SPORTURI  »  TENIS  »  ȚIRIAC OPEN / INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open: „Nu mă încălzește cu nimic că românii joacă niște turnee ITF. Când vor avea rezultate, vor primi și wild card la București” + „Mi s-a spus că Untold e mai cool decât turneul vostru”

Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open Foto: Raed Krishan (GSP)
Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat luni, 15 aprilie 2024 15:09 / Actualizat luni, 15 aprilie 2024 15:41

Țiriac Open, turneul ATP 250 de la București, a debutat azi cu tabloul principal. Directorul concursului, Cosmin Hodor, explică pentru GSP cum s-a conturat organizarea din 2024, ce reacții au avut jucătorii importanți contactați, de ce nu a primit niciun jucător român wild card pentru tabloul principal și că organizarea costă aproape 2 milioane de euro.

2016 era anul precedentei ediții a turneului bucureștean. Acum, în 2024, acesta revine în calendar la București, după ce a fost organizat în intervalul de 8 ani la Budapesta, apoi la Belgrad. De data aceasta se joacă la Baza Sportivă Năstase Marica în loc de Arenele BNR, iar punerea la punct a tuturor aspectelor, până la ultimul detaliu, a necesitat un efort mare, concentrat pe o perioadă scurtă.

Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”
ȚIRIAC OPEN
Denis Shapovalov, bucuros să fie în România, la Țiriac Open: „Încerc să construiesc din nou” » Ce crede despre Simona Halep: „Sunt fericit pentru ea, a luptat și și-a făcut dreptate”

Directorul Țiriac Open, Cosmin Hodor, detaliază pentru GSP care au fost pașii parcurși, cum de au venit la București Wawrinka, Gasquet sau Shapovalov, de ce nu sunt wild card-uri pentru jucătorii români și cum a fost finanțat acest eveniment pentru că „piața de marketing din România nu duce așa ceva”.

VIDEO. Cosmin Hodor: „Niciodată nu am fi pierdut acest turneu”

- Cosmin, au trecut 8 ani de când turneul ATP nu mai fusese la București, cum se poate rezuma această perioadă de așteptare și cum vezi ediția 2024?
- Am fost și noi îngrijorați de cum se va marketa, ce va urma, posibilitatea spectatorilor să ajungă aici. Surpriza a fost una plăcută pentru că, de fapt, noi nici n-am lansat campania oficială a turneului și deja eram sold out pentru sâmbătă și duminică, zilele cu semifinalele și finala! Asta înseamnă că lumea și-a dorit și a așteptat turneul acesta cum și noi l-am așteptat. Toată lumea din jurul tenisului simte că trăiește, că face ceva când organizează un eveniment de genul acesta.

- În toți acești ani a fost mutat la Budapesta, la Belgrad, v-ați pierdut în vreun moment speranța că va putea reveni la București? Cum a fost această perioadă?
- Licența acestui turneu aparține domnului Țiriac, noi niciodată nu am fi pierdut acest turneu. Din păcate, nu am avut o soluție viabilă pentru a organiza turneul outdoor. Dacă pentru indoor există Clujul, care poate să-ți ofere niște facilități și să organizezi un turneu, pentru outdoor, după cum vedeți, de fiecare dată când trebuie să jucăm un meci afară de când nu mai sunt Arenele BNR, cei de la federație se duc la Constanța, unde trebuie să primească unele derogări.

Nu au o altă bază care să aibă un teren central, centru de presă, gym, un lounge, un VIP Lounge, un restaurant pentru jucători, o zonă publică. Aceste facilități nu le găsești la nicio bază din România, din păcate, și în special Bucureștiul.

- Paradoxal, tocmai Bucureștiul nu are un complex corespunzător.
- Da, o spun cu durere, o capitală europeană nu e pregătită pentru un astfel de eveniment, nici ca infrastructură, nici ca desfășurare ca resurse umane. Asta pot să vă spun după ultimele două-trei săptămâni petrecute aici, în care efectiv echipa din jurul meu a stat în fiecare dimineață până la 2-3-4, iar la șapte eram înapoi la birou.

Nu contează că au copii mici acasă, ne-am dedicat sută la sută pentru că a fost un challenge foarte mare pentru noi. Locație nouă, reglementări noi pentru că în cei 8 ani au apărut cerințe noi și un regulament nou al ATP-ului cu care noi nu eram familiarizați și a trebuit să le luăm punct cu punct. Nu e ușor de făcut având în vedere infrastructura.

„Aveam termen până în septembrie 2023 să ne decidem”

- Când a devenit viabilă varianta actuală?
- Am făcut o vizită aici cu domnul Țiriac la invitația lui Ilie Năstase și a lui Ciprian Marica, undeva în vara anului 2023. Aveam un termen la ATP până în septembrie 2023 să le spunem dacă îl facem în România. Am văzut atunci ce reparații s-au făcut, e un spațiu destul de generos, chiar dacă nu aveam toate facilitățile, dar aveam unde să le amplasăm.

Atunci domnul Țiriac a luat decizia: gata, turneul vine acasă! Până va termina dânsul proiectul de la Otopeni, care din păcate e într-o oarecare întârziere, vom ține turneul la clubul Năstase/Marica.

- Dânsul spunea că va mai rămâne aici și la anul, iar apoi se va muta la Otopeni.
- Proiectul de la Otopeni este unul foarte frumos, nu numai pentru România, ci pentru Europa de Est. E un complex sportiv cu tot ce presupune el în secolul acesta, de la teren central, terenuri de antrenament, terenuri acoperite, sala „Nadia Comăneci”, bazinul de înot la patinoarul care deja există plus facilități de parcare. Toate astea vor fi, probabil, gata în 2026, asta înseamnă că în 2025 va trebui să mai stăm aici.

„Cu Gasquet am vorbit primul”

Cosmin Hodor, directorul Țiriac Open: „Nu mă încălzește cu nimic că românii joacă niște turnee ITF. Când vor avea rezultate, vor primi și wild card la București” + „Mi s-a spus că Untold e mai cool decât turneul vostru”
Ion Țiriac și Richard Gasquet Foto: Raed Krishan

- Ați contactat tot felul de jucători. A fost ușor să-i abordați și ce răspuns ați avut din partea lor?
- Surpriză plăcută pentru că jucători care au fost aici, inclusiv Monfils, chiar dacă s-a retras din turneu, dar nu doar de la noi, au spus „Da!” imediat. Monfils a spus: „Vreau să vin la București, am energie și pot să joc, poți să mă folosești pe orice material, campanie, eu vreau să vin la București!”. Toți ceilalți, Wawrinka, Shapovalov, Gasquet nu mai spun, de fapt, a fost primul jucător cu care am vorbit și care a confirmat prezența aici. Cumva lucrurile s-au derulat de la sine, impresiile sunt foarte bune despre ceea ce au găsit oamenii aici, despre ce a făcut echipa într-un timp atât de scurt. Eu cred că jucătorii sunt mulțumiți, iar dacă jucătorii sunt mulțumiți și au facilități la teren, transport și hotel, oamenii aștia vor veni încă o dată.

- Era un fel de emblemă acel meci demonstrativ care se organiza an de an și la care veneau jucători de legendă. Se mai păstrează tradiția?
- Aș vrea să o păstrăm, anul acesta n-am făcut-o din două motive. Unu, pentru că avem lansarea filmului lui Ilie la care noi am fi vrut să aducem legendele tenisului, să le invităm. Toți cei vizați au avut deja alte obligații contractuale și, din păcate, nu vor putea participa. Singurii care au confirmat au fost Becker, Bahrami și Borg, dar noi am mutat de pe 14 pe 16 și atunci nu mai erau disponibili.

Când turneul se va muta într-o locație nouă, unde vom avea 5.000-6.000-7.000 de oameni, atunci cu siguranță îi vom aduce și pe jucătorii aceștia. Avem nevoie de nocturnă, să nu deranjăm programul, ne ajută mult pentru că lumea e familiarizată cu meciul acela demonstrativ și abia așteaptă să vină, să fie în jurul jucătorilor.

„Nu mă încălzește cu nimic că ei joacă niște turnee ITF”

- Lumea se întreabă de ce nu a primit un român un wild card pe tabloul principal, care ar fi explicația?
- Discuția cu wild card-urile este destul de complexă, eu cel puțin am primit mesaje de la toți românii să-mi spună cât de mult merită ei wild card la turneul acesta. Noi am dat wild card-uri, aș fi vrut să-i dau wild-card lui Luca Preda, jucător de 17 ani, dar care trebuia să joace un turneu care să-l ajute la îndeplinirea obiectivului principal care era calificarea la Roland Garros. S-ar fi suprapus acel turneu. Noi am organizat un turneu de precalificări pentru jucătorii români, dar nu au participat cei mai buni opt jucători români pe care ni i-am fi dorit pentru un wild card în calificări.

- Și atunci?
- Eu cred că jucătorii români mai au multă pâine de mâncat, e o părere personală, nu vreau să se simtă jigniți, eu chiar îi ajut și sunt în permanență lângă ei, dar cred că ce fac ei în Cupa Davis, în anturajul echipei de Cupă Davis, cât sunt de profesioniști în afară, ce fel de turnee câștigă, ce fel de meciuri câștigă...

Pe mine nu mă încălzește cu nimic că ei joacă niște turnee ITF, diferența de nivel între un tablou ITF și unul ATP este de la cer la pământ. Eu aș vrea să pot să văd niște rezultate undeva. Sunt mai mult pentru a da un wild card unui jucător de 17-18 ani decât a le da celor de 24-25 de ani care joacă turnee ITF. Atunci când își vor ajusta strategia și programul și vor avea niște rezultate în turneele challenger, care cumva pot să le certifice valoarea lor, cu siguranță ar merita wild card pe tabloul unui turneu ATP.

- De aceea ați direcționat altfel wild card-urile?
- Uitați-vă cui i-am dat wild card: Shapovalov, Gasquet și Fonseca, jucător de 17 ani, care a avut rezultatele pe care le-a avut. Eu cred că aici ar trebui văzută explicația pentru lipsa românilor de pe tabloul principal. Am dat în calificări, am organizat turneul de precalificări. Am adus jucători tineri care să fie în vestiar, să intre, să simtă atmosfera.

Lui Coman, cel care a câștigat, i-am promis un wild card la Brașov, la challenger-ul de acolo, și acela e un turneu în săptămâna premergătoare challenger-ului de la Iași. Eu cred că ei ar trebui să demonstreze în turneele de genul acela și apoi să emitem niște pretenții, să spunem cât de buni și de frumoși suntem ca să primim un wild card pe tabloul de la ATP 250.

- În câți ani se poate întâmpla, având în vedere că tenisul masculin e în urmă?
- Nu e vorba de tenisul masculin, e vorba de o strategie: tu nu ai o strategie în tot sportul românesc, nu e vorba că nu ai o strategie în tenisul masculin! Ai rezultate, ai niște excepții, care îți apar pe ici, pe colo și depinde numai de ei cât de profesionist înțeleg să se antreneze pentru a-și aștepta oportunitatea asta.

Dacă se vor lamenta că federația nu-i ajută, că statul român nu-i ajută, că Țiriac nu-i ajută, că turneul ATP nu-i ajută, nu vor ajunge niciunde. Ei ar trebui să se compare doar cu ei și să-și demonstreze lor cât de buni sunt și cât de pregătiți sunt pentru a participa la un turneu de genul acesta. Când vor înțelege aceste lucruri și vor face lucrurile ca la carte, asta se va vedea și în echipa de Cupa Davis.

Uitați-vă ce dezastru a fost în Cupa Davis la ultimele meciuri! Nu cred că trebuie să vin eu să explic aceste lucruri, se vede cu ochiul liber de ce cineva nu performează acolo. Dacă ei înțeleg că e vorba de cariera lor și de ce fac acolo, să-și facă fiecare pas conform unei gândiri organizate sută la sută pentru cariera lor, cu siguranță, va fi o consecință faptul că vor avea wild card la un turneu ATP.

„Oamenii aceștia nu au văzut în viața lor un meci de tenis”

- Domnul Țiriac spunea că îi mulțumește fiului că i-a dat bani pentru turneu. Mai mereu se aduce în discuție această parte financiară. Cât a costat acest turneu, au venit sponsori?
- Au venit și sponsori, dar a fost o experiență nouă pentru că după opt ani am interacționat cu anumite departamente de marketing foarte tinere, care m-au surprins neplăcut. A fost destul de greu, m-am întâlnit cu o echipă întreagă a unui retailer care mi-a spus că „Untold este mai cool decât turneul vostru de la București”. Oamenii din zona asta de marketing din zona tânără nu știu cu ce să compare apartenența la numele lui Țiriac și a unui turneu internațional. Ești comparat cu totul altă structură, nu are nicio legătură!

- Untold-ul este altceva.
- Untold-ul este un eveniment foarte frumos, foarte bun, dar nu putem să comparăm Untold-ul cu turneul de tenis, nu au nicio legătură! Ajungi în situația că pierzi energie și timp, te întâlnești cu oameni să le explici, de fapt, ce aduci tu și ce înseamnă afară un turneu de tenis. Oamenii aceștia nu au văzut în viața lor un meci de tenis, iar eu încerc să le explic ce înseamnă un turneu ATP pentru România.

Consumul de energie e destul de mare și ajungi în situația în care te apropii de turneu, nu ai îndeplinit bugetul pentru că România nu e pregătită să aibă un turneu care îți cheltuiește 2 milioane într-o săptămână, realmente nu suntem pregătiți, piața de marketing din România nu duce așa ceva!

La final tragi o linie, norocul nostru este că ai o familie în spate, familia Țiriac. Sigur, ia toate cheltuielile, vede pe ce se cheltuiește. Anul acesta, față de 2016, premiile la ATP au crescut cu o sută și ceva de mii, din start pleci cu o suplimentare de buget. Tot ce am construit aici, gradene, costă bani, care la BNR nu costau, le aveam și le foloseam. Sigur că la final cineva trebuie să dea banii! Mă duc și îi explic lui Ion Alexandru Țiriac și fundația Țiriac e în spate.

Citește și:

Jackpot asigurat » Câți bani primesc româncele pentru calificarea la BJK Cup: „Premii fără precedent”
BILLIE JEAN KING CUP
Jackpot asigurat » Câți bani primesc româncele pentru calificarea la BJK Cup: „Premii fără precedent”
Momentele-cheie ale unei zile istorice » Detalii de la eroinele din Florida: mutarea care a decis calificarea
BJK CUP
Momentele-cheie ale unei zile istorice » Detalii de la eroinele din Florida: mutarea care a decis calificarea

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (12)
MaxiP
MaxiP  •  19 Aprilie 2024, 13:54
Postat de Freyya pe 18 Aprilie 2024, 13:31

asta in loc sazici mersi ca ai primit o informatie care iti lipsea. dar iti lipsesc mai multe tie: bunul simt, mintea... si astea nu le gasesti pe net

De ce as avea un bun simt exagerat fata de oricine? Te stim toti cam care iti e tie bunul simt, asa ca sa nu mergem prea departe. Iar daca dai informatii pentru multumiri, nu le mai da. Fata de altii am bun simt, dar nici nu mi se pare ca am zis ceva nelalocul lui.

Freyya
Freyya  •  18 Aprilie 2024, 13:31
Postat de MaxiP pe 17 Aprilie 2024, 16:03

Bine, inseamna ca Wawrinka nu avea wild card :))

asta in loc sazici mersi ca ai primit o informatie care iti lipsea. dar iti lipsesc mai multe tie: bunul simt, mintea... si astea nu le gasesti pe net

MaxiP
MaxiP  •  17 Aprilie 2024, 16:03
Postat de Freyya pe 17 Aprilie 2024, 14:50

https://en.wikipedia.org/wiki/2024_%C8%9Airiac_Open

Bine, inseamna ca Wawrinka nu avea wild card :))

Vezi toate comentariile (12)
Comentează