SPORTURI  »  TENIS  »  DUBAI

Victorie cu pulsul mărit » Dubaiul se transformă în noua Doha pentru Simona Halep

Articol de - Publicat vineri, 20 februarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 19 februarie 2015 21:25

Numărul 4 mondial a luptat ieri preţ de două ore şi 7 minute contra Ekaterinei Makarova, a cîştigat cu 6-3, 1-6, 7-5 şi s-a calificat în semifinale

Camerele se întorc ca teleghidate spre spectatoarea blondă care mai are puţin şi sfîşie fularul tricolor din mîini. Îl strînge, îl răsuceşte, îl muşcă, îl netezeşte la loc. Îşi trece nervoasă degetele prin păr, se agită continuu, în ritmul infernal al ultimului set din meciul Simona Halep- Ekaterina Makarova. Sfert de finală la Dubai, o seară caldă, în care transpiraţia transformă movul echipamentului româncei de-a dreptul în indigo. "E visul oricărui regizor de transmisie", spune fosta jucătoare britanică Samantha Smith în comentariul tv, referindu-se la suportera care trăieşte meciul cu inima în palmă, pulsînd vie şi neliniştită. "Simona, trebuie să cîştigi şi dacă ar fi s-o faci numai pentru dînsa!", e un îndemn pe care Halep nu-l aude, bineînţeles. Simte însă, undeva, în muşchi şi în minte, energia care vine din afară, ca un val, ca o avalanşă, ca o rafală.

Două seturi de contrast
Primul set fusese început abrupt de româncă, decisă să schimbe termenii de desfăşurare ai întîlnirii cu puternica rusoaică, adversara incomodă care o învinsese clar la Australian Open, tot în "sferturi", în urmă cu trei săptămîni. Break rapid, apoi un joc controlat, cu lovituri precise, apăsate, cu serviciul întîi eficient, doar două puncte pierdute de Simona din 16 jucate. un 6-3 logic, urmat însă de o răsturnare totală a situaţiei. În actul secund, Makarova a ridicat nivelul, punînd mai multă agresivitate în lovituri. Halep nu s-a putut baza pe serviciu şi edificiul jocului s-a clătinat pînă la prăbuşire: 1-6.

Decisivul încins
Şi s-a ajuns la decisiv, unul dintre cele mai intense seturi de tenis jucate anul acesta în circuitul feminin. După forma fluctuantă din primele două părţi, s-au regăsit amîndouă sus, cu armele ascuţite, cu instinctele alerte, cu picioarele pregătite să alerge cît e nevoie şi cu braţele flămînde să plesnească mingea. Chiar şi aşa, Simona a avut mai multe şanse de break, dar de fiecare dată rusoaica a răspuns pe măsură cu serviciul.

În fine, după o bătălie pe muchie, break-ul a venit în game-ul al optulea, Halep urmînd să servească pentru victorie. Pe cît de mult s-a zbătut însă să cîştige contra serviciului, pe atît de rapid şi l-a cedat pe al ei în minutele următoare. Au venit apoi clipe dense, ca o miere lipicioasă, în care camera o căuta pe spectatoarea tricoloră, iar jucătoarele căutau lovitura finală. La 5-5, Simona şi-a ţinut serviciul. Tenisul e uneori nebunie, un strop de hazard, o clipă de luciditate în plus, atunci cînd trebuie. Cu genunchii tremurînd, Makarova a servit pentru a forţa un tie-break, dar ceva nu era în regulă, nervii slăbiseră vizibil. Cu toate acestea, favorita principală de la Dubai a avut nevoie de 5 mingi de meci pentru a închide o dispută de două ore şi 7 minute, care a părut însă mult mai lungă! Atît de intensă a fost în actul de gală.

Prima semifinală
Cînd ultima minge trimisă de rusoaică a ajuns dincolo de liniile albe, brusc s-a instalat pacea pe Terenul Central. Pacea care vine din contrastul bucurie-dezamăgire. 7-5 pentru Halep, un salut scurt la fileu şi apoi un zîmbet larg spre tribună, pe care doamna blondă l-a primit ca pe un cadou personal. Îl merită, şi una, şi cealaltă.

E pentru prima dată cînd Simona avansează atît de mult la Dubai, turneu ghinionist pînă acum pentru ea. Seamănă cu săptămîna corespunzătoare de anul trecut, cînd a triumfat la Doha. "Nu contează pe cine voi întîlni în faza următoare, cu siguranţă va fi greu. Important e că am ajuns în semifinale aici pentru prima dată", a spus românca, scuturîndu-şi de pe umeri o mică povară.

"Am fost un pic nervoasă la prima minge de meci, apoi mi-a spus că trebuie să mă concentrez. Se simţea şi oboseala, dar mă bucur că mi-am găsit drumul în meci, acela de a lupta pînă la capăt"
Simona Halep

113.850 de dolari are asiguraţi Simona Halep pentru calificarea în semifinalele de la Dubai, turneu de categorie Premier 5

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
caminero
caminero  •  20 Februarie 2015, 16:54

A c];tigat Langusta? Incredibil!! Moaaam[, ce s-a mai răzbunat pe Makarova pentru înfrîngerea de la A.O.! Vroba aia, i-a dat Makarova una în cap cu lopata, dar şi Langusta, în replică, i-a dat una cu pliciul de muşte peste pulpe. Echitabil, ce să mai ...

merace
merace  •  20 Februarie 2015, 15:55

Frumos articol, recunosc si eu! Sper ca Simona sa castige turneul, desi e evident ca fiecare meci e mai greu, fiind contra unor jucatoare mai in forma si mai tari decat adversarele precedente. Sa castige cea mai buna! HAI SIMONA!

icellyp
icellyp  •  20 Februarie 2015, 10:55

Poate ca nu sunt cel mai "calificat" sa fac aprecieri asupra unui articl, dar o spun cu sinceritate : este cel mai frumos comentariu pe care l-am citit in ultimul an !Felicitari Luminita , desi nu sunt un fan al articolelor tale . In alta ordine de idei, felicitari Simonei , mai ales pentru determinarea di ultimele 4 ghemuri !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează