SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2016

PORTRET Lumea lui Stan » Wawrinka a pozat nud, nu se ferește de alcool și a urcat pas cu pas în clasamentul ATP

Wawrinka a pozat nud în 2015 pentru revista EPSN Body Issue
Wawrinka a pozat nud în 2015 pentru revista EPSN Body Issue

Articol de - Publicat marti, 13 septembrie 2016 00:00

Elvețianul are o carieră în care a urcat pas cu pas, dar și o copilărie din care a învățat multe.

Stan Wawrinka are reședința și acum la St. Barthelemy, locul în care a crescut, la o fermă unde părinții lui au grijă de 75 de adulți cu probleme mintale. Ferma pe care tatăl lui Stan, Wolfram, o conduce de 35 de ani are 32 de hectare. A crescut acolo, conducând tractoare și cosind fânul.

"Am avut o copilărie fericită. Am avut norocul să fiu în mijlocul naturii, alături de animale, să fiu mereu afară și să lucrez alături de tatăl meu. Pentru că m-am făcut mare la un centru alături de copii cu nevoi speciale am învățat că mereu trebuie să lupt din toate puterile pentru a ajunge la țelurile mele. Am fost incredibil de norocos", a spus el pentru Le Matin în 2013. 

Locul unde a crescut Stan nu e doar un centru pentru oamenii bolnavi, ci are în spate o întreagă filosofie pentru a-i ajuta pe oamenii cu dizabilități să dezvolte aptitudini profesionale, să capete autonomie și să se integreze în societate. Micul Stan, care mai are un frate și trei surori, a urmat Şcoala Waldorf, care încurajează  descoperirea sinelui și o gândire independentă.

Parteneriat lung

El a ajuns la tenis tot prin intermediul fermei pentru că acolo l-a întâlnit pe primul său antrenor, Dimitri Zavialoff, un asistent social. La opt ani, Stan și fratele său au început tenisul la un club din Echallens, dar apoi au fost preluați de Zavialoff, care a învățat alături de ei să fie și antrenor. Cei doi au lucrat împreună până în 2010.

Frații Wawrinka și antrenorul lor au decis ţn anul 2000 să-și încerce norocul în Spania, iar după doi ani, pe când Stan avea 17, a devenit profesionist. Primul rezultat mare a venit la Roland Garros 2003, el impunându-se în turneul juniorilor. "Nu am avut nimic de-a gata, părinții mei au pus mulți bani pentru ca eu să-mi trăiesc visul, dar nu au pus niciun fel de presiune", a povestit Stan.

Primul titlu ATP a venit în 2006, la Umag, la doar 19 ani. Ghinionul lui Stan a fost că a crescut în tenis în aceeaşi perioadă cu elvețianul Roger Federer, cel mai bun prieten al său din tur. Alături de care a cucerit aurul olimpic în 2008, la dublu, şi Cupa Davis în 2014.

Multă lume a vorbit înainte de explozia lui cât de greu e să crești la umbra unui titan ca Roger. Însă Stan și-a găsit drumul, puțin mai târziu, dar l-a găsit. Cel care l-a ajutat cel mai mult este fostul jucător suedez Magnus Norman, cel care i-a devenit antrenor din 2013.

"Când am început să lucrez cu Stan, toată lumea mi-a spus că e un pic cam moale și nu e omul pentru marile ocazii. Însă el mi-a demonstrat contrariul și a fost incredibil în meciurile importante", a spus suedezul pentru The Guardian.

Trei titluri din trei finale de Grand Slam. E clar cine a avut dreptate.

Viața agitată

Când nu joacă tenis, Stan nu se ferește de alcool și nici de mâncarea de tip fast-food, dar când intră pe teren, la antrenament, muncește până la epuizare.

"Lovește mingea puternic și devreme! Fii agresiv și ia orice oportunitate care se ivește! Încearcă să servești bine și câștigă cât mai multe meciuri!", i-a spus de mai multe ori Magnus Norman.

Stan a trebuit să joace tenis și când lucrurile nu mergeau prea bine în viața personală. În aprilie 2015 a trecut printr-un divorț cu scandal. El a fost căsătorit timp de șase ani cu Ilham Vuilloud, model și prezentatoare TV, cei doi având împreună o fetiță pe nume Alexia.

În prezent, Wawrinka are o relație cu jucătoarea de tenis Donna Vekici, 20 de ani.

"Cariera mea a crescut pas cu pas. Mai întâi am vrut să fiu jucător de tenis, apoi să fiu în Top 100, apoi în Top 50. Așa mi-am stabilit țelurile. Nu mi-am propus de la început să fiu numărul unu sau să câștig un turneu de Mare Șlem. Ce mi-am dorit a fost să împing mereu limita, ca atunci când îmi închei cariera să nu am regrete"
Stan Wawrinka

26.400.000 $a câștigat Stan Wawrinka din tenis

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
374030256311797
Fely Simon  •  13 Februarie 2017, 00:16

Imi pare rau ca nu ai inteles cum la jignit milka pe stan la turneul campionilor si datorita vocabularului ei a pierdut stan conducea in decisiv cu 5-3 dar ia ii cunostea punctul slab si acolo a lovit rusine pentru ea si stan Domnul isus sa fie sprijinul si calauza ta pe mai departe te iubim.

1581870215401957
Andronic Popovici  •  13 Septembrie 2016, 09:30

Stane ,desi sunt fan Federer imi place cum joci si mai ales cand mai pui cate o piedica sarbului ca prea crede ca e invincibil . Dar am vrut sa te intreb ce ai avut de te-ai certat cu sotia lui Federer ,sau poate ai avut la bord o bere in plus . Ori cum iti doresc succes ca greselile sunt omenesti

Vezi toate comentariile (2)
Comentează