SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

FOTO Sir Andy » Prima victorie pentru un britanic după 77 de ani: Murray, campion la Wimbledon!

Andy Murray și momentul său de intimitate cu trofeul pe care ieri l-a sărutat în premieră +11   FOTO
Andy Murray și momentul său de intimitate cu trofeul pe care ieri l-a sărutat în premieră

Articol de , - Publicat luni, 08 iulie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 07 iulie 2013 22:16

După 3 ore şi 8 minute, un scor de 6-4, 7-5, 6-4 şi multă emoţie, Murray s-a impus ieri în faţa liderului mondial, Novak Djokovici ♦ Este al doilea titlu de Mare Şlem al scoţianului, primul fiind US Open 2012.

"Let's make history". Pe mica pancartă de carton, fluturată de o spectatoare exuberantă, literele dansează vesel. În tribună zumzetul e neîntrerupt, pe jumătate vioi, pe jumătate încărcat de emoţie. Amintirea din 2012, cu Andy plîngînd ca un băieţel neconsolat, cu tava finalistului în braţe, revine ca o fantomă neprietenoasă. Şi totuşi, parcă anul acesta e altceva.

Murray e altul faţă de vara trecută, cînd personalitatea lui Federer îl copleşea complet. Între timp, a adunat o victorie mare pe acest Teren Central care acum e atît de colorat, de efervescent, medalia de aur la JO. Între timp, a cîştigat un turneu de Mare Şlem, la New York. Între timp, a mai disputat o finală, la Australian Open. E numărul 2 mondial. E un Andy îmbunătăţit, din orice unghi l-ai privi.

Schimburi prevestitoare
Cînd meciul începe cu un schimb de mingi lung şi aspru, zumzetul dispare. Lasă loc acelei linişti care ascunde nelinişti şi speranţe. Scoţianul face primul break în faţa unui Novak Djokovici ce pare încă neaşezat.

Nesigur, cu tirul forehand-ului necalibrat. E doar o chestie de scurtă durată. Liderul ATP îl pedepseşte pe Murray pentru că nu pune primul serviciu în teren, returnînd şi apoi controlînd punctele. Rebreak imediat.

Antrenorul Darren Cahill, analist pentru ESPN, strecoară un twit interesant: "Jucătorul care a avut cifră mai bună în statistică la capitolul puncte cîştigate pe al doilea serviciu a învins în 15 din cele 18 meciuri precedente dintre Murray şi Djokovici". Atenţie atunci!

Andy loveşte din nou, apoi salvează trei mingi de break pentru a se distanţa la 5-3. Apare încă un schimb de mingi de 26 de lovituri, energia contează imens în confruntările celor doi. Brad Gilbert, alt antrenor celebru, observă pe twitter: "Surprins să-l văd pe Djoker încercînd să facă serviciu-voleu, să scurteze punctele. Nu e un semn bun pentru el". Pînă la urmă, se face 6-4 şi scoţianul aruncă o privire îmbibată de încredere spre tabăra sa.

Nole a condus, a fost întors
Aveau să urmeze alte două seturi cu un tenis jucat într-un amestec de risc şi rutină. Murray ajunge peste tot, pare că şi-a antrenat picioarele şi plămînii special pentru o finală de durată. Nole, în schimb, va conduce în fiecare act cu un break avans şi le va pierde pe amîndouă. La un moment dat, cînd Andy urma să servească pentru 2-0 la seturi, la 6-5 pentru el, chiar şi Ivan Lendl se ridică în picioare. Voia doar să-şi îndrepte un pic spatele, nimic altceva.

Novak înmulţeşte ameţitor numărul scurtelor de rever. Parcă vrea să alunge mingea de lîngă el, s-o surghiunească. Oponentul lui izbuteşte cîteva lovituri din alergare, plate, uluitoare, care-l lasă fără suflu pe campionul din 2011 şi ridică tribuna pe vîrfuri. Aşa arată un învingător britanic de Wimbledon? Probabil. Mai e nevoie de un game.

Sîntem la 6-4, 7-5, 5-4 şi trei mingi de meci înfloresc brusc, într-o explozie de mov agresiv. Dar nu e uşor. Niciodată nu e uşor să închizi un gol de 77 de ani. Djokovici reuşeşte 4 puncte consecutive, şansă de break, lumea suspină sonor. Mai trec cîteva clipe acide, iar minge de break.

S-a făcut istorie
Atunci Andy îşi aminteşte pentru ce joacă. Pentru istoria britanică, dar şi pentru povestea lui. E rîndul lui să facă trei puncte şi, cînd ultimul rever al sîrbului ajunge în fileu, e gata! Murray cade pe iarbă, şapca i-a zburat, racheta s-a desprins singură din palmă. Nole se apropie, se îmbrăţişează, apoi Andy îngenunchează încă o dată, scuturat de hohote. "Let's make history". Ei bine, history was made!

1,6 milioane de lire sterline a primit Andy Murray pentru victoria de la Wimbledon

"E un pic diferit faţă de anul trecut, cînd am trecut prin cel mai dificil moment al carierei, iar faptul că am cîştigat  turneul e incredibil. Nu ştiu cum s-a scurs ultimul game in meci. Am jucat de multe ori împotriva lui Novak şi ştiu că va rămîne în istorie ca unul dintre cei mai mari luptători. A revenit de multe ori din situaţii imposibile şi era cît pe ce să o facă şi azi" (Andy Murray)

"Concluzia este el că el a fost jucătorul cel mai bun în momentele decisive. A reuşit nişte lovituri incredibile din alergare, era pe tot terenul. A jucat un tenis fantastic, a meritat să cîştige" (Novak Djokovici)

"Andy Murray ar trebuie să-şi schimbe nickname-ul de pe Twitter în Sir Andy Murray. Bine jucat şi meritat cîştigat " (Andy Roddick)

"Ce zi minunată. Sînt atît de mîndru de fratele mai mic. Ce campion!" (Jamie Murray)

"Andy Murray spulberă blestemul britanicilor la Wimbledon cu un tenis extraordinar. Felicitări lui şi de asemenea lui Ivan Lendl pentru o treabă bine făcută" (Jimmy Connors)

"Ce luptător! Ce talent! Ce bărbat. Ce cîştigător! Felicitări, Andy Murray!" (Gary Lineker)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
dreamer123
dreamer123  •  08 Iulie 2013, 17:13

felicitari !

monere1980
monere1980  •  08 Iulie 2013, 15:52
Postat de mario.corleone pe 08 Iulie 2013, 09:28

Se stia dinainte sa inceapa Wimbledonul , ca el o sa castige ....

?? am s-o iau ca pe gluma, ca sa nu spun altceva

mario.corleone
mario.corleone  •  08 Iulie 2013, 09:28

Se stia dinainte sa inceapa Wimbledonul , ca el o sa castige ....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează