FOTBAL  »  Superliga  »  REGULA U21

Regula U21 a stricat piața transferurilor! Cum s-au umflat prețurile unor tineri fără CV din Liga 1

Viitorul cere 1 milion de euro pentru fundașul Radu Boboc
Viitorul cere 1 milion de euro pentru fundașul Radu Boboc

Articol de - Publicat marti, 09 iulie 2019 13:51

REGULA U21 // Gică Hagi cere un milion de euro pentru Radu Boboc, 20 de ani, un fundaș lateral de rezervă, Edi Iordănescu a realizat că nu-și permitea să cumpere nici măcar un jucător cu istoric inexistent.

Federația obligă cluburile din prima ligă să utilizeze câte doi fotbaliști sub 21 de ani la startul fiecărei partide din campionat.

Și există puțini tineri pe piață, atât de puțini încât prețurile lor au urcat artificial, doar din cauza criteriului U21! FCSB a plătit 700.000 de euro pe Răzvan Oaidă, de la Botoșani. Mijlocaș defensiv, el a bifat doar 33 de meciuri ca titular în campionat, dar e sub 21 de ani, deci e valoros.

Becali îl cumpărase pe Aissa Laidouni, de la Voluntari, cu numai 150.000 de euro. Francezul care a refuzat până la urmă oferta e un fotbalist de atac, însă nu se încadrează în regula FRF, motiv pentru care prețul lui pe piața din România e mai mic. Sunt numai două exemple care anunță explozia prețurilor pentru jucătorii tineri. Mai există și alte tratative, confirmări ale transformării fotbaliștilor „de tineret” în produse de lux:

1. CFR l-a ratat pe Boboc. Campioana e printre cluburile care suferă la acest capitol, Petrescu are un singur jucător U21 consacrat, pe Valentin Costache. Restul formațiilor știu asta și de aceea negociază altfel cu CFR.
Ardelenii s-au interesat, după Euro U21, de Radu Boboc. Fundaș lateral pentru ambele benzi, dar de picior drept, deci perfect pentru înlocuirea lui Cristi Manea, Boboc ar fi fost aur în echipa lui Petrescu! Viitorul a cerut un milion de euro și acolo s-a oprit negocierea. Campioana oferise înainte de turneul final de tineret 300.000 de euro și discuția era deschisă, Hagi nu refuzase clar.

Gică a și comentat recent, fără să pronunțe numele clubului interesat: „M-a sunat cineva și m-a întrebat dacă Boboc mai e disponibil la 300.000 de euro! Păi, e semifinalist la Campionatul European, cum să plece pe suma asta?!”.

La 20 de ani, Radu are numai 13 meciuri ca titular în Liga 1, însă regula l-a transformat într-un fotbalist scump. 

2. Gaz Metan îl va mai avea pe Darius Olaru doar șase luni de acum înainte. Mijlocașul ofensiv a fost vândut la FCSB pentru 600.000 de euro și va ajunge la București de la 1 ianuarie 2020. Olaru e eligibil U21.

Clubul din Mediaș l-a mai adus pe Stephan Drăghici, mijlocaș stânga, de la Craiova. Edi Iordănescu e bulversat de cum au evoluat discuțiile pentru achiziționarea unor tineri: „Am găsit un jucător într-o școală de fotbal. El încă nu a jucat la profesioniști și am propus să-l luăm și să împărțim banii dintr-un transfer ulterior, din moment ce ar fi mai ușor de vândut dacă ar juca la Gaz Metan, în prima ligă. Școala de care aparține a început să vorbească despre sute de mii de euro!”.

Ca și Viitorul în cazul Boboc, școala știa că echipelor din Liga 1 le trebuie fotbaliști sub 21 de ani. 

Câți schimbă în minutul 1?

Regula prevede prezența a doi jucători sub 21 de ani ca titulari și doar a unuia pe teren pe toată durata unui meci. Antrenorii pot, așadar, să opereze modificări imediat după începutul partidelor. Dan Petrescu a anunțat deja că va proceda astfel, Edi Iordănescu ar putea să facă la fel, din moment ce nu are opțiuni clare. Și nu sunt doar ei în situația aceasta! În afara Viitorului și a FCSB, niciun club nu are doi fotbaliști de „tineret” care să fie titulari după criteriile obișnuite. Craiova, care investește în juniori, îl are doar pe Mihăilă titular clar. Al doilea U21 va fi, în campionat, Ștefan Vlădoiu sau Borța, ca fundaș dreapta. În Europa, tinerii vor dispărea, înlocuiți cu Martici, titularul obișnuit.

700.000 €a plătit CFR pentru singurul jucător U21 rulat deja în campionat, Valentin Costache, adus de la Dinamo acum un an și jumătate. El a prins 5 meciuri ca titular în 18 luni, acum a devenit titular și foarte important din cauza regulii FRF

„Eu nu sunt plătit să cresc jucători, am fost angajat pentru rezultate! N-am mai auzit de regula asta în altă țară și nu am soluții, așa că va trebui să fac schimbare de la începutul meciului, să-l scot pe un tânăr. Cine are de câștigat din asta?”
Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj 

Citește și:

Regula U21, câştig 100%! Bilanț incredibil după 2 ani și jumătate + cum mărește FRF miza din noul sezon

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
thebluestlion
thebluestlion  •  10 Iulie 2019, 00:37
Postat de sibelius pe 09 Iulie 2019, 16:14

Nu o sa aiba loc juniorii produsi de CFR in echipa CFR-ului?

Dacă erau valoroși să fim siguri că îi foloseau pentru a-i vinde. De fapt nici un tânăr valoros nu a fost împins pe tușă la ce foame de bani din transferuri există. Dar să îi forțezi așa...fără valoare ptr acest nivel e sinucidere.

sibelius
sibelius  •  09 Iulie 2019, 16:19
Postat de univ_craiova1 pe 09 Iulie 2019, 14:30

Regula asta e din cauza ca FRF nu e în stare sa organizeze un campionat u21 ci doar cupe!!! Afara asa au liga 1 u21!! Asa trebuia și la noi iar pe lângă asta sa se investească în stadioane și locuri de antrenament plus antrenori nu marionete!!

Cu cine sa-l organizeze daca majoritatea cluburilor sunt incapabile sa aiba in lot 3-4 jucatori U21. Nu mai vorbim de faptul ca "nu au bani" nici de introducerea VAR...

sibelius
sibelius  •  09 Iulie 2019, 16:14
Postat de llocomotivalibera pe 09 Iulie 2019, 15:34

Esti pe langa subiect...din Cauza dezinformarilor permanente din presa... CFR a castigat campionatul la juniors under 19... plus ca oricat de mult at produce CFR nu o sa fie loc din cauza impresarilor Palmier +Fratzii Becali+fcsb +viitorul care au monopolul.Pt noi varianta portugheza este foarte buna si mult mai ieftina..

Nu o sa aiba loc juniorii produsi de CFR in echipa CFR-ului?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează