FOTBAL  »  DERBY DE ROMANIA  »  DINAMO - FCSB, DUMINICĂ, 21:00, DIGI, TV TELEKOM, LOOK, GSP

Niciun derby nu e ca Derby de România! » Detaliul care face din Dinamo-FCSB un meci special

Articol de , , - Publicat miercuri, 07 noiembrie 2018 10:17

Înaintea duelului de duminică, ora 21:00, de pe Arena Națională, FCSB şi Dinamo se află la egalitate perfectă în confruntările all-time din toate competiţiile, 59 vs 59 la numărul victoriilor, iar în Europa niciun alt duel de mare anvergură nu are parte de un asemenea echilibru. 

În clasamentul la zi al Ligii 1, diferenţa e imensă între FCSB şi Dinamo, însă oglinda istoriei derby-ului fotbalului românesc arată cu totul altceva.

Ceva ce nu există în cazul niciunui duel de mare tradiţie din niciun alt campionat de pe continent. FCSB şi Dinamo se află la egalitate perfectă. S-au jucat 173 de meciuri până acum între ele, în toate competiţiile, iar palmaresul e egal: fiecare a reuşit câte 59 de victorii, iar alte 55 de dueluri s-au terminat nedecis.

Este un echilibru care, raportat la alte partide istorice din Europa, doar în Scoţia se mai regăseşte cât de cât. Şi acolo se joacă cel mai vechi derby din istoria continentului: Celtic versus Rangers.

Conduce Rangers, 159-156. În rest, sunt disproporţii mari. În Italia, Juventus are cu aproape 50% mai multe succese decât Inter, acelaşi procentaj fiind de partea lui Bayern în disputa cu Borussia Dortmund!

06 gettyimages rancers

414 meciuriîntre Celtic şi Rangers s-au disputat până acum, primul a avut loc pe 21 martie 1891

O dovadă că meciurile dintre FCSB şi Dinamo au fost extrem de imprevizibile în ciuda formei de moment pe care o traversau echipele sau de situaţia în care se regăsea întreg clubul e faptul că în ultimii ani, deşi roş-albii n-au reuşit să ţină pasul la nivelul investiţiilor şi al performanţelor externe ale lui Gigi Becali, în disputele directe, Dinamo a ieşit de multe ori bine şi foarte bine.

În mandatul precedent al lui Mircea Rednic în Ştefan cel Mare, în 2015-2016, Dinamo n-a pierdut niciunul din cele 6 jocuri susţinute cu FCSB: un succes şi 5 remize.

Palmaresul celor mai interesante derby-uri din Europa

Peste 2,5 goluri pe meci în campionat

În Liga 1 s-au jucat până acum 143 de meciuri între FCSB şi Dinamo. Doar în aceste confruntări s-au marcat 386 de goluri, ceea ce înseamnă o medie extrem de ridicată: peste 2,5 goluri înscrise pe meci. Aici conduc roş-albaştrii, 195 de goluri, faţă de numai 191 roş-albii. Foarte puţine derby-uri europene au o asemenea medie de goluri marcate. Celtic - Rangers a produs 1.153 de goluri în cele 414 dispute, rezultă o medie de 2,7 per partidă.

Dănciulescu e 20% din derby

06 danciulescu steaua

Derby de România are şi un simbol. E vorba despre Ionel Dănciulescu, care a bifat nu mai puţin de 36 de astfel de dueluri. A îmbrăcat tricoul ambelor formaţii şi niciun alt fotbalist nu a apărut mai des ca el în acest duel. Din totalul celor 173 de derby-uri de până acum, Dănciulescu a bifat ca fotbalist 20%. Adică unul din 5 Derby de România s-a jucat cu Dănciulescu în una dintre cele două formaţii.

 

7 aniși jumătate au trecut de când FCSB şi Dinamo au jucat ultima dată un meci cu un trofeu pe masă, finala Cupei României din 2011, 2-1 pentru roş-albaştri

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (17)
para.para
para.para  •  07 Noiembrie 2018, 16:58
Postat de Chira Calin pe 07 Noiembrie 2018, 14:50

Intrebare: Daca FCSB nu e Steaua Bucuresti, de ce Dinamo- FCSB e numit "Derby de România!" ?

Pentru manipularea publicului tinta. Aceasta hartie gigista de impachetat peste a brevetat manipularea exclusivista si aici dau ca exemplu cele 3 episoade inventate ieri si azi. Episodul 1: "frf il vrea pe Hagi". Episodul 2: "Hagi nu vrea la nationala". Si episodul 3: "frf nici nu l-a vrut pe Hagi".

1007379912626964
Chira Calin  •  07 Noiembrie 2018, 14:50

Intrebare: Daca FCSB nu e Steaua Bucuresti, de ce Dinamo- FCSB e numit "Derby de România!" ?

aius
aius  •  07 Noiembrie 2018, 13:45

Rapid Viena-Austria Viena=137???!!!:)))

Vezi toate comentariile (17)
Comentează