SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Oraşul vertical şi subteran » Incursiune în Singapore, oraşul în care Simona Halep are azi primul meci din Turneul Campioanelor

Complexul sportiv unde se desfășoară meciurile de la Turneul Campioanelor e impresionant +3   FOTO
Complexul sportiv unde se desfășoară meciurile de la Turneul Campioanelor e impresionant

Articol de - Publicat luni, 20 octombrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 19 octombrie 2014 23:40

Meciurile se vor disputa la Singapore Indoor Stadium, arenă cu capacitate de 12.000 de locuri, inaugurată în 1989.

Primul contact cu aerul din Singapore e ca un pumn în bronhii. Dacă ar putea fi aşa ceva. Tragi în piept aburul dens şi simţi că e nevoie de un supliment de oxigen, numai că nu există aşa ceva. Trebuie să iei ce ţi se oferă. Sau să găseşti o cale ocolitoare, aşa cum face majoritatea localnicilor.

Orice pas afară e întîmpinat de un val cald, învăluitor. Orice pas înăuntru înseamnă contactul cu un frig general, persistent, inevitabil. Nu există cale de mijloc, doar grija ca transpiraţia care în aer liber ţîşneşte veselă din pori să nu-ţi îngheţe pe tine în spaţiile închise.

Lumea e obişnuită şi cu una, şi cu alta. Oamenii de aici şi-au dezvoltat o adaptare la ambele medii extreme, aşa că merg în sandale şi tricouri subţiri, fără să care şosete şi pulovere în geantă.

În centru, la Marina Bay, blocurile turn cu înălţimi de Manhattan se zăresc printr-o peliculă cenuşie de smog. Poluarea se combină cu umiditatea şi rezultă un aer greu, cu un uşor miros specific.

Clima din Singapore, tropical umedă, rămîne neschimbată pe toată durata anului, lunile cele mai calde fiind însă aprilie şi mai. Din iulie pînă-n octombrie aerul se îngreunează din cauza numeroaselor incendii forestiere din apropiata Indonezie. Iar din noiembrie pînă-n ianuarie, lunile în care bate musonul, umiditatea creşte încă şi mai tare.

Gazdă pentru prima dată în 2014 şi pînă în 2018 a Turneului Campioanelor, oraşul Singapore oferă arena Singapore Indoor Stadium pentru desfăşurarea meciurilor. O sală construită între 1985 şi 1988, inaugurată oficial în 1989, cu o capacitate maximă de 12.000 de locuri, avînd formă de con şi fiind ridicată fără stîlpi de susţinere.

E singura modalitate de a se juca tenis aici în condiţiile date ale climei. "Îmi place oraşul, s-a schimbat mult faţă de acum cîţiva ani, cînd am mai fost aici. Nu pot însă să nu observ cît de ridicată este umiditatea!", a spus Ana Ivanovici.

Teoretic, dar şi practic, oraşul ridicat pe verticală, cu zeci de clădiri înalte, poate fi străbătut prin pasaje şi treceri, pentru a evita atmosfera încărcată. Din hotel în mall, din mall în metrou, din metrou în alt mall şi tot aşa. O altă formă de adaptare. Iar mall-uri şi hoteluri sînt la tot pasul. Doar aerul lipseşte. Sau loveşte.

5,5 milioane de locuitori are Singapore, o ţară cu o suprafaţă de 718,3 kilometri pătraţi

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
gicapuia
gicapuia  •  20 Octombrie 2014, 15:04
Postat de cristi87 pe 20 Octombrie 2014, 14:01

Asa da! De ce nu avem si noi asa ceva in Romania? Sa vedeti curatenie si respect (daca nu de buna voie, atunci de frica, altfel nu se poate) Bravo lor!

Degeaba am avea legile lor ca nuj are cine sa le aplice. S-ar sari cu spaga si cu telefoanele.

cristi87
cristi87  •  20 Octombrie 2014, 14:01
Postat de szsebi pe 20 Octombrie 2014, 10:20

Am trait si lucrat in Singapore..orasul seamana cu orasele din filmele sci-fi din viitor! Umiditatea este singurul dusman,ieseam afara cu parul aranjat si in 5 minute aratam ca un afro :) insa legile sunt stricte si aspre: un scuipat-500sgd(450usd), in metrou daca mananci 1000sgd,in metrou sau autobuz nu ai voie nici macar sa bei apa (nu cumva sa uzi pe jos). Ai facut-o? 500 sgd! Iar pentru droguri se da pedeapsa capitala.

Asa da! De ce nu avem si noi asa ceva in Romania? Sa vedeti curatenie si respect (daca nu de buna voie, atunci de frica, altfel nu se poate) Bravo lor!

andytheblue
andytheblue  •  20 Octombrie 2014, 12:10

superb !bafta simo !

Vezi toate comentariile (6)
Comentează