SPORTURI  »  TENIS  »  BAKU

Rapidă în căldură » Patricia Țig s-a calificat ieri în finala turneului de la Baku, prima din cariera ei

Articol de - Publicat duminica, 02 august 2015 00:00

Românca în vîrstă de 21 de ani, numărul 154 mondial, a trecut de Anastasia Pavliucenkova, 42 WTA, cu 6-3, 6-2 în o oră și 20 de minute

E cald la Baku, termometrele arată 35 de grade Celsius, dar senzația e de mai mult. Umezeala e sus, de asemenea, iar transpirația îmbibă imediat echipamentul. Meciul dintre favorita principală, Anastasia Pavliucenkova, și Patricia Țig, numită de site-ul WTA "the week’s surprise package", are însă un ritm care contrazice moleșeala din aer. E a doua semifinală a turneului WTA International de la Baku, după ce prima se încheiase deja cu un rezultat nescontat – Margarita Gasparian o eliminase pe Karin Knapp, cap de serie 2.

Pe teren se decupează un dreptunghi albicios, restul e cufundat în umbră. Asta nu pare s-o deranjeze prea mult pe româncă. Ea aleargă eficient pe linia din spate și își plasează curajos loviturile adînci, cu greutate. Văzîndu-i autoritatea în construcția și execuția punctelor, e greu de crezut că se află abia la a doua prezență pe un tablou principal din carieră. Iar prima a fost la București, în urmă cu două săptămîni.

Patricia a găsit însă rețeta de a-și bate emoțiile. Venind din calificări, ea a străbătut fără set pierdut toate etapele pînă în semifinale, iar acolo, contra experimentatei Pavliucenkova, arată că și-a învățat lecția. Servește bine, nu atît de dominant ca în "sferturi", dar bine, urmărește mingile, nu o lasă pe adversară să intre în teren. Și, după o oră și 20 de minute, își asigură locul în finală. Prima din cariera ei, așa cum fuseseră primele "sferturi" și prima semifinală. Unele săptămîni chiar sînt magice!

Urcuș de 38 de locuri

Patricia Țig a început turneul pe locul 154 mondial. Calificarea în finală îi asigură un salt consistent în clasamentul WTA, măcar pînă pe locul 116, ceea ce înseamnă 38 de trepte mai sus. Poate fi pe 115, dar depinde de rezultatul Juliei Ostapenko la Sobota/Rokietnica. Mai mult, un succes în ultimul act ar aduce-o pe româncă foarte aproape de Top 100.

Reîntîlnire în finală

În ultima secvență a turneului de la Baku, Patricia Țig o va întîlni pe rusoaica Margarita Gasparian, 20 de ani, numărul 112 mondial. Cele două se vor afla azi la a doua ciocnire directă, după ce prima avusese loc anul acesta, tot pe hard, în ianuarie, în "optimile" challenger-ului de 25.000 de dolari de la Andrezieux-Boutheon (Fra). Gasparian a cîștigat atunci cu 6-2, 7-5. Ca și pentru româncă, finala de la Baku este și pentru rusoaică prima din carieră.

"A fost un meci grozav pentru mine. De fapt, un turneu grozav pînă acum. Sînt foarte fericită. Am încredere în jocul meu și aștept cu entuziasm finala"
Patricia Țig

21.400 $și 180 de puncte WTA și-a asigurat Patricia Țig prin calificarea în finala de la Baku

Finalele româncelor în 2015

  • Simona Halep 3 – Shenzhen (învingătoare), Dubai (învingătoare), Indian Wells (învingătoare)
  • Alexandra Dulgheru 1 – Kuala Lumpur
  • Monica Niculescu 1 – Nottingham
  • Patricia Țig 1 – Baku

Finalele româncelor în ultimii 10 ani

  • Simona Halep 11-6
  • Monica Niculescu 2-3
  • Alexandra Dulgheru 2-1
  • Irina Begu 1-3
  • Sorana Cîrstea 1-2
  • Raluca Olaru 0-1
  • Alexandra Cadanțu 0-1

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (1)
merace
merace  •  02 August 2015, 15:40

Prima finala la simplu. La dublu, anul acesta a ajuns tot in finala la Bucuresti, jucand in pereche cu Andreea Mitu.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează