SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Viața în roz » Sorana Cîrstea a învins-o ieri pe favorita zece, Carla Suarez Navarro, și e din nou în turul al treilea al unui turneu de Mare Șlem

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2017 00:00

Un rever în lung de linie, un zâmbet larg și un pumn strâns. Așa s-a încheiat meciul dintre Sorana Cîrstea și Carla Suarez Navarro.

Reverul, zâmbetul și pumnul îi aparțin româncei care s-a impus cu 7-6 (1), 6-3. E cel mai bun rezultat al Soranei la un turneu de Mare Șlem după trei ani de suferință. Iar calificarea a venit în fața numărului 12 mondial. Ea nu mai reușise o victorie în fața unei jucătoare de Top 20 din ianuarie 2014, de la turneul din Dubai, când le învingea pe Roberta Vinci, 14 WTA, și apoi pe Sara Errani, 10 WTA. În cele 32 de competiții de Mare Șlem pe care le-a jucat până acum, românca a reușit să învingă doar alte patru jucătoare clasate mai bine decât Carla Suarrez Navarro. În 2009, la Roland Garros, a trecut de Wozniacki, care era pe 10, și de Jankovici, care era pe cinci, apoi, în 2012, a trecut la Australian Open de Samantha Stosur, 5 WTA, iar la Wimbledon de Na Li, 11 WTA.

Munca de zi cu zi

Dar acele rezultate par din altă viață. Din viața în care umărul Soranei funcționa normal. Așa că victoria în fața Carlei este și mai prețioasă. Anul trecut, Sorana juca la turnee ITF în Brazilia, unde nu avea nici copii de mingi, nici prosoape, iar acum e singura româncă în turul al treilea la Australian Open. "Pentru mine, această accidentare a fost o lecție de viață, am spus-o de multe ori, au fost momente în care nu credeam că o să mai pot să fiu sănătoasă și să joc tenis", spunea anul trecut Sorana.

O vede ca pe o a doua șansă de care încerca să profite și deși umărul i-a luat multe luni și multă încredere, a și ajutat-o să aprecieze mai mult ce face, să vadă cu alți ochi sportul pe care-l practică. "Această accidentare a fost ca o maturizare pentru mine. Depinde foarte mult cum privești lucrurile. Mă bucur să fiu pe teren, fără durere, este enorm pentru mine. În tenis și în viață depinde cum privești lucrurile, dacă vrei să le privești optimist, găsești motive, dacă vrei să fii pesimist, la fel găsești. E foarte important să fii cu picioarele pe pământ și să-ți dai seama, până la urmă, că nu contează ce job ai, trebuie să muncești zi de zi și să-ți vezi de treabă", completa ea.

A zecea oară

Totuși, nu e totul o bucurie. Sunt și momente de frustrare, de panică, momente în care jocul nu iese, dar alături de antrenorul Marius Comănescu, ea încearcă să se ghideze după o nouă filosofie, să aprecieze tot ce i se întâmplă și are legătură cu tenisul. Nu-i iese de fiecare dată, dar acum, la Melbourne, lucrurile funcționează. E adevărat că și Carla se confruntă în aceste zile cu o accidentare la umărul drept și nu a jucat nimic înainte de Australian Open, un turneu la care s-a hotărât în ultimul moment să participe. "Îmi lipsește ritmul și contra jucătoarelor care lovesc un pic mai repede se vede. Sunt încă departe de nivelul la care mi-aș dori. Primul set mi-a scăpat de puțin pentru că nu am fost deloc liniștită. Mă gândeam la starea umărului și, până la urmă, asta te costă mai ales în fața fetelor care au experiență, chiar dacă acum sunt mai jos în clasament", a spus spaniola. Problema ei s-a văzut mai mult la serviciu, lucru care i-a oferit Soranei 15 oportunități de break, din care a fructificat șase.

În turul următor, românca în vârstă de 26 de ani o va întâlni pe americanca Alison Riske, locul 42 mondial, pe care o conduce în întâlnirile directe cu 2-1. Cîrstea e pentru a zecea oară în turul al treilea al unui turneu de Grand Slam, dar a reușit o singură dată să depășească această barieră, în 2009, când a jucat în sferturi de finală la Roland Garros, unde a fost învinsă de Samantha Stosur.

Adversară cu experiență

Alison Riske, cea cu care se luptă Sorana pentru un loc în optimi de finală, are 25 de ani, 1,75 m și a început bine acest sezon, reușind să o învingă la Shenzhen pe Agnieszka Radwanska, acolo unde a jucat și finala. La Australian Open și-a egalat cea mai bună performanță, ea a mai evoluat în turul al treilea în 2014, iar cel mai bun rezultat al său în turneele de Mare Șlem este atingerea optimilor de finală la US Open, în 2014. Riske are în palmares un titlu WTA, cucerit la Tianjin, și alte patru finale jucate.

78este locul pe care a început Sorana Cîrstea Australian Open, iar calificarea în turul al treilea o duce deja în Top 70

130.000 de dolariaustralieni este premiul pentru atingerea turului al treilea la Australian Open, aproximativ 98.000 de dolari americani

Când a mai jucat Sorana în turul al treilea la turneele de Mare Șlem

  • Australian Open 2012, 2013
  • Roland Garros 2009, 2011, 2013, 2014
  • Wimbledon 2009, 2012
  • US Open 2009

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează