FOTBAL  »  Superliga  »  CSIKSZEREDA

EXCLUSIV Președintele celor de la FK Csikszereda: „Steagul Ținutului Secuiesc nu e interzis în România!”

ZoZoltan Szondyltan Szondy
ZoZoltan Szondyltan Szondy

Articol de - Publicat duminica, 24 iulie 2022 18:28 / Actualizat duminica, 24 iulie 2022 22:36

În ciuda interdicției FRF, președintele celor de la FK Csikszereda, Zoltan Szondy, a reacționat: "Am folosit mereu acel însemn la meciurile noastre și o vom face în continuare, să fie clar!"

  • CONTEXT: Stadionul modernizat din Miercurea Ciuc a fost inaugurat ieri, într-un eveniment început la ora 18:00, sub privirile premierului Ungariei, Viktor Orban, cu un amical între Ungaria U18 și o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc, care a îmbrăcat tricourile celor de la Csikszereda, pentru a fenta interdicția FRF.
  • Pe afișul inițial al partidei, promovat pe Facebook, ciucanii anunțaseră un meci inaugural între o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc și cea a Ungariei, lucru pe care FRF nu l-a aprobat.
  • Csikszereda a comunicat ulterior că pe teren va fi o echipă U18 a clubului, însă de fapt aceștia au folosit tot jucătorii convocați inițial să joace pentru Ținutul Secuiesc, numai că fotbaliștii au îmbrăcat tricourile clubului din Miercurea Ciuc

- Domnule președinte, cum de s-a ajuns iar la acest gen de situație controversată, cu meciul de sâmbătă, de la Miercurea Ciuc?

- Nu e nicio situație, dar mereu când apare această problemă etnică, toată lumea se agită prea tare și se face circ.

"Mereu noi trebuie să avem grijă de sensibilitățile altora, de ale noastre nu pasă nimănui"

Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”
REPORTAJ
Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”

- Nu v-a anunțat FRF că nu puteți juca meciul cu Ungaria U18 sub denumirea de Ținutul Secuiesc?

- Ba da. S-a interesat la FIFA și, în jurul datei de 15 iulie, ne-a înștiințat că nu se poate să jucăm așa. Nu ne-a amenințat, ne-a comunicat. Însă eu de trei luni mă rog de cei de la FRF să ne trimită o echipă națională, oricare, de U15, U16, U17, pe care puteau! Însă cei de acolo nu ne-au dat un răspuns clar decât foarte târziu și a trebuit să găsesc o soluție. Și le-am răspuns că OK, nu mai jucăm ca Ținutul Secuiesc, ci ca Csikszereda, că tot despre asta era vorba. Echipa U18 a Ungariei își anunțase deja prezența. Dacă știam și noi din timp că nu poate veni nicio națională a României, poate făceam un meci de seniori.

- Și totuși, înainte de meci, pe gazon au fost întinse steagurile Ținutului Secuiesc și Ungariei, ca la un meci interțări.

- Corect, dar țin să vă reamintesc, dacă nu știți, că acest steag este pus la fiecare meci al nostru, asta să vă fie clar! În plus, am folosit echipamentul și însemnele de la Csikszereda. Înainte de meci, cu câteva zile, am și schimbat totul pe rețelele de comunicare, în legătură cu meciul acesta. Poate că pe unii i-a deranjat că am folosit acel steag, dar, mă scuzați, noi mereu suntem nevoiți să avem grijă de sensibilitățile altora, dar de ale comunității noastre, în care și eu trăiesc, nu a avut grijă nimeni, niciodată! Și aici mă refer strict doar la sport. Eu sunt printre cei mai loiali președinți față de România, față de FRF. Când vine aici un lot al României, îl găzduim fie gratuit, fie la prețuri atât de mici că se miră și ei. N-am refuzat niciodată să trimitem copii la loturi și avem vreo 15. N-am pus condiții de genul "Dacă îl vreți pe cutare, trebuie să-l luați și pe nu știu cine" sau să inventăm accidentări, ca să nu se prezinte la convocări. Știți ce făceam eu în dimineața meciului, cu toate problemele organizatorice, cu sosirea premierului ungur Viktor Orban, cu SPP-ul pe aici și restul?! Anunțam în scris FRF că cele două fete de la noi, convocate la naționala U16, se vor prezenta la lot.

"Eram mai bucuros să fi jucat un meci România - Ungaria"

- Sincer, câți jucători care nu erau legitimați la Csikszereda au jucat în acea partidă?

- Numai patru. Doi erau foști fotbaliști de-ai noștri, pe care i-am dat la Akademia Puskas, dar pe care i-am cerut fiindcă aveam mare ambiție să batem Ungaria. Apoi, am mai avut un portar de la Sepsi și un atacant de la Târgu Mureș, cu care colaborăm. Vrem să-i luăm la noi, i-am cerut în probe și ne-am gândit să-i folosim, dacă tot era și un amical. Dar am avut și doi jucători români, care sunt la noi de la 5-6 ani, Alexandru Ureche și Flavius Colceriu.

- Dar nu a fost prea mult, ca o sfidare, să folosiți acel steag, știind ce reacții va stârni?

- Nu a fost vorba de nicio sfidare. poate pentru dumneavoastră a fost prea mult. Noi avem academia de 10 ani și mereu am declarat că noi reprezentăm comunitatea maghiară din Transilvania, iar unul dintre principalele noastre obiective este acela de a ne păstra identitatea națională prin fotbal. De aceea ne-am folosit și ne vom folosi în continuare de steagul Ținutului Secuiesc. Pe mine, tot acest circ mă lasă rece. Nu e prima și nu va fi nici ultima oară. Repet, am jucat cu însemnele clubului nostru, am avut în foarte mare majoritate jucători de la noi. Dacă a deranjat pe cineva, îmi pare rău. Eram mult mai bucuros să facem un meci România- Ungaria, să stau să ascult imnul României alături de prietenul meu Mihai Stoichiță și de alți prieteni din conducerea FRF.

- A venit cineva de la FRF la meci?

- Nu, deși noi am trimis invitații tuturor celor din conducere. Asta a fost situația, nu e nicio problemă.

"Noi suntem parte din fotbalul românesc, nu maghiar"

- Va așteptați la ceva sancțiuni de la FRF?

- Dacă intru pe teritoriul absurdului, se poate. Mie mi-au spus că nu se poate, că nu există naționala Ținutului Secuiesc. Dar acum ceva timp, recent, am văzut un meci între naționala anilor cutare cu echipa prietenilor nu știu cui. S-au folosit simbolurile echipei naționale, tricolorul, dar nimeni nu a avut nicio problema. La meciurile astea amicale e altceva. Iar steagul secuiesc nu e un însemn interzis în România. Stați puțin, că eu nu le-am arborat ostentativ nici la academie! Noi facem fotbal, nu fluturăm steaguri. Dacă era ceva interzis, m-ar fi atenționat primul chiar vicepremierul Kelemen Hunor, care a fost la meci. Văd comentariile, reacțiile de la dumneavoastră de pe site, știu că avem păreri diametral opuse pe unele subiecte și nu vreau să educ pe nimeni. Noi ne ocupăm doar de fotbal. Dar atrag atenția că eu sunt parte integrantă a fotbalului românesc, nu maghiar. Si fotbalul românesc suferă, dar nu din cauza mea, a academiei noastre sau a steagului Ținutului Secuiesc. Suferă din alte motive.

- Și atunci, de ce nu v-ați opus realegerii lui Răzvan Burleanu, șeful unui fotbal care suferă?

- Pentru că în opinia mea, și nu e singulară, ceea ce fac Burleanu și FRF e pozitiv, însă rezultatele vin mai greu. Dar se vede o strategie de dezvoltare la nivel de copii și juniori. Domnul Burleanu încearcă să revitalizeze fotbalul românesc exact cu metodele pe care le-a introdus domnul Viktor Orban în Ungaria, acum 15 ani. Numai că primul are resurse mari, iar FRF unele mult mai reduse. Problema e că la noi statul nu s-a implicat să facă academii. Cine l-a împiedicat să facă, chiar și la Miercurea Ciuc?! În zonă, noi suntem țara cu cele mai puține academii. Și până facem noi două-trei, alții, nu doar Ungaria, fac 20! Asta e o mare problemă. 

"Am crezut că m-ați sunat să mă felicitați că am învins Ungaria, cu o echipă din România. Nu știu, dar pentru mine, ca suporter român, e un motiv de satisfacție"

"Noi, secuii, avem această duplicitate. Mi-au dat lacrimile de bucurie când Ungaria a învins Anglia în deplasare cu 4-0, iar seara mi-am mușcat pumnii că România pierdea în Muntenegru. Așa suntem, ne bucurăm să bată Ungaria și suntem triști când pierde România. Cel mai bucuros eram dacă învingeau și Ungaria, și România!"

Zoltan Szondy, președinte FK Csikszereda

Reacția FRF, după ce Csikszereda a fentat interdicția: „Nu ne-am dat acordul, n-am fost prezenți. Steagul Ținutului Secuiesc nu e interzis”

Federația Română de Fotbal a răspuns unei solicitări a Gazetei Sporturilor privind meciul disputat sâmbătă la Miercurea Ciuc. 

În partida care a marcat inaugurarea noului stadion au jucat Ungaria U18 și o așa-zisă selecționată U18 a Ținutului Secuiesc, care a îmbrăcat tricourile celor de la Csikszereda, pentru a fenta interdicția FRF.

Astfel, Gazeta Sporturilor a cerut un punct de vedere oficial din partea FRF pentru cele întâmplate la Ciuc, unde organizatorii au fentat interdicția dată de forumul condus de Răzvan Burleanu. 

De asemenea, GSP.ro a cerut Federației să spună dacă Csikszereda va fi sancționată după ce înainte de partidă s-a cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc și a fost afișat și steagul Ținutului. 

Răspunsul FRF

  • Federația Română de Fotbal nu a oferit acordul pentru meciul Ținutul Secuiesc U18 – Ungaria U18. Pentru partida Csikszereda U18 – Ungaria U18 organizatorul a avut însă acordul FRF.
  • Având în vedere caracterul amical al meciului, clubul din Miercurea Ciuc a putut folosi și alți jucători, chiar dacă nu sunt legitimați, atât timp cât a avut acordul cluburilor de care aparțin jucătorii. FRF va efectua verificări cu privire la acordul oferit de celelalte cluburi pentru a fi folosiți jucătorii lor în meciul disputat de clubul Csikszereda, în conformitate cu prevederile Art. 83.14 din Regulamentul Disciplinar.
  • Niciun reprezentant al Federației Române de Fotbal nu a fost prezent la evenimentul care a avut loc la Miercurea Ciuc.
  • În ceea ce privește eventualele sancțiuni pentru afișarea steagului Ținutului Secuiesc, deși conform regulamentelor sunt variante pentru sancționarea în caz de afișare a simbolurilor interzise, nu există nicio reglementare a unei autorități din România care să fi declarat respectivul steag ca element interzis sau să se legifereze cumva utilizarea acestuia. Prin urmare, pentru afișarea steagului Ținutului Secuiesc Federația Română de Fotbal nu poate dispune vreo sancțiune.

Ținutul Secuiesc a jucat la Miercurea Ciuc! Cum a fentat Csikszereda interdicția

Steagul Ținutului Secuiesc în dreptul echipei Csikszereda U18 a fost primul semn că, de fapt, schimbarea anunțată de clubul din Miercurea Ciuc e de fapt o scamatorie. De fapt pe teren s-a aflat până la urmă echipa Ținutului Secuiesc, lucru confirmat de foaia de joc.

În echipa de start a echipei îmbrăcate în echipamentul lui Csikszereda apar de fapt toți jucătorii convocați inițial să joace pentru Ținutul Secuiesc. Lotul fusese anunțat în urmă cu două zile, pe site-ul ciucanilor.

Csikskereda U18: Matyas Becze (Csikszereda) - Kristof Dencsak (Csikszereda), Roland Vajda (Academia Pușkaș), Szilard Csedo (Csikszereda), Alex Gondor (Csikszereda) - Szabolcs Dusinszki (Academia Pușkaș), Szilard Balogh (Csikszereda), Roland Vajna (Sepsi), Gellert Karacsony (Csikszereda) - Tamas Birtalan (Csikszereda), Milan Orban (Csikszereda)

Rezerve: Lorand Menyhart (Sepsi), Flavius Colceriu (Csikszereda), Roland Mate (Sepsi), Lenard Szoke (Csikszereda), Tamas Bence (Csikszereda), Alex Ureche (Csikszereda), Balasz Buza (Csikszereda), Henrik Fazakas (Csikszereda), Szilard Feher (ACS Târgu Mureș), Otto Vura (Sepsi)

VIDEO Inaugurarea stadionului din Miercurea Ciuc

Citește alte știri din fotbalul românesc: 

Dialog aprins la TV între Mihai Mironică și Szondi Zoltan » Președintele de la Csikszereda a oprit brusc intervenția telefonică
DIALOG
Dialog aprins la TV între Mihai Mironică și Szondi Zoltan » Președintele de la Csikszereda a oprit brusc intervenția telefonică
Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”
REPORTAJ
Mesajul suporterilor din Secuime pentru români: „Nimeni nu ia Ardealul. Viktor Orban nu duce stadionul în Ungaria”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
Cronos666
Cronos666  •  25 Iulie 2022, 00:28
Postat de romeo_daniel7 pe 24 Iulie 2022, 20:53

Acest articol este făcut cu scopul de a creeat tensiuni. Eu nu vad nici o problema în ce s-a intamat...președintele clubului de fotbal a explicat foarte clar cum sta treaba....Simplu. Nu înțeleg de ce este atâta ura și avertizate în România.....și cei din ținutul Secuiesc au bubele lor...tot alimentați de politic și presa...noi tot timpul avem ceva cu alte etnii...tot timpul am fost rasisti(și cei din Ardeal...La fel ca și restul tarii)...pacat

Atunci care a fost scopul acestui asa zis amical, organizat exact cand era adunarea voastra in Tusnad. Poate nu stiai, dar la Tusnad s-a vrut o adunare a maghiarilor si romanilor ptr a arata lumii ca nu este asa cum "credem" toti. Dupa reactia lui Orbansky si a tuturor maghiarilor de acolo (ptr ca romanii au deja intezis acolo) la momentul cand vad un majoritar roman cu afisul Transilvania pamant romanesc, am inteles de fapt ce faceti voi in tara noastra. Oricum dupa urmatoarele alegeri veti fi linistiti tot. UDMR si restul vostru nu sunteti partide politice. Bucurati-va de trozbal pana in 2024.

boierasul
boierasul  •  24 Iulie 2022, 21:09
Postat de romeo_daniel7 pe 24 Iulie 2022, 20:53

Acest articol este făcut cu scopul de a creeat tensiuni. Eu nu vad nici o problema în ce s-a intamat...președintele clubului de fotbal a explicat foarte clar cum sta treaba....Simplu. Nu înțeleg de ce este atâta ura și avertizate în România.....și cei din ținutul Secuiesc au bubele lor...tot alimentați de politic și presa...noi tot timpul avem ceva cu alte etnii...tot timpul am fost rasisti(și cei din Ardeal...La fel ca și restul tarii)...pacat

Ai învățat sa scrii și românește domnule... Kadar Laci?)) Frumoasă propaganda faci, dar noi românii avem un "defect" :nu credem minoritățile pe cuvânt)) ***....)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

romeo_daniel7
romeo_daniel7  •  24 Iulie 2022, 20:53

Acest articol este făcut cu scopul de a creeat tensiuni. Eu nu vad nici o problema în ce s-a intamat...președintele clubului de fotbal a explicat foarte clar cum sta treaba....Simplu. Nu înțeleg de ce este atâta ura și avertizate în România.....și cei din ținutul Secuiesc au bubele lor...tot alimentați de politic și presa...noi tot timpul avem ceva cu alte etnii...tot timpul am fost rasisti(și cei din Ardeal...La fel ca și restul tarii)...pacat

Vezi toate comentariile (3)
Comentează