GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CORONAVIRUS

Vasili Hamutovski: „Noi, în Belarus, ne continuăm viața. Dacă oprim economia, poate vor muri mai mulți de foame decât de coronavirus"

Vasili Hamutovski a fost unul dintre cei mai apreciați străini din istoria Ligii 1
Vasili Hamutovski a fost unul dintre cei mai apreciați străini din istoria Ligii 1

Articol de - Publicat sambata, 21 martie 2020 13:40

Vasili Hamutovski (41 de ani) povestește cum este viața în vremea pandemiei de coronavirus în Belarus, singura țară din Europa în care se mai joacă fotbal

Hamutovski - doua titluri cu FCSB și o Cupă a României cu Petrolul - e acum cel mai bun antrenor de portari din Belarus, i-a pregătit în ultimul an pe ambii goalkeeperi ai naționalei țării sale. El activează la Dinamo Brest, clubul care, în decembrie 2019, a câștigat titlul întrerupând o dominație incredibilă de 13 ani a lui BATE Borisov. 

Vasili Hamutovski: „Cum să oprești economia mondială pentru o gripă?"

- Vasili, salut! Care e viața în Belarus?
- Salut, mulțumesc de întrebare. Uite, tocmai am început campionatul. Am câștigat Supercupa pe 4 martie, apoi am mai câștigat două meciuri din nou sezon al Cupei, iar vineri seară am avut primul meci de campionat. Am făcut 1-1 acasă cu o nou-promovată. Dar măcar am luat un punct, în timp ce celelalte 3 echipe tari din prima ligă au luat bătaie. 

- De asta te-am sunat, să ne povestești cum e să joci fotbal când întreg mapamondul și-a oprit nu doar toate competițiile sportive, ci o bună parte din ritmul normal al vieții. 
- Noi nu prea ne temem de pandemia asta. N-au mai fost virusuri din astea gripale? Au mai fost, unele poate mai agresive. Nu sunt medic, poate greșesc și îmi cer scuze dacă o fac, dar mi se pare o exagerare tot ce se întâmplă acum în lume. Cum să oprești economia mondială pentru o gripă? 

- Vasili, toți specialiștii în medicină spun că e ceva complet diferit, un virus cu o viteză de răspândire foarte mare și cu o rată de mortalitate mult mai ridicată. 
- Posibil. Nu știu, chiar nu îmi plac teoriile conspirației, și poate interpretarea mea e greșită. Dar nu poți opri totul în loc din cauza unui virus! Asta e părerea mea, părerea unui om obișnuit. În același timp, îi respect pe cei care cred altceva și acționează altfel. Suntem liberi să ne decidem viața. 

- Când toată lumea tremură, președintele vostru, Lukașenko, a ieșit cu un îndemn incredibil către populația Belarusului: "Faceţi saună, beţi multă vodcă şi munciţi din greu pentru a omorî virusul din organism". 
- Ei, președintele nostru ... cum se zice în română? ... face caterincă. Ăsta e stilul lui, mai glumeț. 

- Mesajul pare să ignore avertismentele medicilor. 
- Nu, în niciun caz! Pentru că și aici, la noi, peste tot sunt îndemnuri la respectarea normelor de igienă, la TV oamenii sunt sfătuiți să se spele des pe mâini, să aibă grijă etc. Asta zic și eu: ocupați-vă de igienă, dar nu opriți economia! Altfel, poate vor muri mai multi de foame decât de virus. Peste câteva luni ar putea fi milioane de oameni fără joburi, deci fără bani de mâncare. Asta o să fie bine? Nu cred. 

- Absolut totul funcționează normal în Belarus, nimeni nu încearcă să se pună un pic la adăpost de această pandemie?
- Mie nu mi se pare că oamenii s-au schimbat. Ne vedem de viață, pentru că statul nu ne impune nimic, izolare sau altceva. Sigur, nici nu te forțează să ieși pe stradă sau la muncă dacă nu te simți confortabil. Uite, de exemplu, cine nu vrea să își ducă zilele astea copiii la școală e liber să îi țină acasă. Nu s-au închis școlile, dar nici nu ești obligat să duci copiii. Fiecare face cum simte că e mai bine. Pe străzi nici nu vezi mulți oameni purtând mască de protecție. 

"Eu nu mă tem nici pentru copiii mei, nici pentru părinții mei. Cred că totul va trece. Poate greșesc, dar e posibil să fie un mare joc geopolitic. Nu știu cine are de câștigat din asta, vom vedea" - Vasili Hamutovski

Hamutovski despre coronavirus: „Să fim responsabili, nu panicați"

- Câți spectatori au fost la meciul vostru de vineri?
- Vreo 3.500. Anul trecut veneau 7.000-8.000, uneori și 10.000. 

- Ei, asta înseamnă că deși statul nu impune o distanțare socială, mulți oameni sunt în temă cu ce se întâmplă în lume și acționează mai precaut.
- Da, se poate. Totuși, nimic nu e obligatoriu aici. Totul e deschis, ești liber să alegi dacă și cum te protejezi. Pe tine, pe copiii și pe părinții tăi. Pentru mine asta înseamnă democrație. Nimeni nu mă obligă la nimic. Nu vreau să rănesc oamenii care stau acasă sau guvernele țărilor care încearcă să-și protejeze oamenii, eu spun doar atât: nu intrați în panică generală din cauza unui virus!

- Azdren Llullaku, fost golgeter în Liga 1, joacă acum în Belarus. Zilele trecute a dat un interviu în Gazetă și spunea că nu i se pare normal să se joace, că se teme pentru sănătatea lui. Și că pe jucători nu i-a întrebat nimeni dacă e OK să se reia campionatul. 
- Respect ceea ce a spus, e poziția lui, nu o pot comenta eu. Dacă îi e frică, ar trebui să discute cu clubul și să găsească o soluție, nu cred că îl obligă cineva să joace. Vreau să fie clar că respect decizia fiecărui om și a fiecărei autorități din orice țară. Nu încerc să influențez pe nimeni, mi-am spus doar părerea mea. Eu zic așa: e o gripă, va trece, poate cu pagube mai mici decât alte feluri de gripă din trecut. Până atunci, eu zic că ar fi bine să ne ținem economia în picioare și să fim optimiști. Atenți la igienă, dar activi și optimiști. Nu intrați în panică! 

"Sunt absolut convins că acest virus e doar o psihoză, un joc făcut de anumite forțe în favoarea unora și în detrimentul altora. Eu cred că vom suferi mai mult din cauza panicii decât din pricina virusului" - Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului

76 de pacienți cu COVID-19au raportat autoritățile din Belarus până azi. Țara are 9,5 milioane de locuitori

Citește și alte știri despre coronavirus în sportul mondial:

  1. EURO 2020 devine EURO 2021! Detalii despre amânare + noul program
  2. UEFA a stabilit reprogramarea competițiilor Champions League și Europa League. 
  3. Voleiul, primul campionat încheiat definitiv de coronavirus. Cui i-a dat titlul Federația Română de Volei
  4. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit cele două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt.
  5. Fanii Football Manager se pot juca gratis în perioada următoare după decizia luată  de producătorii jocului.
  6. Peste 140 de vedete din sportul românesc au trimis mesaje video fanilor, parte din campania #vafibine, lansată de Gazeta Sporturilor.
  7. Sala de presă a Arenei Naționale a fost transformată în sediu pentru operatorii ce răspund la TELVERDE, linia specială realizată pentru întrebări legate de coronavirus.
  8. Fotbalul din Serie A ar putea reveni la începutul lunii mai.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
424897461037738
Nicu Valentin Vasiliu  •  21 Martie 2020, 23:44

Daca pandemia va tine pana la anu pe vremea asta cum cred specialisti ma tem ca Hamutovsky are dreptate :( Vor veni vremuri grele !

nojoke
nojoke  •  21 Martie 2020, 21:02
Postat de samertx pe 21 Martie 2020, 17:45

E bine că au intrat în sistem: „dacă nu suntem ***, murim de foame”. Peste câteva sute de ani vor realiza că, de fapt, dacă refuză să muncească pe nimic, vor muri de foame stăpânii. :)) Filling electric, vorba lui Țuști. :))

:)))))) CE AI METRE CU MINE..CE-TI FACUSI? DA AI DREPTATE..

dakesis
dakesis  •  21 Martie 2020, 18:24

Klopp a raspuns ca nu e treaba lui sa raspunda la asa ceva, ca nu e specialist. Hahalerowski asta se pricepe nu numai la sanatate publica, ci si la economie. Se vede ca e trecut pe la fcgazde. Facut gramada.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează