SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Obiectiv Singapore » Dincolo de jumătatea sezonului, cursa pentru Turneul Campioanelor are încă multe puncte la bătaie

Articol de - Publicat miercuri, 29 iulie 2015 00:00

Liderul mondial, Serena Williams, e deja calificată, dar mai sînt alte 7 locuri de ocupat. Simona Halep e pe poziția a treia în clasamentul anului

Cine a fost prezentă în 2014 la frumosul bal de final de an din Singapore își dorește să revină acolo. Iar cine nu a fost vrea cu ardoare să ajungă. E povestea fiecărui sezon, începută în ianuarie, cînd intră în joc primele puncte, și se încheie în octombrie, o dată cu Turneul Campioanelor. Doar decorul se schimbă din cînd în cînd, însă orașul-stat asiatic a adunat aprecieri serioase anul trecut, la prima ediție pe care a găzduit-o. Atît jucătoarele, cît și oficialii WTA au agățat biluțe albe și zîmbete în dreptul concursului de la Singapore Indoor Stadium, acolo unde fanii au asigurat în permanență o atmosferă caldă și zgomotoasă.

Serena, o certitudine

S-a trecut de Ecuatorul sezonului 2015 și încă multe se pot întîmpla în cursa pentru WTA Finals. Un singur lucru e cert: cu 7.915 puncte în acest moment, Serena Williams e deja calificată. Cu trei titluri de Mare Șlem din tot atîtea posibile cîștigate anul acesta, liderul mondial este prima bifată pe lista participantelor.

Cine i se va alătura? După americancă, urmează în ierarhia sezonului Maria Șarapova, 4.321 puncte, și Simona Halep, 3.725. În continuare, apar multe nume complet noi pentru un eveniment de asemenea magnitudine. Spaniolele Carla Suárez Navarro și Garbiñe Muguruza, apoi trei cehoaice, Lucie Safarova, Karolina Pliskova și Petra Kvitova, doar ultima fiind o obișnuită a marii gale, chiar învingătoare în 2011 la Turneul Campioanelor. În continuare, vin alte 6 jucătoare repartizate pe ceva mai mult de 500 de puncte. Toate au șansele lor la un loc pentru Singapore.

Fiecare meci, o finală

Plasată acum pe locul al 3-lea, Simona Halep, finalista de anul trecut, va intra în sezonul de hard cu senzațiile bune pe care le-a cules la începutul anului pe această suprafață. Una pe care a cucerit cele trei titluri ale ei din 2015, Shenzen, Dubai și, mai ales, Indian Wells. Săptămîna trecută, românca a fost la Singapore pentru o acțiune de promovare a competiției, ocazie cu care a spus că "lupt în fiecare zi pentru Singapore. La începutul anului mi-am spus că obiectivul meu e să revin acolo. Acest turneu e foarte important – e unul dintre cele mai mari ale anului. Doar cele mai bune opt ajung să-l dispute și fiecare meci e ca o finală. De la început pînă la sfîrșit ai doar meciuri tari".

Ea a vorbit și despre experiența în premieră. "Orașul înseamnă mult pentru mine. Anul trecut am fost pentru prima dată la Turneul Campioanelor și să joc finala cu Serena a fost ceva incredibil. Toată acea săptămînă mi-a dat încrederea că pot fi o jucătoare de top". Următoarele turnee din programul lui Halep sînt Toronto, pe care nu-l avea inițial pe listă, Cincinnati, unde a ajuns în sferturi în 2014, New Haven și US Open.

"Fanii din Singapore au fost uimitori, unii dintre cei mai buni pe care i-am avut vreodată. M-am simțit ca acasă acolo, ei m-au ajutat să fiu la cel mai înalt nivel"
Simona Halep

Clasamentul anului – Road to Singapore

1. Serena Williams (SUA) 7.915 p
2. Maria Șarapova (Rus) 4.321 p
3. Simona Halep (Rom) 3.725 p
4. Carla Suárez Navarro (Spa) 2.896 p
5. Garbiñe Muguruza (Spa) 2.757 p
6. Lucie Safarova (Ceh) 2.718 p
7. Karolina Pliskova (Ceh) 2.496 p
8. Petra Kvitova (Ceh) 2.476 p

Ce puncte mai sînt în joc

  • Stanford
    Perioadă: 3-9 august
    Categorie: Premier 700
    Puncte: pentru învingătoare – 470, finalistă – 305
    Cîștigătoare în 2014: Serena Williams (SUA)

  • Toronto
    Perioadă: 10-16 august
    Categorie: Premier 5
    Puncte: pentru învingătoare – 900, finalistă – 585
    Cîștigătoare în 2014: Agnieszka Radwanska (Pol)

  • Cincinnati
    Perioadă: 17-23 august
    Categorie: Premier 5
    Puncte: pentru învingătoare – 900, finalistă – 585
    Cîștigătoare în 2014: Serena Williams (SUA)

  • New Haven
    Perioadă: 24-30 august
    Categorie: Premier 700
    Puncte: pentru învingătoare – 470, finalistă – 305
    Cîștigătoare în 2014: Petra Kvitova (Ceh)

  • US Open
    Perioadă: 31 august-13 septembrie
    Categorie: Grand Slam
    Puncte: pentru învingătoare – 2.000, finalistă – 1.200
    Cîștigătoare în 2014: Serena Williams (SUA)

  • Tokyo
    Perioadă: 21-27 septembrie
    Categorie: Premier 700
    Puncte: pentru învingătoare – 470, finalistă – 305
    Cîștigătoare în 2014: Ana Ivanovici (Ser)

  • Wuhan
    Perioadă: 28 septembrie-4 octombrie
    Categorie: Premier 5
    Puncte: pentru învingătoare – 900, finalistă – 585
    Cîștigătoare în 2014: Petra Kvitova (Ceh)

  • Beijing
    Perioadă: 5-11 octombrie
    Categorie: Premier Mandatory
    Puncte: pentru învingătoare – 1.000, finalistă – 650
    Cîștigătoare în 2014: Maria Șarapova (Rus)

  • Moscova
    Perioadă: 19-25 octombrie
    Categorie: Premier 700
    Puncte: pentru învingătoare – 470, finalistă – 305
    Cîștigătoare în 2014: Anastasia Pavliucenkova (Rus)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează