SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE-ŢIRIAC TROPHY

Cu ochii spre Cer » Cel mai emoţionant moment din istoria BRD Năstase Ţiriac Trophy

Lukas Rosol şi trofeul de la Bucureşti, copleşit de emoţie în timpul festivităţii de premiere // Foto: Raed Krishan +1   FOTO
Lukas Rosol şi trofeul de la Bucureşti, copleşit de emoţie în timpul festivităţii de premiere // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 29 aprilie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 28 aprilie 2013 23:02

Lukas Rosol a cîştigat titlul la Bucureşti, după 6-3, 6-2 cu Guillermo García-López, apoi a dedicat victoria tatălui său, care s-a stins din viaţă în urmă cu 14 zile.

Drama lui Lukas Rosol a ieşit la iveală abia în momentul în care ar fi trebuit să existe doar bucurie. Descătuşare. Gesturi de sărbătoare. Strigăte. După ultima minge a unei finale pe care a controlat-o într-o formă copleşitoare, cehul doar a ridicat privirea spre Cer, rămînînd cîteva secunde cu tălpile înfipte în zgură şi palma încleştată pe rachetă.

De partea cealaltă a fileului, adversarul lui, Guillermo Guillermo García-López, îşi mişca obosit picioarele spre salutul de final. Nimeni nu bănuia ce gînduri freamătă în mintea lui Lukas. Ce emoţii se ciocnesc în pieptul care încă se zbătea să-şi recapete suflul normal.

Săgeţi de foc pe zgură
Aceasta a fost săptămîna miraculoasă a lui Rosol. Întîi şi întîi, prima semifinală ATP din carieră. Apoi prima finală. Şi, în fine, prima victorie. I-a eliminat, în serie, pe Gilles Muller, Andreas Seppi, cap de serie 3, Viktor Troicki, favorit 8, Gilles Simon, de trei ori cîştigător la Bucureşti şi favorit 2. În ultimul act, a început uşor timid, căutîndu-şi loviturile puternice într-un lac de incertitudine.

Cu fiecare minut scurs însă, forţa a început să revină în braţ şi în rachetă. Cu un spaniol tot mai obosit în faţă, Lukas şi-a intrat în ritm. Servicii dure, urmate de lovituri fulgerătoare din spatele terenului, adevărate săgeţi de foc trimise în lung de linie şi în diagonală.

Timpul se scurge tot mai abrupt în clepsidra meciului. García-López salvează o primă minge de meci, arătînd acea încrîncenare care l-a făcut să-şi cîştige în trei seturi toate meciurile pînă în finală. La a doua şansă însă, nu mai găseşte soluţia şi Rosol realizează că a cîştigat. Primul lui trofeu. Caută în sus. Nimeni nu ştie de ce, dar toţi vor afla în timpul festivităţii de premiere.

Cu noul trofeu, de sticlă roşie, în braţe, Lukas spune că dedică victoria tatălui său, stins de curînd din viaţă. Vocea tremură, frumoşii ochi verzi se umplu de lacrimi, un om de 1,96 metri pare un puşti fragil.

" Tenis frumos, tata, Bucureşti"
"Familiei mele îi datorez totul. Tata m-a dus la tenis. După tot ce s-a întîmplat de curînd, am simţit că acolo, sus, cineva e fericit pentru mine. Că visul se transformă în realitate şi că, în ciuda durerii, voi supravieţui", a spus Rosol. Pe 7 aprilie, după ce şi-a urmărit fiul cîştigînd în cinci seturi meciul cu Evgheni Korolev din cadrul întîlnirii de Cupa Davis Kazahstan-Cehia, Emil Rosol s-a prăbuşit în grădina casei sale. A suferit un infarct, apoi a intrat în comă şi a fost dus în grabă la spital.

Întors de la Astana, Lukas a mers imediat să-şi vadă tatăl, însă nu a putut vorbi cu el. Şi nici nu s-au putut împăca. Nu-şi mai vorbeau de cinci ani, de cînd tenismanul s-a căsătorit cu atleta Denise Scerbova, de care a divorţat însă în 2011. Acum are o relaţie cu prezentatoarea tv Michaela Okhotsk, pe care părinţii nu o agreau.

Tatăl a continuat să urmărească rezultatele fiului, în ciuda răcirii legăturii dintre ei. După o săptămînă de comă, s-a stins din viaţă pe 15 aprilie, fără ca reconcilierea să aibă loc. Poate însă s-a produs ieri, cînd Lukas a căutat un semn pe Cer, după victorie. Poate de aceea, rugat să caracterizeze aceste ultime zile în cîteva cuvinte, a spus: "tenis frumos, tata, Bucureşti". Emoţii fără preţ.

"A fost mai bun"
Istovit după finala care a încheiat o săptămînă fructuoasă pentru el, Guillermo García-López a recunoscut superioritatea adversarului său din ultimul act. "A fost mai bun. Mie mi-au lipsit forţa şi energia, n-am putut să-mi fac jocul din zilele trecute. Cînd pierzi o finală, nu eşti fericit, dar, privind lucrurile la rece, a fost o săptămînă bună". Guille a reacţionat şi la drama învingătorului său. "E ceva extrem de emoţionant. Să-ţi pierzi tatăl, apoi să cîştigi un trofeu pe care să poţi să i-l dedici... e copleşitor", a spus ibericul.

74.000 de euro a primit Lukas Rosol pentru victoria de la Bucureşti, împreună cu cele 250 de puncte ATP, în timp ce învinsul a primit 39.000 de euro şi 150 de puncte

ALTE ŞTIRI

Donaţie pentru copiii bolnavi
Timp de opt zile, la Arenele BNR spectatorii, jurnaliştii, jucătorii au putut lăsa pe un panou mesaje de încurajare pentru copiii bolnavi de cancer. Cei care nu au ajuns la turneu au putut fi alături de cei mici prin rîndurile lăsate pe pagina de facebook a BRD. Gîndurile tuturor au fost adunate şi pentru fiecare mesaj Fundaţia Little People a primit un euro.

Pe toată desfăşurarea turneului s-au adunat 5.500 mărturii, iar ieri fundaţia a primit un cec de 5.550 de dolari din partea BRD din mîinile Nadiei Comăneci. Cu ajutorul acestei donaţii, Fundaţia Little People va putea continua dezvoltarea programului naţional de suport psihosocial care foloseşte terapia prin artă expresivă cu tematică medicală, dramaterapia şi terapia emoţională pentru a ajuta copiii să-şi învingă frica şi să capete încredere în forţele proprii.

Acelaşi învingător
Cristi Mîndru de la TVR s-a impus şi în acest an în Turneul Jurnaliştilor de la Arenele BNR. Această competiţie a fost susţinută de Vodafone şi a adunat 28 de jucători la start, cît tabloul de ATP. Mîndru l-a învins în finală pe  Constantin Rudniţchi (The Money Channel), cu 6-0, 6-0.

Cîştigătorul a primit din partea sponsorului Vodafone un smartphone Samsung Galaxy SIII mini şi un abonament gratuit RED 45, iar finalistul un smartphone Samsung Galaxy SIII mini şi un abonament gratuit RED 29. Semifinaliştii au fost premiaţi cu cîte un hard extern de memorie.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
chestersandor
chestersandor  •  30 Aprilie 2013, 16:47

ma bucur ca macar aici nu intervin sirurile de comentarii interminabile cu injuraturi pro/contra Becali si steaua sau mai stiu eu ce. de aceea schimb pe tenis de cate ori pot. felicitari pt Rosol, e una din micile victorii de la cate un "mic" turneu daca il comparam cu Barcelona, dar cu o poveste foarte frumoasa

cor_dos
cor_dos  •  29 Aprilie 2013, 01:04

penibil esti mai Cristi Mîndru, chiar 6-0 6-0 i-ai dat lui ala de The Money Channel? totusi vorbim de o finala si intr-un turneu de amatori. eu ii lasam 1 joc!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează