GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REPORTAJ / ALEGERI FRF

Votul lor contează la fel // Special GSP: Pe cine mizează la alegerile FRF echipa din cel mai mic sat din fotbalul românesc: "La vot vom fi eu și Dumnezeu" + Povești cu Golofca și Amorim: "Zicea că nu vrea să alerge"

Copiii se joacă fotbal pe ulițele satului Traian +10   FOTO
Copiii se joacă fotbal pe ulițele satului Traian

Articol de , , - Publicat miercuri, 11 aprilie 2018 12:27

În ultima săptămână, reporterii Gazetei au străbătut România din sud până în nordul extrem pentru a lua pulsul alegătorilor FRF mai puțin băgați în seamă între scrutine. Reprezentantul echipei din cel mai mic sat care votează la scrutinul FRF, 0 puncte în 19 etape, glumește: "În meciul cu noi, De Amorim nici nu alerga, zicea că nu vrea". 

Vorbele mari din balada Toma Alimoș se lipesc perfect pe satul Traian. "În mijlocul câmpului, la puțul Porumbului", aruncat între două drumuri principale, prăjit în foc de soare și întins prin cristale fine de praf, Traianul Brăilei nu e pregătit de oaspeți.

E primul soare de primăvară, fotbaliștii uliței încurcă o căruță, la porți nu e nimeni, primarul ne trimite la președintele echipei. "Mergeți la nea Costică Zăgan, el știe totul despre echipă! Tot el merge să și voteze la mijlocul lunii".

Drept, apoi facem stânga la a 3-a stradă, chiar înainte de gară, după cum funcționează GPS-ul sătesc. Îl găsim rezemat de poartă. "Sănătate!".

rkx0931
Costică Zăgan

Povești cu Golofca și De Amorim

Nea Costică are durerea omului care a schimbat bicicleta veche, pe care o cârmea ca nimeni altul, cu o mașină de lux care nu pornește. Îi citești pe sub basca feritoare de soare durerea că echipa lui, bijuterie la județ, nu ține pasul cu seria a doua din "C". Unde, printre altele, echipa sa a fost zdrobită de "satelitul" FCSB-ului, 1-5, în octombrie 2017.

"Au fost Golofca, Achim, Pleașcă, Benzar cel mic, De Amorim. De Amorim nu era motivat deloc. Îl ia un băiat de la noi, «tu de ce nu alergi, mă?!». «Păi nu vreau!». Îi dau dreptate, cum să fie motivat aici?!", se amuză bărbatul.

Victoria n-are încă punct, deși vineri se joacă etapa cu numărul 20.

"I-am luat noaptea, i-am văzut dimineața" :)

Când vine vorba de echipă, umorul lui Zăgan depășește simplitatea locului. Suntem pe o uliță din Traian, chiar în fața curții sale, umbrită și ferită de ochiul iscoditor al consătenilor. Copaci vopsiți până la "nivelul la care până acum câteva săptămâni era ditamai zăpada".

"Avem băieți de pe aici, am luat și de pe la Brăila. Pe Costel Roșu, de care s-a scris prin presă că a făcut nu știu ce lucruri pe la pariuri. Dar pe cei mai mulți i-am luat de la Valea Mărului, din Galați, echipă care s-a retras în iarna asta din Liga a 3-a". Sunt buni? Zăgan intră în rol. "Dacă sunt buni? I-am adus noaptea și i-am văzut abia dimineața", se amuză nea Costică. "Glumesc, băieții sunt ce ne trebuie nouă la Liga a 3-a".

"Ți se întinde mâncarea, «E, cum e?»"

Cu băieții de la Valea Mărului înainte, Zăgan spune că la votul FRF, la care merge, "vom fi doar eu și cu Dumnezeu". Și spune că nu suntem primii care-l întreabă cu cine votează.

"Am fost la Cheile Grădiștei, unde domnul Burleanu ne-a chemat pentru sesiunea cu Liga a 3-a. Nu i-am zis nici lui! Știți cum e, ți se întinde mâncarea în față și ți se spune «E, cum e?!» Vorbe. Eu rămân la părerea mea, nu spun decât când e vorba să votez".

"Pensia socială"

Totuși, președintele are și altă părere și despre actuala conducere. "Voi nu vă dați seama, dar pentru o echipă ca a noastră, chiar contează să ni se dea niște mingi sau un rând de echipament. Și la noi s-au dat. Și mingi, și porți, și echipamente", completează sexagenarul.

Care știe că relația sa cu FRF va fi de scurtă durată. Pentru că retrogradarea e inevitabilă. "Și nu știu dacă mai vrem să mai promovăm. Că e greu. Greu! Greu când unicul finanțator e Consiliul Local. Și știți cum, fiecare băiat care vine speră și el la 1.000 lei. O pensie socială, cum ar fi", conchide Constantin Zăgan.

La Traian, locul făcut pentru ca echipele de Liga a 3-a să se îmbrace în pantalonii lui Gulliver. 

Recordul îl deține Covaci

Fortuna Covaci e pe locul 1 când vine vorba de echipe provenite din comunități mici. În sezonul 2009-2010, satul Covaci, Timiș, a avut echipă chiar în Liga a 2-a!

Localitatea din comuna Sânandrei avea mai puțin de 700 de locuitori, conform ultimului recensământ realizat până atunci, cel din 2002. Cei mai cunoscuți jucători trecuți pe la Covaci au ajuns la ACS Poli Timișoara: Răzvan Trandu, trecut și pe la Rapid, și Cătălin Smaranda. 

dji 0271
Panoramă cu micuțul sat din județul Brăila

Polonezii, punct terminus

Bruk-Bet Termalica Nieciecza, echipa românilor Gabi Iancu și Gabi Matei, e prima trupă provenită dintr-o localitate cu mai puțin de 1.000 locuitori (respectiv 750) care ajunge într-o primă ligă europeană. Până atunci, recordul îl deținea echipa care l-a lansat pe Petr Cech, Chmel Blsany din Cehia (954 locuitori). 

3 lucruri despre satul Traian

  •  Are 1.132 locuitori, comuna e compusă și din alte 3 sate, Căldărușa, Silistraru și Urleasca
  • Situat la 25 de kilometri de Brăila, reședința județului
  • E locul nașterii fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Eugen Bădălan

3 lucruri despre echipa Traian

  • A promovat după o luptă strânsă cu CS Făurei, echipa care l-a lansat pe Bănel Nicoliță
  • E pe ultimul loc în seria C2, 0 puncte în 19 etape, golaveraj 10-85
  • A marcat doar două goluri în 2018, zero în primele 6 etape, într-un singur meci a dat mai mult de un gol

Citește mai jos primele două episoade:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
gicapuia
gicapuia  •  11 Aprilie 2018, 19:22

@aberescu. Traian e la 25 km de Braila pe soseaua spre Buzau. Si e o comuna . Nu un sat. Nu credeam ca o sa citesc vreodata in GSP despre satul Caldarusa. Are 4 "strazi" . De fapt sunt ulite. Le-au dat nume si au numerotat casele. Numai ca terenurile dau dintr-o strada in alta. Asa ca desteptii dela Primariea au dat numere pe ambele ulite, desi e un singur domiciliu. Daca au numerotat casele si au denumit strazile ... a crescut rangul satului , a venit curtea de conturi si a recalculat impozitul pe trei ani in urma. Si i-a pus pe oameni sa platesca din urma.In sat nu cred ca sunt 150 de locuitori, Dar sunt vreo 8 fermieri . |E liniste si placut. Are si apa curenta. Soseaua e asfaltata. Sa tot te recreezi acolo.

vlad_fcbh
vlad_fcbh  •  11 Aprilie 2018, 19:16

Aceste poze sunt foarte frumoase, felicitari jurnalistului si fotografului!

balauru48
balauru48  •  11 Aprilie 2018, 17:27
Postat de sorinvision pe 11 Aprilie 2018, 13:36

Este timpul pentru Lupescu si generatia de aur. Daca nici asa nu o scoatem la liman...

Auzi si pe asta cu generatia de aur...iti vine sa vomiti.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close