SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

O jurnalistă din Serbia comentează pentru GSP.ro cazul Djokovic: „Dacă nu te vaccinezi, stai acasă! Nu va scăpa cu reputația intactă” + Detalii neștiute despre situația familială a lui Nole

O jurnalistă din Serbia comentează pentru GSP.ro cazul Djokovic: „Trebuia să stea acasă! Nu va ieși cu reputația intactă” + Detalii neștiute despre situația familială a lui Nole
O jurnalistă din Serbia comentează pentru GSP.ro cazul Djokovic: „Trebuia să stea acasă! Nu va ieși cu reputația intactă” + Detalii neștiute despre situația familială a lui Nole

Articol de - Publicat sambata, 08 ianuarie 2022 17:00 / Actualizat sambata, 08 ianuarie 2022 19:41

Jurnalista sârbă Sonja Nikcevic a vorbit pentru GSP.ro despre controversatul caz al lui Novak Djokovic, căruia i s-a retras viza de Australia după ce scutirea cu care s-a prezentat nu a fost considerată validă de autorități. Nevaccinat, sportivul sârb de 34 de ani, lider ATP și câștigător de 9 ori la Antipozi, se află acum izolat, într-un hotel destinat refugiaților. El a făcut apel și așteaptă luni răspunsul final. 

  • Sonja Nikcevic e o jurnalistă din Serbia, care călătorește în întreaga lume pentru a urmări și a relata despre evenimente sportive. Ca membru al Asociației Presei Sportive Internaționale și prin intermediul mai multor job-uri freelance, ea a transmis detalii de la Olimpiade de vară și de iarnă, Campionate Mondiale de fotbal masculin și feminin. Acum lucrează în Spania, pentru clubul Real Madrid, scriind despre echipa masculină și cea feminină de fotbal. 

- Sonja, în primul rând, spune-mi care este opinia ta despre acest caz atât de mediatizat. 
- Primul care a greșit este Djokovic, care trebuia să se vaccineze, ca majoritatea sportivilor din toată lumea. Anul trecut a explicat clar că el este anti-vaccin, ceea ce e teribil, în special pentru Serbia, unde sunt foarte multe persoane care gândesc ca el, nu se vaccinează, iar situația sanitară a fost mult timp gravă și acum redevine problematică. Cineva care e atât de popular și are o imagine atât de valoroasă și de puternică, e un erou în Serbia!, ar trebui să se gândească la responsabilitatea pe care o are.

Pericolul de la Antipozi » De ce cazul Djokovic ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru democrații
AUSTRALIA
Pericolul de la Antipozi » De ce cazul Djokovic ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru democrații

A scăzut mult în ochii mei după aceste evenimente și cred că s-au făcut multe greșeli pe parcurs. În primul rând pentru că nu s-a vaccinat, în al doilea rând pentru că a încercat să participe la Australian Open fără vaccin. Dacă e atât de important pentru tine să nu te vaccinezi, atunci stai acasă, nu căuta tot felul de scuze și portițe! Acesta a fost un mare pas greșit. Dar, după aceea, nu cred că a fost din vina lui tot ce s-a întâmplat. Australia e responsabilă pentru ce a urmat. 

„Au încercat să-l transforme pe Djokovic într-o marionetă”

- În ce sens?
- Cei de la Australian Open nu ar fi trebuit să îi dea o scutire dacă nu era confirmat de către autorități că poate intra în țară cu ea și că și viza este corectă. Apoi, autoritățile au reacționat pe moment, din cauza reacțiilor publice. Australia e una dintre țările cu cele mai stricte reguli Covid. Au dat înapoi și au încercat să-l transforme pe Djokovic într-un exemplu, într-o marionetă, pentru a câștiga puncte pe plan politic. Ceea ce e greșit, iar el a căzut în această capcană. Nu e tratat corect, dacă i s-a dat scutirea, trebuia să poată intra în țară.

- Cum relatează presa din Serbia aceste evenimente?
- El e transformat acum într-un simbol anti-vaccinare, în toată lumea: „Uitați cum e tratat, nu i se respectă drepturile!”, iar mișcările anti-vacciniste primesc atenție, ceea ce e foarte rău. În Serbia, toate articolele și reportajele sunt pro-Djokovic. Se spune că e tratat incorect, lucru cu care sunt de acord. Dar el merge de 12 ani în Australia, e greu de crezut că brusc nu mai știe cum se procedează cu viza și nu are oameni în jurul lui care să-l ajute. Azi a apărut și informația că a fost depistat pozitiv pe 16 decembrie, dar el a mers la un eveniment cu Ministrul Sportului în Belgrad chiar în acea zi, plus la altul, ulterior. Apar tot felul de semne de întrebare.

„Așteptau un moment de genul acesta pentru a-l transforma într-un personaj negativ”

- Crezi că naționalitatea lui are vreo legătură cu felul în care e tratat?
- Dacă era vorba de un jucător din Vest, ar fi fost la fel? Aceasta e o întrebare importantă. În media din Serbia se vorbește mult despre folosirea lui Djokovic în scop politic, despre faptul că lumea e împotriva lui. Și aici sunt de acord, pentru că presa Occidentală și publicul din Vest nu prea îl plac pe Djokovic, așteptau un moment de genul acesta pentru a-l transforma într-un personaj negativ. Fiind cazat în acel hotel pentru refugiați, dacă Djokovic e inteligent, va folosi momentul pentru a aduce în atenție și situația acestora, condițiile de acolo, nu va fi egoist și nu se va gândi doar la el. 

- Îi va afecta acest moment imaginea, pe termen lung?
- Da, cred că imaginea lui și „moștenirea” pe care o va lăsa în tenis vor avea de suferit după acest episod. Nu în Serbia, unde e încă un erou și un zeu, dar sunt mulți fani ai tenisului din străinătate cărora le e greu să continue să-l susțină și se vor distanța de el. Nu cred că va fi ceva ușor de uitat, chiar dacă evenimentele de actualitate se succed cu repeziciune în ziua de azi. Acest incident va rămâne legat de el, ca sportiv. Nu va scăpa cu reputația intactă. Evident, nu îi va putea șterge nimeni performanțele și tot ce a făcut ca sportiv, dar se va spune: „Da, a câștigat mai multe titluri ca Federer și Nadal, dar...”. De-asta era mult mai bine dacă stătea acasă!

Politicienii din Serbia au intervenit în Australia, inclusiv președintele țării, ambasadele, a devenit un subiect mult mai mare decât tenisul propriu-zis. Știm cât de mare e impactul acestui sport, dar aceasta e o situație în care vedem ce influență are în toate domeniile.
Sonja Nikcevic, jurnalistă din Serbia

„Novak nu se înțelege bine cu tatăl lui”

- Cum vezi reacția familiei lui Djokovic? Conferințe, proteste, amenințări...
- Tatăl său are anumite probleme, inclusiv Novak s-a distanțat de el, nu e neapărat cunoscut la nivel internațional acest detaliu, dar pe plan local se știe. Nu se înțeleg prea bine. Familia lui, în special tatăl, îi folosește imaginea pentru a se autopromova și a arăta că luptă pentru el, dar nu cred că Novak ar vrea să aibă loc aceste proteste, ieșiri în stradă...

E interesant de văzut totuși că sportivii din Balcani îl susțin pe Nole, inclusiv jucătorii din NBA spun că nu e tratat corect. Lumea se adună în jurul lui, au fost și grupuri de fani care au mers la hotelul unde e cazat în Australia, au avut loc proteste în mai multe orașe din Serbia și Muntenegru, dar, de obicei, suprapuse peste protestele anti-vacciniștilor.

Apărarea lui Novak Djokovic, demontată » Cum încearcă avocații să-l scape de carantină + de ce motivarea lor e șubredă
AUSTRALIAN OPEN
Apărarea lui Novak Djokovic, demontată » Cum încearcă avocații să-l scape de carantină + de ce motivarea lor e șubredă
Situația lui Djokovic provoacă noi dezbateri » Comparația RO Vaccinare între Australia - Serbia: ce arată cifrele
VACCINARE
Situația lui Djokovic provoacă noi dezbateri » Comparația RO Vaccinare între Australia - Serbia: ce arată cifrele

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (32)
1504004369616500
Florea Virgil  •  10 Ianuarie 2022, 11:58

Jurnalista bate câmpii cu succes. De ce trebuie să se vaccineze? Dacă omul nu vrea cine îl poate obliga? Există vreun studiu care să confirme faptul că vaccinul inunizează? Din ce am citit doar se bănuiește că face bine. Ceea ce înseamnă că nu e bun. Ce vină are sârbul că australienii au stat în blocaj total 270 zile? El a decis așa ceva? În mod normal WTA ar trebui să retragă licența acelor turnee care condiționează participarea de chestiuni care încalcă drepturi personale ale omului. Sunt destui care pot organiza turnee de Mare anvergură. Mai ales prin prisma precedentului. În altă parte pot decide participarea dora dacă faci parte dintr-o anumită rasă sau dacă ești tuns regulamentar. Marele premiu al Australiei se poate numi și Marele premiu al Germaniei sau al Poloniei, al oricui se va găsi să organizeze.

elgabri
elgabri  •  09 Ianuarie 2022, 11:58
Postat de ionescugeorge77 pe 08 Ianuarie 2022, 20:24

...suntem alaturi de poporul sarb prieten...

Poporul sarb nu da doi bani pe poporul roman! Vezi cum sunt tratati romanii di Serbia apoi sa vorbesti !

elgabri
elgabri  •  09 Ianuarie 2022, 11:53
Postat de c23665 pe 08 Ianuarie 2022, 21:59

Arafat e politician?!?!?! Pe ce planetă traiesti?!?

Nu e politician declarat !!

Vezi toate comentariile (32)
Comentează