SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Horia Tecău e în grafic pentru ceea ce şi-a propus în 2011: “Sînt fericit, chiar dacă am pierdut finala la Wimbledon!”

Horia Tecău (stînga) şi Robert Lindstedt au drept ţel calificarea la Turneul Campionilor Foto: AP-Agerpres
Horia Tecău (stînga) şi Robert Lindstedt au drept ţel calificarea la Turneul Campionilor Foto: AP-Agerpres

Articol de - Publicat luni, 04 iulie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 03 iulie 2011 22:58

Finala de la Wimbledon l-a adus pe Horia aproape de două recorduri: cel mai bine clasat tenisman român din istorie în clasamentul ATP de dublu şi primul prezent la Turneul Campionilor la dublu


Proaspăt finalist în proba de dublu la Wimbledon, pentru al doilea an consecutiv, Horia Tecău nu a mai avut răbdare să stea la Londra pentru tradiţionala petrecere de la finalul turneului. Ieri după-amiază, constănţeanul s-a urcat în avion şi a pornit spre casă, dornic să petreacă o minivacanţă la Constanţa, alături de familie, după două săptămîni de graţie pe iarba londoneză.

- Felicitări, Horia! A doua finală consecutivă la Wimbledon. Ai trăit o senzaţie de déjà vu?
- Oarecum, pentru că anul acesta nu a mai fost o surpriză prezenţa noastră în finală. Ştiam că este posibil şi ne doream să cîştigăm un meci mai mult decît anul trecut. Au fost două săptămîni fantastice pe iarba de la Wimbledon, care ne place atît de mult, cu cele mai bune echipe de dublu din lume şi unde trebuie să joci constant la un nivel înalt. Există o undă de regret că nu am cucerit primul titlu de Mare Şlem din carieră, dar sîntem fericiţi că am jucat din nou cu trofeul pe masă, pe arena centrală, şi că ne-am apărat punctele cucerite anul trecut. În plus, sîntem mulţumiţi şi de jocul practicat, care este peste nivelul celui de anul trecut, ceea ce ne dă multă încredere pentru viitor.

- Cum a fost întîlnirea cu fraţii Bryan, care domină proba de dublu în ultimii cinci ani?
- Nu am jucat niciodată împotriva unei echipe care să pună atîta presiune pe adversar şi să finalizeze cu atîta uşurinţă. Practic, orice retur mai puţin precis îl transformau în punct cîştigat la fileu. Servesc foarte bine, se înţeleg perfect şi se sincronizează în mişcări. Singurul regret este că nu am reuşit să fim de la egal la egal în startul partidei şi am fost mereu cu un pas în urmă. În afară de două servicii, care s-au transformat în break-uri, cred că am jucat mai bine decît am făct-o în semifinale.

- L-am văzut pe Robert supărat în finală, cînd a dat de cîteva ori cu racheta de pămînt.
- Aşa este el, mai temperamental. Se exprimă mai mult pe teren, dar a făcut un turneu excelent.

"Cel mai uşor: în semifinale"
- A fost mai dificil decît anul trecut?
- Da, dacă ţinem cont că am avut parte de cîteva meciuri foarte grele pînă am ajuns în fazele superioare. În turul secund am întîlnit am o echipă foarte experimentată, cu francezii Julien Benneteau şi Nicolas Mahut, care au în palmares cîteva semifinale de Mare Şlem şi s-au hotărît să joace din nou împreună după o perioadă mai lungă. Am fost foarte mulţumiţi că am învins, apoi am dat piept în optimi cu argentinienii Juan Ignacio Chela şi Eduardo Schwank, pe care-i ştiam bine din semifinala de anul trecut, dar şi din meciul de Cupa Davis. Ultimul este un jucător de top la dublu şi ne-am cam temut. Au fost trei seturi dificile, cîştigate de fiecare dată la tie-break. A venit maratonul din sferturi cu Arnaud Clément şi Lukas Dlouhy. Am mai jucat însă meciuri lungi, de cinci seturi la Wimbledon, cînd făceam pereche cu Andrei Pavel, iar experienţa m-a ajutat să am răbdare şi să aştept şansa de a încheia partida. Şi nu am ratat-o. Cred că cel mai uşor meci al turneului l-am avut în semifinale.

- Ai şansa de a deveni cel mai bine clasat tenisman român din istorie la dublu?
- Nu ştiu dacă voi intra între primii zece din lume, dar contează enorm că ne-am apărat cele 1.200 de puncte cucerite anul trecut. Dacă am fi pierdut din primele tururi, am fi căzut mult în clasament şi nu am mai fi fost printre principalii favoriţi la turneele americane.

- Aţi făcut un pas important şi în cursa de calificare la Turneul Campionilor de la sfîrşitul anului.
- Este încă devreme, mai sînt destule turnee, însă acesta a fost obiectivul stabilit încă de la începutul anului. Dacă Robert nu se accidenta în startul sezonului, am fi avut mai multe puncte, dar sînt lucruri pe care nu le putem controla. Important este faptul că am depăşit perioada mai dificilă şi trebuie să jucăm fiecare turneu în parte cu gîndul de a aduna cît mai multe puncte.

"Nu mă gîndesc la bani"
- Ai încasat şi o sumă importantă de bani. Te-ai gîndit ce vei face cu ei?
- Îi strîng. Nu mă uit prea mult la premii, chiar dacă este un capitol important. În acest moment mă gîndesc să cîştig cît mai multe titluri şi turnee de Mare Şlem, iar banii vor veni.

- Ce urmează?
- Vin în ţară pentru cîteva zile la Constanţa, alături de familie, alte cîteva zile la Bucureşti, iar la finalul săptămînii plec în Suedia, pentru turneul de la Bastad, unde avem de apărat titlul cucerit anul trecut. Ne vom concentra apoi pe turneele Masters de la Montreal şi Cincinnati, urmate de US Open, unde cred că putem face o figură frumoasă. Sîntem deja o prezenţă constantă în fazele superioare ale turneelor de Mare Şlem şi vrem să ne păstrăm aşa.

"La semifinală şi finală au fost mulţi români în tribune, care m-au încurajat, şi am simţit sprijinul lor"
Horia Tecău

125.000 de lire e premiul pentru perechea finalistă la Wimbledon, învingătorii primind 250.000

10 este locul ocupat de Ilie Năstase în clasamentul ATP de dublu la 30 august 1977

8 titluri are în palmares Horia Tecău, toate cîştigate în ultimii doi ani, cînd a jucat şi două finale de Mare Şlem, ambele la Wimbledon

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
yo_manu93
yo_manu93  •  04 Iulie 2011, 10:25

ole ole multumim Tecaule

azdrubel
azdrubel  •  04 Iulie 2011, 09:37

lol ! ce mare c... va de c..ca,t ,atunci despre NASTASE- TIRIAC , ce sa mai vorbim, Andrei Pavel , ... pauza , ba astia care ,, voroviti ,, de sport , mars , inapoi , la munca pamintului , si lasa-ti pe alti mai in , voga , sa vorbeasca de sport .

zeidas
zeidas  •  04 Iulie 2011, 08:20

Mentalitate de ratat.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează