SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Jerzy, eroul obraznic » Portetul lui Janowicz, puştiul rebel de 22 de ani care ar putea juca în semifinale la Wimbledon

Jerzy Janowicz a criticat Terenul 12, pe care a jucat luni, numindu-l
Jerzy Janowicz a criticat Terenul 12, pe care a jucat luni, numindu-l "impracticabil" // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 03 iulie 2013 00:00 / Actualizat marti, 02 iulie 2013 22:25

Polonia va avea anul acesta un semifinalist la Wimbledon. Ar putea fi Jerzy Janowicz, omul care critică terenurile, se ceartă cu arbitrii şi îşi ironizează adversarii.

Ultima dată cînd un jucător polonez a ajuns în "sferturile" unui turneu de Mare Şlem a fost în 1980, prin Wojtek Fibak. Acum sînt doi, Jerzy Janowicz şi Luksz Kubot, care, mai mult, se vor înfrunta în această fază, urmînd a furniza un semifinalist la Wimbledon. Lumea mizează pe primul, un talent impunător, care a irumpt anul trecut, cînd a ajuns în finala turneului Masters 1000 de la Paris-Bercy.

Janowicz este însă deja, în ciuda celor doar 22 de ani ai săi, un personaj controversat. La Australian Open anul acesta a lovit scaunul arbitrului şi a aruncat cu sticlele de apă din cauza unor decizii pe care le-a crezut nedrepte.

Zilele trecute, la Wimbledon, i-a spus unui arbitru de linie: "Ai doar o linie de urmărit, nu e atît de complicat!", a alunecat de cîteva ori, a trimis trei mingi dincolo de gard şi l-a numit pe oficialul din scaun "inutil". După ce a pierdut primul set, a mormăit "Bravo, Jurgen!", imitînd strigătul de încurajare adresat lui Melzer din loja acestuia. Nu e chiar simpatic, nu?

Junior valoros, finalist la Roland Garros şi US Open, nu a reuşit să atragă sponsori, motiv pentru care părinţii lui şi-au vîndut lanţul de magazine de articole sportive şi apartamentele pentru a-l susţine financiar. Deseori a dormit în maşină în timpul turneelor.

Acum doi ani, în calificările de la New York, cei din comunitatea poloneză au făcut chetă pentru a-i cumpăra o pereche de pantofi. Acum însă, norocul s-a întors: cîştigă mult mai mulţi bani din tenis şi a semnat un contract cu Peugeot.

ALTE ŞTIRI DE LA WIMBLEDON:

A întîrziat la meci!
Pentru prima dată, Davíd Ferrer nu e însoţit la un turneu de antrenorul lui dintotdeauna, Javier Piles, care a rămas în Spania, la Jávea, din cauza unor probleme de familie. Cei doi ţin legătura la telefon, vorbesc înainte şi după fiecare meci.

De asemenea, Ferru a renunţat în premieră la hotel şi stă într-o casă din apropiere de Wimbledon, pe care a împărţit-o cu Feliciano López. Îi are alături pe agentul lui, Alberto Molina, şi pe fizioterapeutul Rafael García, cu care a rămas prea mult de vorbă luni, ajungînd cu 10 minute întîrziere la Terenul 2, unde urma să dispute meciul cu Ivan Dodig. Limita admisă e de 15 minute!

Cine va fi numărul 1?
Andy Murray a fost întrebat de jurnaliştii de la Wimbledon cine crede că va fi lider mondial la final de an. "Nu am nici o idee, depinde de multe lucruri. Credeam că acest turneu va clarifica un pic situaţia, dar nu e aşa. Anul acesta, Rafa are multe puncte înaintea tuturor. E departe de mine, cred că sînt chiar de două ori mai multe decît ale mele. Aşa că Rafa şi Novak sînt favoriţi. Eu nu am avut nişte luni prea bune, trebuie să cîştig aici şi la US Open, atfel nu am nici o şansă să termin anul ca lider mondial", a spus scoţianul. El îl va întîlni azi, în sferturi de finală, pe Fernando Verdasco.

"E şi ea om!"
Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a explicat ce s-a întîmplat în partida din optimi, atunci cînd americanca a condus cu 3-0 în decisiv şi pînă la urmă a fost învinsă de Sabine Lisicki. "E şi ea om. Nu-i poţi cere chiar totul unei persoane, chiar dacă e cea mai bună jucătoare din toate timpurile, nu poate fi perfectă în toate meciurile din an. Cred că nivelul ei de jos e mai bun ca în trecut. E umană şi va mai pierde meciuri, trebuie să fim pregătiţi cînd se întîmplă acest lucru", a spus francezul. Serena s-a oprit, luni, după 34 de victorii consecutive.

Plin de încredere
Novak Djokovici este în al 17-lea sfert de finală consecutiv în turneele de Mare Şlem. El îl va întîlni azi pe Tomas Berdych pentru un loc în semifinale. "Mă simt foarte bine. Cred că joc un tenis mult mai bun pe iarbă decît acum doi ani, atunci cînd am cîştigat turneul. Pînă acum mă simt foarte bine. Sînt numărul unu în lume, nu am nici un motiv să-mi fac griji cu privire la felul în care evoluez", a spus sîrbul.

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează