SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Na Li e prima chinezoaică învingătoare la un Mare Şlem » Xie xie, Paris!

Na Li sărutînd trofeul de la Roland Garros, cel mai mare cucerit de ea pînă acum Foto: Guliver/GettyImages
Na Li sărutînd trofeul de la Roland Garros, cel mai mare cucerit de ea pînă acum Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 05 iunie 2011 01:30

Nimeni şi nimic nu a putut-o opri ieri pe favorita numărul 6, nici măcar campioana de anul trecut, italianca Schiavone.


A străbătut un drum lung pentru a ajunge aici, la această zi luminoasă de la Paris, cu steagul Chinei ridicat pe catarg şi imnul răsunînd în faţa unei audienţe elegante, rafinate, cunoscătoare. A trecut mult timp. Multă suferinţă, multă durere, multă răbdare. Şi nerăbdare. Şase luni departe de teren în 2007 din cauza unei fracturi de stres la coasta dreaptă. Anul următor, a ieşit în faţă genunchiul neascultător, cel drept. 10 turnee ratate din cauza lui, apoi operaţia. În 2009, a lipsit de la 6 concursuri din pricina aceluiaşi genunchi răzvrătit. Cînd a fost, în fine, sănătoasă, Li a început să strălucească. În 2010 şi acum, în 2011. Din ce în ce mai tare.

Finală controlată
În ianuarie a ajuns în finală la Australian Open şi a pierdut. Clijsters a fost mai bună. Ieri a disputat ultimul act la Roland Garros şi a cîştigat. A fost ea mai bună decît campioana en titre, Francesca Schiavone, 6-4, 7-6 (0). A jucat exact, solid, cu fisuri minime. Părea chiar, la un moment dat, că nu va lăsa nimic. Pînă la urmă, a fost spectacol real pe final. Şi emoţie. Şi lacrimi iţite în colţurile ochilor. Bucurie proaspătă, presărată cu puţină zgură, pentru gust.

Nervi de soţ
Na Li începuse turneul cu o victorie nervoasă în faţa cehoaicei Zahlavova Strycova. O victorie ce l-a făcut pe soţul chinezoaicei, Jiang Shan, să plece din tribună în setul al doilea. "Era nervos", a explicat Li mai tîrziu. "Ştiţi, e diferit pentru cei care privesc. Cînd joci, ştii ce trebuie să faci, dar dacă eşti în lojă, îţi trec tot felul de lucruri prin minte". Apoi, totul a mers bine pînă la întîlnirea cu Kvitova, altă cehoaică. Din nou trei seturi, din nou Jiang a dispărut din tribună şi Li a cîştigat 6 game-uri la rînd, rezolvînd meciul.

Erau necesare, poate, aceste obstacole. Pentru că trebuie să-ţi aminteşti de greutăţi ca să poţi să savurezi izbînda. La 29 de ani, Na Li e campioană de Mare Şlem. Tocmai pe zgura pe care o ura şi pe care a ajuns s-o iubească. Dacă e faimoasă? Aşa şi aşa, crede ea. Un statut ce se va schimba începînd de azi.

Acelaşi ritual
"Încerc mereu să fac aceleaşi lucruri, să nu-mi schimb viaţa", spune Li. "Merg în continuare la acelaşi restaurant ca şi înainte. Dacă sînt pe stradă cu vreo prietenă, lumea spune: «Oh, uite-o pe jucătoarea de tenis». Uneori vin copii sau tineri şi-mi cer autografe. Dar încă îmi oferă mult spaţiu. Încă pot face lucruri pentru mine".

Premierele lui Na Li
- prima chinezoaică învingătoare într-un turneu WTA, la Guangzhou 2004
- prima chinezoaică ajunsă în Top 30 (iunie 2006)
- prima chinezoaică ajunsă în Top 20 (august 2006)
- prima chinezoaică ajunsă în Top 10 (februarie 2010)
- prima chinezoaică într-o finală de Mare Şlem - Australian Open 2011
- prima chinezoaică învingătoare într-un turneu de Mare Şlem - Roland Garros 2011

6,5 milioane de dolari e totalul cîştigurilor din tenis obţinute de Na Li

1,75 milioane de dolari a primit ea pentru victoria de la Paris, mai mult decît strînsese în tot sezonul (1,49 mil)

5 turnee a cîştigat chinezoaica în carieră, dintre care două anul acesta, Roland Garros şi Sydney

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (7)
ornitoric
ornitoric  •  05 Iunie 2011, 13:09

MERITA !!!!!!

liverpool73
liverpool73  •  05 Iunie 2011, 10:47

Luminita Paul - o profesionista , multumim !!!

simplu_suporter
simplu_suporter  •  05 Iunie 2011, 09:03

putina lume isi aminteste ca na li a fost invinsa cam acum un an la varsovia de al. dulgheru parca in semifinale... iata ce se poate intampla intr-un an... unde e alexandra noastra si unde e na li. unde mai pui ca erau sa se intalneasca si la paris daca sorana nu o oprea pe alexandra. interesant ar fi de urmarit, luminita, si stilul adversarelor lui na li. cred ca toate au un stil ofensiv ceea ce ei i-a convenit de minune. cred ca la paris nu s-a intalnit cu nici o jucatoare defensiva, enervanta care iti da inapoi mingi moi, inalte, fara potential de contra. na li e o jucatoare eminamente de contra, si daca nu juca cu jucatoare ofensive nu castiga. puteti incerca o analiza

Vezi toate comentariile (7)
Comentează