SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MIAMI

Războinica s-a întors » Simona Halep a făcut un meci ca în vremurile ei bune și s-a calificat în sferturi la Miami

Simona Halep a avut parte de un meci greu cu Samantha Stosur
Simona Halep a avut parte de un meci greu cu Samantha Stosur

Articol de - Publicat miercuri, 29 martie 2017 00:00

Simona Halep a avansat în sferturile de finală după o ciocnire dură cu Samantha Stosur, în care a revenit de la minge de meci.

Știa la ce să se aștepte. Cu australianca, învingătoarea de la US Open 2011, avusese mereu meciuri dure, deseori întinse pe maximum de seturi.

Pe hârtie însă sau în minte lucrurile se derulează într-un anume ritm, realitatea vine și poate rescrie anumite pasaje. N-avea cum să prevadă Simona că se va afla la un punct de eliminare, la 5-4 Stosur și avantaj pe serviciul româncei în setul second.

N-avea cum să prevadă, dar a știut ce să facă. A servit cu sete, fără tremor, apoi și-a reglat în așa fel loviturile și cadența jocului încât a recompus, în direct și cu toate nuanțele, imaginea ei din anii trecuți.

Atunci când spiritual de luptătoare îi definea portretul. Ceva ce nu a dispărut, doar a fost estompat de alte probleme, fizice ori de încredere.

Halep a câștigat o bătălie de două ore și 10 minute și a făcut-o etalând acel tenis inteligent, agresiv, cu mingi piperate. Și luptând. "A fost dur, cum mă așteptam, dar revenirea a fost bună și mă bucur pentru asta", a spus ea după meci.

"Ultima asemenea revenire a mea fusese în 2014, în primul tur la Doha, cu Kanepi. Tot de la minge de meci. Sunt fericită, asta arată că încă pot juca ceva tenis", a accentuat Simona.

"Mica luptătoare", cum e alintată, are în trecutul ei recent numeroase bătălii aprige. Să ne reamintim 10 dintre ele.

2013, Roma, turul 2. Agnieszka Radwanska 6-7 (2), 6-1, 6-2

Este meciul spre care s-a întors mereu, când și-a explorat începuturile ascensiunii.

La vremea respectivă, pe însorita zgură italiană, Simona Halep a descoperit o parte din jucătoarea care e azi. Avea 21 de ani, dureri de spate și un potențial care încă nu fusese exploatat.

După meciuri dure în calificări, Simona a ajuns în turul al doilea să o înfrunte pe a patra jucătoare a lumii de atunci, Agnieszka Radwanska. Chiar dacă părea un ghinion imens, Halep a luptat și a revenit de la 0-1 la seturi, obținând cea de-a doua victorie în fața unei jucătoare de Top 10 a carierei.

"Meciul acela mi-a dat încredere că pot să înving jucătoare ca ea, atât de bine clasate", spunea Halep.

2013, US Open, turul 1. Heather Watson 4-6. 6-4, 6-2

Deja cu patru trofee în vitrină, Nurnberg, s-Hertogenbosch, Budapesta și New Haven, și cu mai mulți ochi asupra ei, Halep a pornit campania de la US Open tremurând în fața jucătoarei de pe locul 76. Lumea aștepta din ce în ce mai mult de la ea.

Dar Simona a fost mai aproape de eliminare decât de confirmare. Însă, după un prim set piedut, ea și-a revenit și a reușit să-și treacă în cont cel mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem la momentul respectiv, ajungând până în optimi.

2014, Australian Open, optimi de finală. Jelena Jankovici 6-4, 2-6, 6-0

Simona s-a prezentat la Melbourne fără antrenor și cu o dorință imensă de a merge cât mai departe. A făcut un pas în plus față de US Open. Însă în "optimi" a întîlnit-o pe Jelena Jankovici. Un meci dur, în care românca a avut de muncit mult și la care poza de final a spus totul. Simona ţipându-și bucuria.

Pentru prima oară în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Șlem. Chiar dacă apoi a venit sufocarea în meciul cu Cibulkova, partida cu sârboaica strălucește pe harta de luptătoare a Simonei.

2014, Doha, turul 2. Kaia Kanepi  6-4, 3-6, 7-6(5)

Uneori momentele de cumpănă pot naște victorii imense. Aproape să fie eliminată încă de la meciul de debut, Simona a învățat dintr-o situație limită și a mers apoi pînă la capăt.

Deja pătrunsese între primele zece în lume, lucra cu Wim Fissette, dar i-a fost greu să treacă de o jucătoare puternică aflată pe locul 27. Atunci, o discuție cu belgianul a ajutat-o să treacă peste momentele dificile și să câștige acel meci disputat tâsrziu în noapte.

2014, Madrid, semifinale. Petra Kvitova 6-7 (4), 6-3, 6-2

Căldura era insuportabilă. Simona era aproape de cea mai importantă finală a carierei. Însă între ea și ultimul act de turneu Premier Mandatory a stat Petra Kvitova, pe care o învinsese la New Haven cu un an înainte în lupta directă pentru trofeu.

Chiar dacă era accidentată la mușchii abdominali și avea o durere de cap îngrozitoare, Simona a avut luciditatea să citească jocul cehoiacei și să schimbe ceva în jocul său. De fapt, aceasta este o altă calitate a ei. E una dintre cele mai tactice jucătoare din circuit. După 2 ore și 36 de minute de luptă, românca se califica în finală.

2015, Dubai, sferturi de finală. Ekaterina Makarova 6-3, 1-6, 7-5

Ziariștii de tenis americani glumeau pe Twitter spunând că trebuie să dăm vina pe Ekaterina Makarova pentru felul în care luptă Simona acum. După dezamăgitoarea partidă din sferturile de finală de la Melbourne, cînd s-a impus rusoaica, ea și Simona s-au întîlnit din nou la Dubai, tot în sferturi de finală.

Deși a pornit bine cu 6-3, Simona s-a văzut egalată la seturi, iar în decisiv cînd s-a desprins la 5-3, Makarova a egalat la 5. A avut nevoie de o viteză superioară pentru a închide meciul la a cincea șansă.

La final, ea a vorbit despre acel spirit de luptă. "Înseamnă enorm pentru mine. Am fost un pic nervoasă pe final, dar a trebuit să rămân concentrată și să lupt pentru fiecare punct".

2015. Indian Wells, finală. Jelena Jankovici 2-6, 7-5, 6-4

Turneul de la Indian Wells a început foarte emoțional pentru Simona. Vestea sinuciderii vărului său a destabilizat-o, însă a pus toate gîndurile deoparte și s-a concentrat pe ceea ce avea de făcut pe teren. Nici unul dintre cele meciuri n-a fost o plimbare, însă finala a fost dovada cea mai elocventă a spiritului pe care-l caută mereu pe teren.

Două ore și 37 de minute de scăderi și urcări, de nervi consumați, de dureri. "La început, primul set pentru mine a fost ciudat pentru că nu mai jucasem de trei zile, e greu să intri așa în finală. Însă am stat mereu pozitivă și am crezut în victorie", a spus Simona, chiar dacă a fost la două puncte de a pierde meciul.

2015, US Open, optimi de finală. Sabine Lisicki, 6-7 (6), 7-5, 6-2

Încă un meci de luptă uneori surdă, alteori mută, sub un soare orbitor. Un efort de două ore și 38 de minute, în care românca a fost condusă cu un set și break.

Pe alocuri, nu tenisul a ținut prim-planul, ci încleștarea dintre cele două competitoare, amestec de rezistență și de pură eroare umană.

"N-am jucat cel mai bun tenis al meu, dar a fost suficient de bine pentru a învinge. Am luptat foarte bine", spunea atunci Halep. Același cuvânt care revine, luptă.

2016, Wimbledon, optimi de finală. Madison Keys, 6-7 (5), 6-4, 6-3

Până la acel moment al anului, luna iulie, sezonul Simonei fusese unul fără prea multe meciuri epice. Ori victorii clare, dominante, precum cele de la Madrid, unde cucerise titlul, ori înfrângeri, totul pe fondul unui start de 2016 apăsat de probleme de sănătate.

Pe iarba londoneză, capacitatea ei de a nu ceda a înflorit din nou contra americancei Madison Keys. Condusă cu set și 2-0, după ce servise ea pentru primul act, românca a strâns rândurile. A reacționat brusc și decisiv, spunând apoi: "S-a schimbat ceva în atitudinea mea. Am crescut mult în ultima perioadă".

2016, Montreal, semifinale. Angelique Kerber 6-0, 3-6, 6-2

Peste puțină vreme, germanca urma să ajungă numărul 1 mondial, dar înfruntările cu Halep lăsaseră în memorie amintiri vii. Mereu meciuri strânse, grele, însă germanca reușise să câștige mai multe dintre cele recente.

La Montreal a fost însă un zvâcnet de orgoliu al româncei, care a început abrupt, 6-0. N-avea să fie însă atât de simplu, Kerber revenind. Ultimul cuvânt i-a aparținut însă Simonei, care și-a impus jocul în decisiv.

Următorul obstacol, Konta

Pentru un loc în semifinale, Halep o va înfrunta pe Johanna Konta, numărul 11 mondial, doar pentru a doua oară în circuitul WTA. În acel unic duel, de la Wuhan 2015, britanica a reușit, la rândul ei, o revenire de senzație, de la 1-5 în decisiv, pentru a se impune cu 7-5.

Cele două se mai întâlniseră și în Cupa Fed, la Budapesta, în februarie 2014, însă atunci Simona câștigase clar. "Va fi greu, ea e în formă bună, joacă grozav. De acum însă orice meci e dificil. Am șansa mea și mă voi strădui să câștig", a spus favorita numărul 3 a turneului.

"Când eram condusă, nu m-am gândit la scor. Am vrut doar să lupt. N-am renunțat, am crezut în șansa mea. Poate am fost norocoasă că am revenit de la minge de meci, dar m-am bătut pentru asta"
Simona Halep

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  30 Martie 2017, 00:13

Ca de obicei la noi, un meci fara prea mare miza intre o jucatoare iesita din circuit de mai multi ani si una prea umflata de presa e transformat aici intr-un mare meci cu o deosebita incarcatura emotionala din cauza faptului senzational ca acum 6 ( sase ) ani, Samantha Stosur castiga US Open! Presa din Romania traieste din exagerari se hraneste cu amintiri din copilarie si umbla sistematic la corzile sensi(blu)bile ale cititorilor sai. La fel procedeaza si cu echipele din campionatul national de fotbal cand acestea (mai) joaca pe afara, cu Nationala cand intalneste o fosta mare echipa de prin anii 60 sau cu marele (pseudo)boxer Lucica Mr Nice Man Bute care bate cativa homeless adunati de prin porturi dar si-o ia de la baietii rai care o mai ard si pe la sala din cand in cand. Acum e randul Simonei dar din pacate pentru ea si pentru gsp, meciul care KONTAeaza tocmai s-a terminat naspa pentru vesnic accidentata noastra. Like-uri si prietenie, cum ar zice Tetelu, dar un pic de realism pe ici, pe colo, n-ar strica nimanui. Cu atat mai mult celor care se vor a fi cititi de multime.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează