SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

Kings of London. Again » Cel mai bun an al lui Horia Tecău, alături de Jean-Julien Rojer, s-a încheiat strălucitor: victorie în Turneul Campionilor

Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer prezintă trofeul cîștigat la Londra // Foto: Guliver/GettyImages
Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer prezintă trofeul cîștigat la Londra // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat luni, 23 noiembrie 2015 00:00

Cei doi au triumfat la Turneul Campionilor, la capătul unei finale scurte şi emoţionale, de fix o oră, disputată contra lui Florin Mergea şi Rohan Bopanna, 6-4, 6-3.

Două secvenţe în paralel. Prima a venit pe iarba de la All England Club, într-o zi luminoasă de iulie. Nu ştiau cum vor reacţiona, nu pregătiseră nimic, Horia s-a lăsat pe genunchi, cu mîinile în cap, neîncrezător, apoi l-a găsit pe Juls şi şi-au unit emoţiile într-o îmbrăţişare scurtă. Erau campioni la Wimbledon.

Patru luni mai tîrziu, tot la Londra, într-o sală O2 pictată în bleu-ul sponsorului Barclays şi scăldată într-o lumină rece, cei doi n-au mai ezitat. S-au îndreptat unul spre celălalt şi şi-au şoptit la ureche vorbe prieteneşti. Cu frunţile transpirate, cu sîngele încă zvîcnind fierbinte în vene, cu mintea încă agăţată de ultimul punct. Erau campionii supremi. Învingători la Turneul Campionilor.

Elan din primele clipe

Fusese o finală scurtă, aproape clinică, disputată într-o zi istorică pentru România. Tecău de o parte a fileului, Mergea de cealaltă, cine şi-ar fi închipuit un asemenea festin la începutul anului? Vechii parteneri de dublu, cei care se cunosc de pe cînd aveau 6 ani – şi n-au contenit să repete acest lucru -, aflaţi acum în echipe diferite. Dar nu duşmane. O oră de tenis alert, aşa cum se joacă la dublu, cu puncte alerte, piperate. Uneori o chestiune de reflex, un milimetru mai încolo şi mingea se îngroapă în fileu. Un milimetru mai încolo şi mingea te loveşte în şold. Un milimetru mai încolo şi ai prins tuşa.

Tecău şi Rojer au atacat primii, confiscînd serviciul lui Bopanna încă din primul game al finalei. Au mers apoi siguri către linia de sosire, permiţînd apariţia a numai două mingi de rebreak, în jocul al şaselea.

Istorie comună

Setul secund a fost şi mai solid, cu alte două break-uri, ambele la Bopanna. 6-4, 6-3 în 60 de minute. Şi încă o îmbrăţişare, peste fileu, cu Florin, omul alături de care a trăit momentele cele mai dulci ale adolescenţei în tenis, titlurile de Mare Şlem la juniori.

Acum, fiecare are drumul său, alături de un alt partener, fiecare şi-a construit o carieră care creşte şi creşte. Drumuri ce se întretaie, tot mai des în faze înalte ale turneelor, şi care îi pun pe cei doi români în atenţia lumii întregi.

"Vreau să îi felicit pe Florin şi pe Rohan. Eu şi Florin avem o istorie împreună, am jucat atîtea meciuri. Aţi avut un an senzaţional şi sper să lucraţi împreună în continuare şi să continuaţi pe acest drum", a spus Tecău la festivitatea de premiere.

De unde au apărut? Unde au fost? Deja ştim răspunsul. Au fost în căutare. A identităţii proprii, a colegului potrivit, a unui joc cît mai aproape de ideal. S-au găsit într-un moment de maturitate, la 30 de ani, cu perspectiva încă a cîtorva sezoane bune la vîrf.

Ieri, a învins Horia. O mai făcuse anul acesta în faţa lui Florin de cinci ori, inclusiv în semifinalele de la Wimbledon. Ce va fi în anii următori e doar de aşteptat.

Umor din Curaçao

În 2015 însă, Tecău şi Rojer au fost cei mai buni. Peste tot şi toate, peste fraţii Bryan, pe care i-au detronat de pe acel piedestal care părea făcut pe vecie pentru ei. Au ţintit sus, cît mai sus. Au schimbat cele 8 trofee de mai mică importanţă din 2014 pe vîrfurile din acest sezon.

Pînă la începutul turneului, Rojer avea 9 meciuri disputate la ATP Finals în trei participări. Nu cîştigase nici unul. "Aş fi semnat fără nici o ezitare pentru 0-9 dacă aş fi ştiut că am şansa să cîştig o dată aici", a spus, cu umor, olandezul din Curaçao.

"Este ireal ce am simţit acum". "Am crezut mereu că putem fi aici şi putem cuceri acest trofeu. Am făcut paşi mici şi siguri", a completat Horia, care mai avea doar două meciuri cîştigate la Londra, în 2011 şi 2012.

La această ediţie însă, cei doi au fost impecabili. Au devenit prima pereche din istorie care triumfă în Turneul Campionilor fără să piardă vreun set. La cum au jucat zilele acestea, parcă nu puteau fi învinşi. Ca nişte veritabili lideri mondiali.

Trei titluri, dar ce titluri!

Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au adoptat o nouă strategie în 2015, al doilea lor an de parteneriat, concentrîndu-se pe turneele importante. În acest an au jucat cinci finale, cîştigînd trei. Au început cu trofeul de la Rotterdam, apoi a venit perla de pe iarba de la Wimbledon şi au încheiat cu titlul de la Turneul Campionilor.

S-au recunoscut învinşi la Nisa şi la Sydney. Performanţa lor în turneele de Mare Şlem a fost una constantă: titlu la Wimbledon, semifinale la Australian Open şi Roland Garros şi sferturi de finală la US Open. În cele nouă turnee de Masters 1000, au ajuns la cinci dintre ele în sferturi de finală, dar la nici unul nu au depăşit acestă fază.

Duel cu istorie

Horia Tecău şi Florin Mergea au împărţit multe lucruri frumoase în perioada junioratului. Au cîştigat de două ori la Wimbledon şi au mai jucat o finală la Australian Open. Au încercat să ducă acest succes şi la seniorat, dar drumurile lor s-au despărţit şi s-au aflat în situaţia de a juca unul împotriva altuia.

Pînă acum, Mergea şi Tecău s-au aflat de părţi diferite ale fileului de nouă ori, cu al doilea impunîndu-se în opt dintre ele. Florin s-a impus la prima confruntare. În 2008, la Marrakech, cînd el făcea dublu cu Federico Gil, iar Horia cu Yves Allegro. De atunci, indiferent de parteneri, Horia s-a impus.

În 2015, ei s-au duelat de şase ori. În patru dintre ele Florin a jucat cu Rohan. Cel mai strîns meci a fost cel din semifinale de la Wimbledon, cînd  Tecău şi Rojer s-au impus în decisiv cu 13-11.

"Tot creditul pentru Tecău şi Rojer"

Perechea româno-olandeză pleacă de la Londra cu două trofee. Unul cîştigat după finala de ieri şi unul care-i răsplăteşte pentru faptul că au încheiat 2015 pe primul loc în ierarhia de dublu.

Cînd a pornit turneul de la Londra, erau patru perechi care aveau şanse să-l confişte. Două dintre ele au pierdut după faza grupelor, iar fraţii Bryan şi Tecău şi Rojer şi-au disputat prima poziţie în semifinale.

"Anul acesta a fost unul foarte deschis. Tecău şi Rojer ne-au întrecut. Foarte meritat pentru că au jucat bine la Grand Slam-uri, au cîştigat la Wimbledon. Ceea ce fac de obicei oamenii care ajung pe locul 1, trebuie să cîştige un trofeu de Mare Şlem. Tot creditul pentru ei", a spus Bob Bryan. În ultimii zece ani ei au încheiat de nouă ori pe primul loc sezonul.

Năstase, onorat la Londra

Ilie Năstase, cîştigător de patru ori la Turneul Campionilor, a fost onorat ieri la O2, imediat după finala în care s-au duelat cei doi români. Anul acesta, ATP-ul a inovat şi a dat nume grupelor de la competiţia din capitala Marii Britanii.

La simplu, ele s-au numit Stan Smith şi Ilie Năstase, de aceea cei doi au primit o atenţie specială ieri. Tot de ieri, Ilie Năstase nu mai e singurul jucător român care are în palmares unul dintre cele mai rîvnite trofee ale sportului alb.

Moment emoţionat

La festivitatea de premiere, Florin Mergea i-a felicitat pe Horia şi Juls, iar la final el a avut un mesaj special pentru partenera sa de viaţă, Daiana.

"Vreau să îi mulţumesc soţiei mele, alăuri de care am început această călătorie cu patru ani în urmă. Eşti centrul Universului meu şi nu aş fi aici fără tine. Te iubesc!", a spus Mergea.

Florin a declarat în nenumărate rînduri că Daiana este persoana care l-a ajutat să se întoarcă în lumea tenisului. Cei doi s-au căsătorit în 2009.

48-21este raportul dintre victoriile şi înfrîngerile din acest sezon pentru Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer

423.000 $ este premiul de la Londra pentru Horia şi Jean-Julien

1.000.000 $a cîştigat Horia Tecău în acest sezon şi a ajuns la peste 3 cîştigate în carieră

11 trofeeau cîştigat Horia şi Juls de cînd au hotărît să joace împreună, opt în 2014 şi trei în 2015

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează