GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Franţa a jucat la campionatul mondial din 1978 în tricoul unei echipe de club

Franţa în tricourile echipei de club CA Kimberley +1   FOTO
Franţa în tricourile echipei de club CA Kimberley

Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 februarie 2011 19:17

"Les Bleus" au disputat un meci din faza grupelor de la CM 1978 în tricoul unei echipe de club argentiniene.

În zilele noastre, brandingul şi marketingul contează uneori mai mult decât dorinţa jucătorului.  Sponsori puternici impun uneori de la culorile echipamentului pînâ la dimensiunea şi fontul numerelor de pe tricou.. Dar nu a fost întotdeauna aşa.

Argentina 1978. Prima fază a grupelor. Franţa întâlnea Ungaria în ultimul meci din Grupa 1 şi nici una  dintre echipe nu mai avea vreo şansă matematică de calificare. Atât francezii, cât şi maghiarii au făcut deplasarea la Plata del Mar având cu ei doar tricourile de rezervă. Deşi întreg Campionatul Mondial a fost transmis color, majoritatea telespectatorilor, în special în America de Sud, aveau televizoare alb-negru, iar culorile principale ale celor două naţionale, albastrul galic şi roşul ungurilor, nu puteau fi diferenţiate.

Astfel, din lipsă de comunicare, ambele echipe au ajuns la stadion cu echipament alb. Cum timpul până la începerea partidei era limitat, a fost nevoie de o improvizaţie. Pentru a se putea distinge pe teren cele două echipe, "Les Bleus" au jucat în tricoul alb-verde al echipei locale CA Kimberley. Echipamentul neobişnuit le-a purtat noroc cocoşilor galici, care au câştigat partida cu 3-1.

Vezi AICI rezumatul meciului Franţa - Ungaria!

Olandezi în două dungi şi mexicani cu Levi's

Francezii nu au fost singurii cu tricouri ciudate la acel turneu final. Portocala mecanică, sponsorizată atunci de Adidas, avea în lot doi jucători care semnaseră contracte personale de reprezentare cu Puma. Din cauza acestui fapt, tricourile de joc ale celor doi (fraţii Rene şi Willy van de Kerkhof) aveau doar două dungi pe mâneci, spre deosebire de restul colegilor lor care aveau câte trei. Fraţii van de Kerkhof au urmat exemplul lui Johan Cruyff care a purtat un tricou identic cu 4 ani mai devreme, fiind de asemena sub contract cu Puma.

Poate cele mai surprizătoare au fost însă tricourile naţionalei Mexicului. Acestea au fost inedite prin prisma faptului ca erau fabricate de producătorul american de blue-jeans, Levi's.

CA Kimberley evoluează momentan în a 5-a divizie regională din Argentina.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
radusilvestru
radusilvestru  •  19 Martie 2011, 19:37

BINGO! Se vede talentul de ziarist autentic, documentat, inspirat si empatic. Cred ca ar trebui sa te apuci de scris si carti de sport pentru ca acest domeniu are nevoie de oameni cu har, ca tine!

denethorb
denethorb  •  24 Februarie 2011, 08:58

asa da.

zeusdinolimp
zeusdinolimp  •  24 Februarie 2011, 04:23

Bun,bun...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează