SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Inimă reparată » Mardy Fish a revenit cu o victorie la Wimbledon, după ce a suportat o operaţie pe cord

Mardy Fish şi-a atins performanţa de vîrf la Wimbledon anul trecut, cînd a ajuns în
Mardy Fish şi-a atins performanţa de vîrf la Wimbledon anul trecut, cînd a ajuns în "sferturi" // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 27 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 26 iunie 2012 22:05

Americanul, care avusese episoade de tahicardie supraventriculară, l-a învins ieri în turul inaugural pe Ruben Ramirez Hidalgo în primul său meci în mai bine de două luni.

A ales iarba pentru a se întoarce în circuit. E suprafaţa cea mai rapidă, cu prezumtiv cele mai scurte schimburi de mingi, departe de efortul uneori epuizant depus pe zgură. "Nu te taxează atît de mult din punct de vedere fizic", spune Mardy.

Încă poartă pe piept urmele roşii ale aparatului care i-a fost dat pentru monitorizarea bătăilor inimii. A dormit cu el lipit de piele nopţi întregi. Acum l-a luat în bagaje, însă îl foloseşte doar cînd simte că are o zi proastă. Uneori nici măcar nu-l porneşte, vrea doar să-l simtă acolo, lîngă el, pentru a se linişti.

Frica din miezul nopţii
Fish a început să aibă episoade tahicardice în luna februarie a acestui an. Venea după cel mai bun sezon al carierei, în care urcase în premieră în Top 10 şi se calificase pentru Turneul Campionilor. Cea mai rea secvenţă s-a petrecut însă în martie, în timpul Masters-ului 1000 de la Miami.

S-a trezit brusc din somn pe la 3 dimineaţa şi inima îi bubuia în piept. Era un ritm anormal, de 170-180 de bătăi pe minut. "Am crezut că o să mor", îşi aminteşte americanul. Avea proaspătă în minte povestea fotbalistului lui Bolton, Fabrice Muamba, care a făcut stop cardiac pe teren, dar şi a fostului jucător de tenis australian Nathan Healey, operat de urgenţă pe cord la numai 32 de ani.

Operaţie înainte de Roland Garros
L-a căutat pe fizioterapeutul lui, Christian LoCascio, şi au decis să cheme ambulanţa. A ajuns la spital. Diagnosticul a fost tahicardie supraventriculară (sau paroxistică). Mai tîrziu, a făcut un consult cardiologic complet în Vero Beach. I s-a spus că afecţiunea nu îi ameninţă viaţa, dar, după ce a mai avut o sperietură în timpul turneului de la Houston, a decis să accepte intervenţia pe cord. Ablaţia s-a făcut pe 23 mai, sărind peste Roland Garros. Pacientului anesteziat i se introduce un cateter prin vena femurală pînă la inimă, i se injectează adrenalină pentru a se vedea unde se produce aritmia, apoi zonele în care apar impulsuri haotice sînt arse cu cateterul.

Tenis cu semn de întrebare
Mardy a suportat bine totul. A stat 8 zile odihnindu-se pentru a se evita formarea de cheaguri, după care a reluat treptat activitatea fizică. Întîi alergare uşoară. Apoi tenis. A ales să se întoarcă la Wimbledon, dar are în continuare ataşat un semn de întrebare de viitorul lui în sport. Ideea retragerii i-a trecut prin minte, doar că deocamdată a pus-o la păstrare într-un colţişor al minţii. Simte însă că stresul din circuit a contribuit la ceea ce i s-a întîmplat. "Se întîmplă să am zile rele. Apoi, dintr-o dată, totul se adună şi ştiu iar de ce sînt aici şi de ce fac ceea ce fac. Atunci nu-mi mai pun întrebări".

Deocamdată, terapia cu iarba a funcţionat. Mardy Fish a cîştigat ieri în primul tur în faţa lui Ruben Ramírez Hidalgo cu 7-6 (3), 7-5, 7-6 (1). Încă e numărul 12 mondial. Încă mai are lucruri de spus pe teren. Chiar dacă ieri a renunţat la conferinţa de presă, spunînd că nu se simte bine.

"Tragi de tine, călătoreşti mult şi departe, iar uneori simţi o atît de mare apăsare pentru a cîştiga fiecare punct din fiecare meci încît eşti copleşit. Te uzezi" (Mardy Fish)

6 titluri are Mardy Fish (Stockholm 2003, Houston 2006, Delray Beach 2009, Newport 2010, Atlanta 2010, 2011) şi alte 14 finale disputate

7 e locul cel mai de sus ocupat de american în clasamentul mondial, pe 15 august 2011

ALTE ŞTIRI DE LA WIMBLEDON:

Români învinşi
Toţi românii care au jucat ieri au pierdut. Singurul nostru reprezentant la masculin, Adrian Ungur, aflat la debutul pe tabloul principal londonez, a cedat în faţa lui Lukas Lacko (Svk), 6-7 (4), 1-6, 3-6.

Ca şi anul trecut, Irina Begu a părăsit turneul din turul 1, învinsă de Romina Oprandi (Elv) cu 7-6 (3), 6-4. Simona Halep s-a înclinat la favorita 26, Anabel Medina Garrigues, 6-3, 1-6, 2-6, în timp ce Edina Gallovits-Hall şi Alexandra Cadanţu au pierdut şi ele în runda inaugurală luni seară, 6-4, 4-6, 8-10 la Silvia Soler-Espinosa, respectiv 3-6, 1-6 la Maria Kirilenko (cap de serie 17).

Emoţii de campioană
Deţinătoarea titlului de la Wimbledon, Petra Kvitova, a început meciul de ieri din primul tur, cu uzbeca Akgul Amanmuradova, cu racheta tremurînd. A fost aproape să fie condusă cu 4-0, însă s-a redresat la timp şi a reuşit o victorie simetrică, 6-4, 6-4, în 81 de minute. Părinţii cehoaicei s-au aflat în lojă, invitaţi în premieră la All England Club. Petra recunoaşte: "E greu să te întorci în postură de campioană en titre. Am avut emoţii, însă m-am simţit onorată să joc pe Terenul Central".

Povestea lui Baker continuă
Brian Baker (27 de ani) a cîştigat ieri în turul 1 la Wimbledon, 7-6 (2), 6-4, 6-0, un eveniment improbabil chiar şi anul trecut. Junior prodigios, americanul a intrat într-un vîrtej al accidentărilor, suferind 5 operaţii, trei la şold, una la cot plus una de hernie, şi lipsind aproape 6 ani de pe terenurile de tenis.

A revenit destul de timid anul trecut, însă s-a impus atenţiei după ce a făcut finală la Nisa în mai şi a trecut două tururi la Roland Garros. "N-am renunţat niciodată la speranţa de a reveni şi am avut mereu încredere în abilităţile mele. Cu condiţia să fiu sănătos", a spus ieri Baker.

Prim test pentru Rafa
Dublul campion de la Wimbledon, din 2008 şi 2010, Rafael Nadal (foto), l-a întîlnit ieri pe brazilianul Thomaz Bellucci şi nu a avut cel mai inspirat început de meci. Sud-americanul a condus cu 4-0 în primul set, avînd două break-uri în faţă, însă proaspătul septuplu învingător la Roland Garros şi-a revenit. A cîştigat cu 7-6 (0), 6-2, 6-3, urmînd să-l întîlnească în turul 2 pe cehul Lukas Rosol.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dreamer123
dreamer123  •  27 Iunie 2012, 03:36

asa da !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează