FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Mesaj dur după OUG privind salariile jucătorilor: „Știți doar să stați cu mâna întinsă” + De ce premierul Orban a avut replica: „Vi s-ar părea normal ca statul să achite salariile la FCSB?!"

Ludovic Orban. Sursa foto: Libertatea (Hepta)
Ludovic Orban. Sursa foto: Libertatea (Hepta)

Articol de , , - Publicat sambata, 21 martie 2020 16:47

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, explică modul în care se poate aplica în fotbal ordonanţa Guvernului Orban, dezvăluie de ce premierul a avut replica „vi s-ar părea normal ca statul să achite salariile la FCSB?!" şi îi critică dur pe conducători.

Florinel Coman, între 11.625 de euro și 3.500 de lei! Scandal în Liga 1, după OUG care permite cluburilor să micșoreze salariile jucătorilor » Toate detaliile

- Domnule Dumitru Costin, ne puteţi lămuri ce înseamnă această ordonanţă de şomaj tehnic dacă e aplicată în fotbal? 
- E simplu, un angajat pe contract de activitate sportivă primeşte din partea statului cel mult 75% din salariu mediu brut, care e de 5.000 şi ceva de lei. Atât suportă statul. 

- Un fotbalist câştigă şi 10.000 de euro, el s-ar alege doar cu 5.000 de lei brut? 
- Nu, atât suportă statul, restul e problema societăţii respective să-i atingă nivelul de 75%. Dar vreau să vă spun ceva, un club de fotbal nu poate să decidă unilateral să-l trimită pe jucător în şomaj tehnic.

Dumitru Costin: „În aceste momente e nevoie şi de echitate" 

- Nu? 
- Nu! Clubul poate să propună sau poate să negocieze individual. E o diferenţă majoră faţă de ceea ce aţi văzut că s-a întâmplat la Dacia sau Ford. Acolo operează un contract colectiv de muncă, unde angajaţii deja acceptă prin semnarea lor astfel de situaţii, iar angajatorii îşi asumă să suporte din propriile lor resurse diferenţa faţă de la cât dă statul până la 75% din salariu. Vă imaginaţi că sunt şi la Dacia specialişti în anumite domenii care au şi 7.000, 8.000, 9.000 de euro salariu. 

- E adevărat că la discuţia la care aţi participat şi la care a fost şi primul ministru, s-a ajuns chiar la o expresie folosită de premier că „nu e corect ca statul să plătească 75 la sută din salariile fotbaliştilor lui Becali"?
- Ştiţi ceva, dar nu a fost folosit numele domnului Becali. Eu venisem cu o propunere ca din bugetul de stat să fie achitate 75% din drepturile sportivilor şi atunci a fost momentul în care premierul Orban a spus ceva de genul „vi s-ar părea corect ca statul să achite salariile de la FCSB?". S-a făcut trimitere la FCSB fiindcă sunt sume mari în joc. Şi avea dreptate premierul Orban, trebuie să faci în aşa fel încât să existe o solidaritate în aceste momente. Plus că trebuie aplicat şi aici, în fotbal, acelaşi mecanism ca la Dacia şi Ford, compania să aibă resurse pentru a acoperi diferenţa până la 75%. Trebuie să existe o echitate în aceste momente, am văzut că a existat chiar şi o dezbatere pe această temă pe care chiar voi, cei de la Gazeta Sporturilor, aţi făcut-o zilele trecute.

Dumitru Costin: „Doar la fotbal se plăteşte în avans şi tot trăiesc de pe o zi pe alta"

- Cluburile se plâng că n-au bani.
- În afară de a sta să ceară ajutor, de a sta cu mâna întinsă, ştiu să facă ceva? Am văzut poziţia unuia dintre ei, care anunţa falimentul, apocalipsa! Există şi alte măsuri de ajutor în ordonanţă, de exemplu amânarea de la plată a unor facturi curente, care sunt operaţionale acum. Aceste lucruri nu se văd? Vă spun eu care e problema, e un management atât de găunos în fotbal, încât s-au obişnuit să primească bani, inclusiv de la autorităţile locale, şi să facă doar ce vor cu ei. Dacă îi luaţi la bani mărunţi pe toţi din fotbal, o să găsiţi probabil cluburi care pot fi numărate pe degetele de la o singură mână care să deţină provizioane, care să aibă o rezervă pentru situaţii de acest gen. Majoritatea trăiesc de pe o zi pe alta. Managementul din fotbal este deficitar, chiar n-au nicio treabă.

- Dar există şi riscul ca drepturile TV să nu mai fie plătite.
- Da, există, dar până să existe, cluburile au banii în avans din drepturile TV. În avans, repet. Unde în alte domenii de activitate credeţi că societăţile primesc ceva în avans? Şi cluburile de fotbal deja se plâng, deşi, teoretic, până la finalul acestui sezon ar trebui să fie acoperite. Am văzut că au tupeul să se plângă că nu mai au încasările din bilete şi din activităţile comerciale din ziua meciurilor. Vedeţi cât au însemnat aceste încasări, ca procent, în bugetul pe ultimii 3 ani şi o să vedeţi că e ceva nesemnificativ, dar acum vin să-l invoce. E o minciună ce anunţă şi devin jalnici aceşti aşa zişi manageri.

Mesaj dur după OUG privind salariile jucătorilor: „Știți doar să stați cu mâna întinsă” + De ce premierul Orban a avut replica: „Vi s-ar părea normal ca statul să achite salariile la FCSB?!

Dumitru Costin

Dumitru Costin: „Să asimilăm luna de stare de urgenţă cu vacanţa de vară a jucătorilor"

- Şi dumneavoastră ce le propuneţi, care e soluţia? 
- Chiar înainte să mă sunaţi dumneavoastră, am discutat cu Valeriu Argăseală. I-am explicat lucrurile aşa cum sunt, a rămas să-i informeze şi pe ceilalţi preşedinţi, iar săptămâna viitoare urmează să avem o videoconferinţă. Ce le-am sugerat eu: înţelegere din partea tuturor şi să fie aplicate nişte măsuri unitare la toate cluburile. Fiindcă dacă se va trezi unul sau altul să creadă că poate să facă doar ce îl taie capul, atunci vor apărea distorsiuni, scandaluri, chiar procese ulterioare. Oricum, să nu-i aud pe cei de la Liga a 3-a şi chiar şi mulţi de pe la Liga a 2-a că deschid gura!

- De ce?
- La Liga a 3-a, plafonul de 75% din salariul mediu brut e arhisuficient cât să acopere ce e de acoperit la salarii. Iar la Liga a II-a sunt câteva vârfuri unde să se depăşească foarte mult.

Dumitru Costin: „Cine decide unilateral să trimită un fotbalist în şomaj tehnic face un abuz"

- În concluzie, ce e de făcut pe termen scurt?
- Propunerea mea e să asimilăm această lună, în care e activă starea de urgenţă, cu vacanţa de vară a jucătorilor, în care ei nu jucau, nu se antrenau. Să se compenseze ce e acum cu ce ar fi fost atunci. În cazul în care, puţin probabil, va mai exista şi o altă vacanţă de vară, sau se va prelungi situaţia de acum dincolo de o lună, atunci să se negocieze şi forma de şomaj tehnic. Fiindcă altfel, dacă acum cluburile susţin că nu e joacă şi e nevie de diminuarea salariilor, după ce se va relua şi se va juca din două în două zile, trebuie mărite salariile, nu? Pentru că, de regulă, un fotbalist într-o lună joacă 6 meciuri să zicem, atunci va ajunge poate şi la 10 partide. Repet, toată lumea trebuie să fie de bună credinţă în această perioadă!

- Şi dacă vor exista cluburi care vor trimite, totuşi, jucătorii în şomaj tehnic? 
- Vor face abuz de forţă. Repet, ca să fie clar, la un club de fotbal nu există abordare colectivă, ca la Dacia sau Ford, iar dacă vor face aşa ceva se vor expune foarte tare. Sfatul meu pentru ei e altul. 

Dumitru Costin: „Cluburile, care sunt societăţi comerciale, pot accesa împrumuturi avantajoase"

 - Care?
 - Să citească aceşti mari manageri sportivi şi alte paragrafe din ordonanţă. Vor vedea că actul normativ vizează şi Intreprinderile Mici şi Mijlocii, iar toate echipele care sunt organizate ca societăţi comerciale, nu ca fundaţii sau asociaţii, vor avea multe facilităţi. Cluburile pot fi asimilate ca IMM-uri şi există posibilitatea de a accesa linii de finanţare, evident împrumuturi, dar în condiţii extrem de avantajoase.

Citește și alte știri despre coronavirus în sportul mondial:

  1. EURO 2020 devine EURO 2021! Detalii despre amânare + noul program
  2. UEFA a stabilit reprogramarea competițiilor Champions League și Europa League
  3. Voleiul, primul campionat încheiat definitiv de coronavirus. Cui i-a dat titlul Federația Română de Volei
  4. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit cele două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt
  5. Fanii Football Manager se pot juca gratis în perioada următoare după decizia luată  de producătorii jocului
  6. Peste 140 de vedete din sportul românesc au trimis mesaje video fanilor, parte din campania #vafibine, lansată de Gazeta Sporturilor
  7. Sala de presă a Arenei Naționale a fost transformată în sediu pentru operatorii ce răspund la TELVERDE, linia specială realizată pentru întrebări legate de coronavirus
  8. Fotbalul din Serie A ar putea reveni la începutul lunii mai

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (79)
189254898748309
Claude SH  •  22 Martie 2020, 16:17

E o problema falsa. Chiar dacă acum pauza vreo 6-8 săptămâni, am înțeles ca televiziunile au achitat 75% din bani. Deci echipele au primit marea majoritate a banilor. Dacă se va juca ultimele etape, televiziunile vor virá diferența, evident în funcție de locul din clasament. Nu vad o problema ca anumite cluburi sa între în faliment sau sa reducă contractele jucătorilor. Însă, unii au găsit prilejul, asa hoțeste, peste noapte, sa fie șmecheri, sa spună ca de fapt clubul e în gaură. Eventual, sezonu următor, dacă nu începe campionatul, atunci ar fi o problema. Sa se gândească acei conducători cum ar fi dacă nu ar veni banii de la TV? Sa își pună mintea la contribuție și sa atragă sponsori, sa nu facă pe smecherii în târg!

176901212832165
Dan Petnaise  •  22 Martie 2020, 14:44

Ar trebui să se mulțumească cu banii din drepturile de televiziune în vremurile astea.

2640701342874987
Georges Iscru  •  22 Martie 2020, 14:27

Fotbalul este un divertisement de care profita cele mai penale,mafiote si corupte personaje stil:-Becali, Burcea Niculae etc. facand afaceri cu bani negri, sfidand minimul de bun simt In Romania ca si in Franta cei mai avantajati nu platesc nici macar impozitul cuvenit. Are mare dreptate primul ministru al Romaniei cand spune ca cei mai mari sarlatani ii gasesti in footbal.Exemplu....ciobanul machedon Becali traieste intr-un lux sfidator, castel cu manere de aur la porti, baie aurita, masini de lux, afisand o mare aroganta si sfidand bunul simt. Este strigator la cer. Cer DNA si ANAF sa faca investigatiile necesare.

Vezi toate comentariile (79)
Comentează