîteva zeci de metri şi 35 de trepte diferenţă, pe Terenul "Arantxa Sanchez Vicario", Sorana Cîrstea o întîlneşte pe Petra Kvitova. O cursă între cele două puncte înseamnă 3 minute, cîteva coate şi cîteva trepte de urcat/coborît.

SETUL 1. Terenul "Arantxa Sanchez Vicario" e ca o cutiuţă în interiorul cutiei mari. Doar un dreptunghi de cer şi de aer pur deasupra, în rest e aproape indoor. Sorana începe meciul lent. Nu-şi găseşte loviturile. Un pic pierdută, ca şi bagajele rătăcite inexplicabil pe ruta directă Bucureşti- Madrid cu două zile în urmă. O întîlneşte pe Petra Kvitova, pentru a 6-a oară, cehoaica reuşind să cîştige precedentele lor două confruntări pe zgură. În doar cîteva minute, se face 4-0 pentru Kvitova. Apoi 5-1 şi 6-1, deşi ultimele două game-uri anunţă ceva.

SETUL 1. Ceva mai încolo, în plin soare, Monica îşi pune foarte bine în valoare jocul în faţa lui Sloane Stephens. Scurtele, mingile tăiate pe forehand, passing shot-urile o lasă pe americancă neputincioasă. Lumea trece pe aleea care desparte şirurile de terenuri şi se miră. Nu înţelege ce se întîmplă cu Serena Williams. În curînd, primul act se încheie, 6-2 pentru româncă.

SETUL AL 2-LEA. Spaţiul de zgură din cutiuţă e împărţit în două, soare şi umbră. În tribună se găsesc trei steaguri tricolore şi mult mai mulţi spectatori care o încurajează pe Cîrstea. Finalul primului act transmisese un mesaj, acum e 4-1 pentru româncă, jocul ei a crescut, iar serviciul funcţionează aproape perfect.

SETUL AL 2-LEA. Dincolo, în soare, Stephens începe să apese pe lovituri. Face break-ul în două rînduri, dar Monica recuperează de fiecare dată. Are un game infernal la 2-3, dar îl cîştigă, apoi, imediat, i se ivesc şanse, 30-0 pe serviciul advers. "Am jucat o minge aiurea acolo", mărturiseşte mai tîrziu. "Dar asta e, deciziile se iau în fracţiuni de secundă, uneori nu-ţi iese".

SETUL AL 2-LEA. De la 4-1 se face 4-4, apoi 5-4 şi Kvitova serveşte pentru meci. Nu va fi însă finalul, Cîrstea se agaţă formidabil şi întoarce dintr-o situaţie albastră precum zgura de acum doi ani. Mai mult, cîştigă setul cu 7-5! Urmează decisivul.

SETUL AL 2-LEA. Stephens mai face un break, apoi ia şi actul, 6-3. "Atunci am simţit un pic oboseală. Şi de durere la piciorul drept, la muşchii inghinali. Nu mai puteam să mă mişc prea bine, iar pentru mine deplasarea pe teren e foarte importantă", spune Niculescu. "Iar ea e jucătoare bună, nimic de zis, a crescut nivelul. Dintr-o dată, nu mai greşea. Iar cu serviciul, nu dădea tare, ci plasat, înalt. Şi cum accelera!"

SETUL AL 3-LEA. Sorana a avut 2-0, apoi s-a făcut 2-2 şi de acolo s-a mers cap la cap, pînă-n tie-break. Au fost game-uri în care serviciul a ajutat-o imens pe româncă, să se salveze sau să rezolve lucrurile rapid. În jocul decisiv, minibreak-urile curg şir. Orice se poate întîmpla. Un spectator îi strigă mereu Soranei "paciencia" cu accent. Răbdare adică, dar nici una dintre ele nu are un asemenea stil, ambele atacă. De la 4-3 şi două servicii pentru Cîrstea, Kvitova nu mai pierde nici un punct. 7-4 şi meciul, în două ore şi jumătate.

SETUL AL 3-LEA. Stephens e tot mai precisă, iar Monica nu o mai răneşte cu loviturile ei. 6-2 pentru americancă. "Mai jucasem cu ea, în 2011, cînd era 100 şi ceva. Nu ştiu cum am scos atunci meciul la capăt, toată lumea spunea deja că o să fie Top 10", îşi aminteşte românca. "Nu sînt supărată, a fost OK aici, am cîştigat cîteva meciuri în calificări, merg mai departe!".

Mai tîrziu, adevărata Serena Williams intră pe Terenul Central, contra puştoaicei Belinda Bencic. Pentru românce însă, ziua s-a încheiat. Ziua de duminică madrilenă, cu tenis şi soare. Urmează Roma şi Roland Garros-ul. Zgura mai are provocări de oferit.

Halep,Begu şi Copil  joacă azi
Simona Halep şi Irina Begu vor debuta azi la turneul de la Madrid. Simona o întîlneşte pe Julia Goerges într-un meci care va încep nu înainte de ora 16:00, iar Irina pe Shuai Zang, de la ora 12:00. Marius Copil debutează şi el azi împotriva lui marcel Granollers de la ora 12:00.

Turneul masculin este transmis de DigiSport, începînd de azi, de la ora 12. Cel feminin de DolceSport, care transmite un meci pe zi, cel de la ora 18:00, de pe Arena Centrală.

10.140 de euro vor primi atît Sorana Cîrstea, cît şi Monica Niculescu pentru prezenţa în turul întîi al tabloului de la Madrid

"Meciul putea merge în orice direcţie. Am fost aproape, la o minge-două, asta a făcut diferenţa. Nu e uşor să pierzi aşa, dar asta e viaţa şi ăsta e tenisul" (Sorana Cîrstea)

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
ataraxia
ataraxia  •  05 Mai 2014, 09:35

sorana si niculescu= niste jucatoare mediocre spre slabe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close