SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DIN DUBAI

Echipa tricoloră » O altă jucătoare de top a procedat ca Simona Halep: "E o mare diferenţă cînd ai antrenor din ţara ta"

Simona Halep s-a bucurat la Dubai alături de echipa ei: antrenor, fizioterapeut şi masor // Foto: Reuters
Simona Halep s-a bucurat la Dubai alături de echipa ei: antrenor, fizioterapeut şi masor // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 25 februarie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 25 februarie 2015 11:20

Chiar dacă pe mulţi i-a surprins alegerea Simonei de a merge mai departe doar cu antrenorul român, opiniile româncei sînt împărtăşite şi de Ana Ivanovici, care spune că e mai bine să ai alături un tehnician din aceeaşi ţară.

Simona Halep a cucerit al zecelea trofeu al carierei la Dubai. Dintre ele, şapte au fost cucerite avînd alături antrenori români. Pentru actualul tehnician al Simonei este primul trofeu ca antrenor. La Shenzhen, Simona l-a avut în echipă şi pe Tomas Hogstedt, cu care a încheiat însă colaborarea după prima lună a anului.

Chiar dacă pe mulţi i-a surprins această decizie, românca a explicat din nou la Dubai de ce preferă să lucreze cu tehnicieni compatrioţi.

"Cred că este foarte greu pentru cineva să înţeleagă mentalitatea unui jucător din altă ţară, aşa că prefer să lucrez cu români şi atunci cînd simt că am nevoie de ajutor să apelez la un antrenor din străinatate care nu are nici un angajament. Noi, românii, sîntem luptători, ne place munca, sîntem relaxaţi şi foarte sociabili. Faptul că am în echipă conaţionali mă ajută să mă relaxez pe teren", a spus Halep.

Numai sîrbi
Părerile numărului trei mondial sînt împărtăşite şi de Ana Ivanovici, care după Wimbledon 2013 şi-a format o echipă în totalitate din sîrbi. Ea a lucrat din 2004 pînă în 2013 numai cu tehnicieni care erau de altă naţionalitate decît ea. Printre ei: australianul David Taylor, olandezul Sven Groeneveld, elveţianul Heinz Günthardt, portughezul António van Grichen sau britanicul Nigel Sears.

După ce s-a despărţit de Sears, ea a lucrat cu Nemanja Kontici, iar acum e antrenată de Dejan Petrovici. "Sînt o jucătoare foarte emoţională, joc cu inima. Unele victorii, dar şi unele înfrîngeri mă afectează mai mult decît ar trebui. E de mare ajutor să am o echipă care mă înţelege pe mine şi emoţiile prin care trec. Poate antrenorii străinii nu-şi dau seama prin ce treci, e mai uşor să depăşeşti un meci greu dacă ai un compatriot lîngă tine. E mare diferenţă cînd un antrenor din Serbia vine pe teren şi îmi dă sfaturi", a spus fostul lider mondial şi cîştigătoare a Roland Garros-ului în 2008 în presa din Serbia.

Chestiune de mentalitate
Ivanovici se afla pe locul 18 în lume cînd a încheiat colaborarea cu Nigel Sears. De atunci, a revenit în Top 10, aflîndu-se acum pe locul 6 WTA, şi a cîştigat patru turnee.

"Îmi doream de multă vreme să revin în Top 10 şi anul trecut am reuşit acest lucru. Am jucat o mulţime de meciuri, dar am avut alături pentru prima dată o echipă sută la sută sîrbă. Asta m-a ajutat foarte mult, a luat multă presiune de pe umerii mei. Oamenii din fiecare ţară au mentalităţi diferite şi e foarte important să ai pe cineva alături care te înţelege şi se potriveşte cu tine. Noi, sîrbii sîntem foarte emoţionali şi foarte competitivi", a spus Ana.

S-a întors acasă
Simona Halep s-a întors ieri acasă, după ce a susţinut la Doha o conferinţă de presă pentru a vorbi despre motivele retragerii de la acest turneu. Aşa e prevăzut în regulamentul WTA.

"Nu pot să spun acum cît de gravă e accidentarea pentru că nu am analizele necesare. Dar este o accidentare destul de dificilă pentru că este la coastă şi nu am mai avut niciodată pînă acum. Va trebui să mă odihnesc şi să mă pregătesc cît de bine pot pentru următorul turneu", a precizat ea.

A treia jucătoare a lumii a mai spus că e foarte fericită că s-a impus la Dubai. "E un titlu foarte important pentru mine şi cel mai mult contează că am făcut asta doi ani la rînd. Este o bucurie, sper să nu mă opresc aici şi să câştig cît mai multe".

Între 3 şi 4
Simona Halep ar putea cădea o poziţie în clasamentul mondial după turneul de la Doha, care se desfăşoară săptămîna aceasta. Poziţia a treia îi este ameninţată de Petra Kvitova, cea cu care făcuse rocada înainte de turneul pe care românca l-a cîştigat în Emiratele Arabe Unite. De luni, ea a revenit pe trei, dar cehoiaca o poate depăşi din nou dacă ajunge în finala de la Doha. Kvitova joacă în turul al doilea cu Jelena Jankovici.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
bamse1901
bamse1901  •  25 Februarie 2015, 12:34

poate, dar sa nu fie ca pitzurca

adi_stelistul
adi_stelistul  •  25 Februarie 2015, 12:27

Ma rog, e o mica (sa-i zic asa) diferenta. Scoala de tenis din fosta Iugoslavie a dat 3 sportive pe pozitia 1 in clasamentul WTA - Seles, Ivanovici, Jankovici (doar SUA are mai multe lidere ale clasamentului WTA). A dat, de asemenea, 4 castigatoare sw Grand Slam: Jausovec, Seles, Majoli, Ivanovici. Ma gandesc ca nu intamplator si ca probabil antrenorii au avut un rol. Scoala noastra de tenis a dat o singura castigatoare de turneu GS, dar acum multi ani. Hai sa privim si din perspectiva asta lucrurile.

lapusneanul
lapusneanul  •  25 Februarie 2015, 12:20
Postat de vladutz13 pe 25 Februarie 2015, 12:03

Mda si se vad rezultatele si la Ivanovici. Sunt complet de acord cu Simona ca trebuie sa te intelegi foarte bine cu antrenorul, dar faptul ca alegi un roman nu inseamna ca-ti rezolva problema. Ce, toti gandim si simtim la fel in tara asta? Doamne fereste :). Cand alege antrenorul trebuie sa ia in considerare si compatibilitatea, dar nu si nationalitatea.... poate nu s-a inteles cu Hogsted si Fissette, asta e, nu a ales bine. Sa caute un antrenor mai latin, poate un american.... nu stiu, dar cineva de valoare, nu Ionita (bine, e posibil ca baiatul sa ne surprinda si sa fie un super antrenor)

americanul sa fie latin din anglo-saxonia :)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează