SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis"

Matteo Berrettini FOTO Guliver/GettyImages
Matteo Berrettini FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 08 august 2023 15:00 / Actualizat miercuri, 09 august 2023 00:34

Matteo Berrettini, finalist la Wimbledon 2021 și fost număr 6 mondial, a vorbit  despre sănătatea mintală și episoadele negre prin care a trecut la doar câteva zile după baschetbalistul Ricky Rubio, campion mondial și european.

Problemele de sănătate mintală apar tot mai des în spațiul public, dezvăluind fațete complet neștiute ale unor sportivi, mulți dintre ei mari campioni, cunoscuți și aplaudați în toată lumea.

Recent, Ricky Rubio, unul dintre cei mai proeminenți baschetbaliști europeni, campion al lumii cu naționala Spaniei în 2019, a anunțat printr-un comunicat făcut public de federația iberică de specialitate că nu poate participa la ediția din acest an a CM din cauza situației în care se află. Și care are legătură cu sănătatea mintală.

„Am decis să-mi opresc activitatea profesională pentru a-mi îngriji mintea. Mulțumesc pentru sprijinul primit din partea federației, care mi-a înțeles decizia. Azi familia are mai mult sens decât oricând" a fost mesajul lui Rubio, 32 de ani, cel care joacă din 2021 la Cleveland Cavaliers, iar în NBA din 2011. O decizie luată pe termen indefinit.

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis
Ricky Rubio în tricoul naționalei Spaniei FOTO Guliver/GettyImages

Cei care „nu știu să spună nu"

„De obicei, asemenea probleme apar în cazul sportivilor care sunt extrem de dedicați și care, în general, nu știu să spună nu", a explicat pentru Marca Pablo del Rio, psiholog care în ultimele trei decenii a ajutat mulți sportivi olimpici spanioli.

„Ei au profil de persoane de treabă, parcă nu știu când să se oprească. Dacă Ricky a luat această decizie înseamnă că a trecut printr-un efort brutal înainte de a face pasul. Nu e ceva simplu, ca și cum mă simt rău, beau o ceașcă de ceai, apoi merg la baie. Înseamnă că ești ars, ești în burn out, parte a unei eroziuni mai ample care poate să-ți afecteze identitatea", a adăugat Del Rio.

Tot zilele acestea, Matteo Berrettini, finalist la Wimbledon 2021 și fost număr 6 mondial, făcea mărturisiri tulburătoare pe această temă într-un interviu din Corriere della Sera.

 În 2022, italianul în vârstă de 27 de ani a experimentat o serie de probleme fizice, care l-au deraiat de pe drumul performanței. Întâi o accidentare la mâna dreaptă, cea de joc, care a necesitat o intervenție chirurgicală, apoi a trecut prin Covid-19 exact când începea Wimbledon-ul.

Matteo Berrettini, capul și mintea nu erau aliniate

Anul acesta, problemele fizice au continuat, provocând și necazuri pe partea mintală. „Încerc să înțeleg, dar e dificil să faci o analiză obiectivă a ceea ce întâmplă cu corpul tău, care e făcut nu doar din mușchi, ci și din psihic", spunea Berrettini pentru aceeași sursă. 

„În ultima perioadă am trecut prin prea multe rupturi fizice și mintale. Au fost momente în care capul meu și corpul nu erau aliniate, ceream prea mult unuia sau altuia".

Italianul a arătat semne ceva mai bune la Wimbledon 2023, dar e departe de nivelul din urmă cu 2 ani. „Cred că am cerut prea mult de la corpul meu. Natura mea combativă nu-mi permite să accept aceste momente de cădere psihologică, dar care există pentru fiecare dintre noi. Dacă sunt într-o situație dificilă, tind să accelerez și nu e bine întotdeauna", a explicat el.

Au fost clipe cu adevărat întunecate pentru jucătorul care a atins măcar sferturi de finală în toate turneele de Grand Slam. „S-a întâmplat așa pentru că nu puteam juca. Pentru că undeva, adânc în interior, și când sunt epuizat, tenisul e cel care mă face să mă simt viu. Să nu pot să concurez... m-a trimis în întuneric", a mărturisit Matteo.

„Unul care părea că nu are capăt, care te înghite. Parcă sapi într-un abis. Au fost momente rele. Și în același timp fundamentale pentru a redescoperi bucuria de a face ceea ce îmi place încă din copilărie", a conchis italianul. A fost ceea ce l-a ajutat să iasă la lumină.

Vârtej de gânduri negre

Săptămâna trecută, Jennifer Brady, 28 de ani, finalistă la Australian Open 2021, revenea pe terenuri într-un turneu WTA după o pauză de aproape 2 ani. Ce se întâmplase? 

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis
Jennifer Brady în acțiune FOTO Guliver/GettyImages

O accidentare cronicizată la piciorul stâng, unită cu o problemă la genunchi au dus-o "„ntr-un loc foarte întunecat", după cum a mărturisit pentru New York Times. Au fost multe momente în care se ghemuia pe podea, plângând, privindu-și piciorul dureros și dorindu-și „să-l tai, pur și simplu".

Durerea, lipsa progresului în procesul de vindecare au făcut-o să se macine, să piardă nopți întorcând situația în toate direcțiile. „Atât de multe gânduri negative mi se învârteau în minte", își amintea ea pentru sursa citată. Acum e pe drumul revenirii, unul care va mai cuprinde însă obstacole, însă ce a fost mai rău pare să fi rămas în urmă.

Situațiile diferă, însă revenind la Ricky Rubio și la sindromul de burn out, să amintim că după Jocurile Olimpice de la Tokyo înotătorul Caeleb Dressel, de cinci ori medaliat cu aur, a tras un semnal de alarmă. „Corpul meu era cel care menținea rezultatele", a spus el.

Psihologul Del Rio subliniază că „fizicul și mintea pot deveni două entități deconectate și nu îți dai seama când ajungi în această stare. Doar atunci când ești foarte jos. Iar faptul că te afli într-o concurență continuă cu ceilalți competitori nu ajută deloc, dimpotrivă, te epuizează".

 Michael Phelps: „Problemele mele nu dispar niciodată"

Michael Phelps, sportivul olimpic cel mai laureat din istorie, s-a luptat cu o depresie profundă și recunoaște că și acum, la șapte ani distanță, încă are zile rele. 

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis
Michael Phelps la ultima sa apariție publică la CM de la Fukuoka alături de Leon Marchand cel care i-a soborât recordul de la 400 m mixt FOTO Raed Krishan

Problemele mele nu dispar niciodată. Nu vezi linia de sosire. Nu mă voi vindeca niciodată, dar e ceva ce a trebuit să accept, cu care am învățat să conviețuiesc și să-l transform într-una dintre priorități. Și da, este mai ușor să vorbești decât să pui în practică", avertiza fostul înotător, multiplu campion olimpic și mondial.

Important este însă că se vorbește din ce în ce mai mult despre acest aspect. Fiecare experiență în parte mai ridică un pic vălul de pe un subiect considerat de mulți ani aproape tabu. 

Am realizat că fac lucrurile pentru a mă simți bine și pentru că așa voiam. Înainte, viața mea era un șir de «trebuie». Trebuie să joc anumite turnee, trebuie să câștig, trebuie să mă comport într-un anume mod. Știu că există datorie, disciplină, dar trebuie combinate cu bucurie, cu plăcere - Matteo Berrettini

Sfaturi de la Simone Biles

Americanca Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, a revenit în competiții după o pauză de doi ani și speră să concureze din nou la o ediție a Jocurilor Olimpice. Gimnasta în vârstă de 26 de ani a avut probleme de sănătate mintală la Tokyo. 

Matteo Berrettini se alătură sportivilor proeminenți care au vorbit despre obstacolele psihologice: „Parcă sapi într-un abis
Simone Biles executând un exercițiu la paralele FOTO Imago Images

Sfatul său pentru cei care se confrună cu astfeld e probleme: „E nevoie să iei pauza mintală de care ai nevoie pentru că dacă nu, corpul va decide pentru tine, așa cum mi s-a ăntâmplat mie la Tokyo. A fost cel mai rău moment, dar e bine că am reușit să mă concentrez pe mine. În continuare lucrez la această parte, fac terapie și mă asigur că totul funcționează bine ca în sală să mă pot concentra doar asupra gimnasticii", a spus Biles.

Citește și:

Șoc înaintea Mondialului de baschet » MVP-ul din 2019 s-a retras temporar din cauza problemelor de sănătate mintală: „Aș dori să îmi respectați decizia și viața privată”
ANUNȚ
Șoc înaintea Mondialului de baschet » MVP-ul din 2019 s-a retras temporar din cauza problemelor de sănătate mintală: „Aș dori să îmi respectați decizia și viața privată”
Finalistă de Grand Slam, revenire după 2 ani de coșmar: „Am fost într-un loc foarte întunecat”
REVENIRE
Finalistă de Grand Slam, revenire după 2 ani de coșmar: „Am fost într-un loc foarte întunecat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează