TIMP LIBER  »  DIETA&FITNESS  »  FITNESS - TAE-BO

VIDEO! Tae-Bo - o oră de lovituri din arte marţiale pe ritmuri de aerobic. Află ce se întâmplă Pe scenă şi În culise!

sursa: xtremefitnessyard.com
sursa: xtremefitnessyard.com

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 octombrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 23 octombrie 2011 06:59

“Ce mai faceţi? Aţi mâncat bine de dimineaţă? Probleme -  avem energie?” Aşa ne întâmpină instructorul de Tae-Bo la prima oră a dimineţii, apoi dă drumul la muzica antrenantă şi fiecare îşi ia un loc în sală – unii mai în faţă, lângă el, obişnuiţi ai cursului, alţii, începători, sunt aproape ascunşi după cei din faţă. Toţi vin însă la oră cu determinare, sunt seduşi de adrenalină şi pleacă cu un psihic mai puternic.

Antrenorul, Sorin Geană, campion naţional la Kata/Kumite, între timp ajuns instructor de Ashihara Karate, a cunoscut Tae-Bo ca sport de întreţinere acum 6 ani, iar de 3 ani jumătate practică Tae-bo în calitate de instructor la clubul bucureştean de wellness BodyExprim. Pentru el, Tae-Bo “nu este un job, ci un timp de deconectare, un mix de muncă şi distracţie”.

Din acelaşi motiv, poate, Sorin nu s-a conformat să predea doar Tae-Bo clasic ci a individualizat orele, cu acordul cursanţilor săi :D . Pe lângă efortul aerob depus în grup, în sala de aerobic, am fost invitată să testez sala de combat unde loviturile nu se izbesc de aer, ci de saci, perne şi chiar partener!

 

PE SCENĂ: INSTANTANEE DIN SALA DE SPORT ŞI “NOUA METODĂ”

Schelet de aerobic + muzică + lovituri din arte marţiale = Tae-Bo

Dintr-o căutare pe Google reiese că părintele Tae-Bo a fost americanul Billy Blanks care a făcut din nume şi un trademark în anii ’90. Totuşi, Sorin mă lămureşte că doar numele îi aparţine, pentru că loviturile din braţe şi picioare au venit instinctiv de-a lungul timpului şi se practicau de mult în sălile de box. Astăzi, Tae-Bo-ul comercial presupune “să împrumutăm scheletul aerobicului, muzica, paşii iar din sporturile de luptă loviturile: pumn circular, frontal, poate şi câte un cot, lovituri de picioare, genunchi, kick lateral”, adaugă antrenorul. În final contează efortul aerob şi tehnica loviturilor, ambele urmând motto-ul “forţă şi viteză”.

“Poate să vină oricine, la orice vârstă, cu sau fără antrenament anterior”

În sala de la Bodyexprim poţi să întâlneşti persoane de 20-30-50 de ani, la fel de dornice să ia parte la o oră de Tae-Bo şi dispuse să execute fiecare exerciţiu. Nu vine ca o surpriză faptul că, deşi este un antrenament intens, nu există restricţii de vârstă sau de experienţă în sport.

Din experienţa lui Sorin, cursanţii care vin au maxim 50 de ani, însă “dacă te ţin curelele, vârsta nu mai contează”. Cât despre importanţa unei rezistenţe formate inainte de a veni acolo, aceasta este minimă. Instructorul adaptează lecţia la cursant: începătorului îi sunt arătate şi explicate lucrurile de bază,  în timp ce aceia de masterclass lucrează mai intens. Nu e exclus ca învăţăceii să se adapteze la instructor şi să ridice ştacheta.

Accesoriile – distractive şi benefice, dar nu indispensabile

În Tae-Bo dar şi în fitness ai două opţiuni: să lucrezi cu propria greutate sau cu materiale ajutătoare. Pasionaţii de sport şi sportivii de performanţă au capacitatea de a lucra cu propria greutate, în sensul că pot să-şi contracte muşchii până la un anumit punct si pot să-şi coordoneze mişcările.

Dar…începătorii şi cei care vin la sală ca să scape de plictiseală nu se turează singuri, nu au voinţa necesară. Antrenorii construiesc exerciţii cu gantere, corzi, mingi, bare, băncuţe, ca să adauge diversitate orei.

Noua metodă: “E cu totul altceva când dai într-un sac sau partener de luptă”

Lucrurile s-au schimbat mult faţă de anii ’90. Orele lui Sorin o dovedesc în parte. Billy Blanks a mers pe ideea executării mişcarilor simple, dar cu intensitate mare. Ora se desfăşura în formaţie de aerobic, loviturile rămâneau în aer.

La sala unde lucrează, Sorin Geană a făcut loc unor clase hibride; mişcările din tae-bo-ul comercial sunt urmate de sărituri cu coarda, pumni şi picioare la sac sau la perne, susţinute de partener. “E cu totul altceva când dai într-un sac sau partener de luptă”, avertizează Sorin. “Dacă dau in aer, nu mă opreşte nimic, dacă dau în sac ştiu că voi fi oprit, schimbul de energie se face altfel, trebuie să fiu atent la tehnică pentru că altfel mă pot accidenta la sac, sacul fiind în mişcare. E o vorbă: Cel mai prost partener e mai bun decat orice sac.

 

Vezi în GALERIA VIDEO cum sunt aplicate loviturile din Tae-Bo la saci şi perne!

 

ÎN CULISE: MECANICA UNEI ORE DE TAE-BO. SECRETELE ANTRENORULUI

Beneficii şi ce contează cu adevărat în Tae-Bo

Coordonare, musculatură întărită prin efort fizic, urmată de slăbit şi obţinerea unei siluete armonioase, echilibru interior şi forţă spirituală – acestea sunt principalele beneficii pe care le obţii de la o oră de Tae-Bo. Totodată, mulţi cred că sunt singurele lucruri demn de luat în seamă când te duci la sală.

Pentru antrenori, lucrurile stau puţin diferit. Cele mai importante lucruri în Tae-Bo sunt, din perspectiva antrenorului: “efortul aerob, ce presupune consum de oxigen, oxidare de glucide sau de lipide, adică o eliberare de energie extraordinară. În acelaşi timp, dacă sunt bun, te ajut să îţi întăreşti articulaţiile şi muşchii, astfel slăbeşti fără să pierzi masă musculară – e esenţial – şi ieşi de aici mental mai puternic, fără stres.”

Opinia instructorului: Regula de aur în Tae-Bo

Regula de aur în Tae-Bo este, după instructorul Bodyexprim, şi un îndemn adresat celor care intenţionează să vină la astfel de ore: “Trebuie să participi, să te implici şi să te concentrezi – e singurul fel prin care pleci de acolo cu ceva.”

Răbdarea şi consistenţa sunt alte elemente-cheie. Pas cu pas vei ajunge cel mai bun executant; primul hop este însuşirea tehnicii “perfecte”, urmată de sincronizarea pe muzică. Mai târziu se lucrează la viteză şi intensitate.

Combinaţiile din Tae-Bo, eficiente în confruntările din viaţa reală?

La prima vedere, combinaţiile din Tae-Bo par arme decente pentru legitima-apărare. Totuşi, similaritatea lor cu pumnii aplicaţi în box nu îţi asigură nici pe departe succesul în viaţa reală.

În primul rând, dacă dai pumni şi picioare doar în manieră cardio, creierul nu are experienţa loviturilor întâmpinate de rezistenţă deci pus in fata situatiei, nu va şti cum să se comporte.

În al doilea rând, chiar şi loviturile la sac nu sunt de ajuns; un sac nu are constituţia unei persoane, deci loviturile vor fi date şi primite altfel în realitate.

Sfatul antrenorului pentru cei care vor să înveţe blocaje şi lovituri este să: “facă un antrenament combat, urmat de o specializare în arte marţiale”.

Accidentările, cel mai mare semn de exclamare

Job-ul de instructor vine cu propriile preocupări şi responsabilităţi: “Când vii în faţa unui grup de oameni trebuie să fii şi un bun profesor, un bun coach, un psiholog decent”, spune Sorin.

Accidentările sunt cel mai mare semn de exclamare că lucrurile nu merg bine. Acestea se întâmplă “din cauza neatenţiei cursantului sau unui dozaj mai mare. Vina e împărţită oricum: e vina lui dar şi a mea. De aceea sunt atent cu începatorii, îi iau uşor, ei înţeleg ce au de facut şi lent creştem efortul”

 

PE SCURT: SFATURILE INSTRUCTORULUI

1. Vino la Tae-Bo de 1-2 ori/săpt. dacă mai faci şi stretching şi alte activităti de cardio sau zilnic dacă vrei să te canalizezi strict pe mişcări de luptă!

2. Antrenamentul pe DVD-uri acasă nu este suficient şi nici recomandat. Acasă nu ai motivaţia necesară să îţi depăşeşti limitele şi nici nu poţi fii convins că execuţi corect paşii şi loviturile. Fă Tae-Bo acasă în regim suplimentar!

3. Pe căldură, vara, ia pauze la fiecare 10-15 minute! În total, limitează-te la 3-5 pauze/oră cu durată de 2 minute.

4. Ca să ai energie şi bună-dispoziţie înaintea unei ore , asigură-te că ai dormit suficient cu o noapte înainte, că ai mâncat de dimineaţă şi ai o alimentaţie echilibrată în general.

5. Nu uita: orice exerciţiu fizic trebuie să fie făcut în cunoştinţă de cauză; informează-te, pregăteşte-te mental!


Vezi în GALERIA VIDEO cum arata o ora de Tae-bo!

Dacă îţi plac antrenamentele cardio în forţă şi kickbox-ul, citeşte mai multe despre Aerobic Kickbox aici!


Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează