SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, AUDIATĂ LA TAS

FOTO Simona Halep la TAS » Ultimele informații de la audierile decisive: a plecat azi spre Elveția

Simona Halep a plecat azi spre Elveția, unde va fi audiată la TAS. Captură/Foto: Euronews România
Simona Halep a plecat azi spre Elveția, unde va fi audiată la TAS. Captură/Foto: Euronews România

Articol de - Publicat marti, 06 februarie 2024 09:10 / Actualizat marti, 06 februarie 2024 12:54

Simona Halep (32 de ani) se pregătește de „setul decisiv” în cazul suspendării pentru dopaj primită în septembrie 2023. Ea a plecat azi spre Elveția, unde în perioada 7-9 februarie va fi audiată la TAS.

  • Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.
  • Suspendarea primită din partea ITIA a fost drastică, 4 ani. 
  • Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie.
  • 6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

În această dimineață, Simona Halep și apropiații ei au plecat spre Elveția. Aceștia au luat o cursă WizzAir spre Geneva, singura variantă fără escală din București, conform imaginilor publicate de Euronews România

Simona Halep la TAS » Ultimele informații de la audierile decisive: a plecat azi spre Elveția
Simona Halep, în drum spre Elveția

Simona Halep a plecat azi spre Elveția, unde va fi audiată la TAS

Cursa a decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni la ora 06:21 și va ajunge la Geneva la ora locală 08:10 (09:10 ora României). De acolo, Simona va mai avea de parcurs un drum de aproximativ o oră spre Lausanne. 

Acolo, ea va fi audiată în perioada 7-9 februarie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și speră să primească un verdict favorabil și să-i fie redusă suspendarea dictată inițial de ITIA.

TAS, ultima instanță la care poate apela Simona Halep

TAS este ultima instanță la care poate apela românca, o instanță care a mai judecat cazuri celebre din tenis, reducând sau mărind suspendările. În aceste patru cazuri a fost implicat și Howard Jacobs, avocatul Simonei. 

Până acum, atât în procesul de la ITIA, cât și în aparițiile publice, Simona Halep a declarat că roxadustatul a ajuns în corpul ei după ce un supliment cu colagen, recomandat de Patrick Mouratoglou, a fost contaminat.

Totuși, concluziile primei instanțe au fost în cazul contaminării cu roxadustat „că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță. 

Cum aceasta nu a fost identificată și chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată". 

Iar în cazul pașaportului biologic: „Tribunalul a considerat că nu trebuie să identifice scenariul care a dus la iregularitățile din pașaportul biologic și că este vorba de manipulare ilicită a sângelui". Rămâne de văzut ce vor decide și cei trei arbitri de la TAS. 

Procedura spune că în cazul apelurilor se ajunge la o decizie după trei luni, dar nu este regulă fixă, depinzând și de complexitatea cazurilor.

Scurtă cronologie a cazului Simonei Halep

  • 7 octombrie 2022 » românca a primit scrisoarea de informare, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA după un test pozitiv la roxadustat care data din 29 august 2022
  • 19 mai 2023 » Simona Halep este acuzată de încă o încălcare a regulilor antidoping, de data aceasta fiind vorba de iregularități în pașaportul biologic
  • 28 și 29 iunie 2023 » au avut loc audierile la Sport Resolutions după mai multe amânări cerute de ITIA
  • 11 septembrie 2023 » decizia Sport Resolutions a fost pronunțată, românca fiind suspendată patru ani
  • 7-9 februarie 2024  » urmează audierea la TAS

„Poate fi redusă suspendarea Simonei Halep?” 

Americanii de la publicația The Athletic au tratat, recent, pe larg cazul Simonei Halep. Și încheiau articolul cu întrebarea „Poate să fie redusă suspendarea Simonei?”.

 „Se întâmplă ca TAS să reducă suspendările, având în vedere că apelurile duc la rejudecarea cazului, posibil cu dovezi noi din partea părților. Dacă Halep poate convinge judecătorii că testul ei pozitiv a fost rezultatul dopajului neintenționat, este probabil să fie suspendată pentru doi ani sau mai puțin, iar un an de suspendare l-a ispășit deja”, scriu aceștia.

Patrick Mouratoglou: „Noi i-am propus colagenul Simonei Halep și l-am cumpărat”

Antrenorul Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, a vorbit pe 3 noiembrie despre faptul că el și echipa sa i-au recomandat, apoi achiziționat suplimentul contaminat, fără a-l verifica. 

„Mă simt responsabil, nu aveam de unde să știu”, spune el. „Sunt încrezător pentru viitorul Simonei Halep, după apelul făcut la TAS, deoarece e un tribunal independent. Am putut stabili de unde a venit contaminarea. Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. 

S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, deoarece e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am adus acest colagen. Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că acest tribunal independent va admite faptul că Simona nu s-a dopat niciodată, că este o victimă și trebuie să revină pe teren și să poată să joace cât de repede posibil.

Mi s-au deschis ochii asupra faptului că orice sportiv se poate contamina mâine, pentru că, aparent, acest lucru se întâmplă tot mai des. Suplimentele ar trebui să fie curate, dar se întâmplă să fie contaminate. Vorbim despre cantități extrem de mici. Foarte, foarte mici, au efect zero, dar se întâmplă să le ai în organism și să fii pozitiv la un test doping. Asta e teribil, pentru că ești complet nevinovat, reputația ta e afectată”, a declarat Mouratoglou.

Citește aici investigația GSP din Canada, despre firma care a produs suplimentul luat de Simona Halep

  1. „Noi n-am înșelat niciodată pe nimeni” » Direct din Toronto, prima reacție a patronilor firmei canadiene acuzate de Simona Halep că i-a furnizat suplimentul contaminat cu Roxadustat: „E fals că ne-a dat în judecată”
  2.  „Accesul interzis”: cum s-au baricadat în sediu frații greci acuzați de Simona Halep că i-au ruinat cariera + două adrese „oficiale” declarate la Ontario Business Register sunt pustii
  3. Cine a produs suplimentul contaminat pe care Mouratoglou i l-a oferit lui Halep: firma e într-un mic depozit, iar fabrica nu există!
  4.  „De ce taci, Simona Halep?”. Avocații jucătoarei refuză să divulge tribunalul unde spun că au dat în judecată firma canadiană care a produs „suplimentul contaminat”
  5. Scandalul Halep se poate extinde în tenisul mondial » Dezvăluire în ziarul canadian The Globe and Mail, care a preluat investigația GSP: „Simona nu a fost singura sportivă care a folosit acel produs în acea zi, la US Open”

VIDEO. Ion Țiriac, despre meciul demonstrativ al Simonei Halep cu Andre Agassi și Steffi Graf: „De ce să fie ultimul ei meci? Moare?”

Citește și: 

Jelena Ostapenko, jucătoarea începutului de an: 4 finale și 3 titluri » „Îmi plac lucrurile strălucitoare”

O legendă a sportului românesc despre Simona Halep și audierea la TAS: „Mi-aș dori să fie reabilitată, dar mi-este greu să dau un pronostic”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (33)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  08 Februarie 2024, 00:16
Postat de VardyParty pe 07 Februarie 2024, 18:36

Bine, toate astea erau înainte de întâlnirea cu Phaal, aia unde m-ai trimis Matale. Acum, exact ca și Halep pot spune ca sunt un alt om. RE-set, cum ar zice Fratele Mourinho.

Phall...pentru cei puternici! Respect!

komosikus
komosikus  •  07 Februarie 2024, 21:05

Se mai intampla. Toti gresim. Sau un cuvant pe care il folosim mai rar sa ne sune noua intr-un anumit fel. In rest ai dreptate, e logic ce spui. Dar mi-e teama ca la TAS sa nu fie un factor agravant, in plus fata de substanta deja confirmata. Pe de alta parte la TAS nu te obliga nimeni sa te duci, deci ar trebui sa fie un pic mai clementi cu clientii...ca altfel nu s-ar mai duce nimeni.

VardyParty
VardyParty  •  07 Februarie 2024, 18:36
Postat de VanBasten2000 pe 07 Februarie 2024, 10:19

Ai lovit-o in punctele sensibile, Vardy! Chiar acum inainte de TAS. Sper sa-si revina cat de cat. :)))))

Bine, toate astea erau înainte de întâlnirea cu Phaal, aia unde m-ai trimis Matale. Acum, exact ca și Halep pot spune ca sunt un alt om. RE-set, cum ar zice Fratele Mourinho.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează