INVESTIGATIE  ·  CAMPANIA NU ABUZ

Decizie de ultimă oră după investigația GSP în cazul abuzurilor asupra minorilor din volei » Ministrul Educației: "Trimit Corpul de Control la Baia Mare”

Articol de - Publicat miercuri, 27 decembrie 2017 14:38

Au trecut 7 zile de când Gazeta a început să publice mărturiile foștilor jucători de la Centrul de Excelență de volei din Baia Mare care-și acuză antrenorul, pe Virgil Rău, de abuz fizic și psihic pe durata celor patru ani de juniorat.

Declarațiile copiilor - pe atunci minori - nu au produs nicio reacție oficială. Gheorghe Vișan, președintele Federația Română de Volei (care are în subordine clubul CSS 2 Baia Mare, asociat Centrului de Excelență), și directorul centrului din Baia Mare, Cornel Negruț, refuză să deschidă o anchetă, deși Gazeta a publicat dovezi foto și video care demonstrează comportamentul agresiv al antrenorului Rău.

aldea 3
Virgil Rău și trei dintre foștii săi juniori care-l acuză că i-a abuzat 

“M-a lovit de cel puțin 10 ori în ăștia 4 ani, dar cel mai rău mă durea când îmi spunea “f***-ți m**** mă-tii!”. De multe ori își cerea scuze, dar uneori chiar nu-și cerea scuze. Pe mine mă durea pentru că tata este mort de când aveam patru ani”

Răzvan Răcășan, 19 ani, fost junior CSS 2 Baia Mare

Centrul din Baia Mare este finanțat de Ministerul Educației și Cercetării. Bugetul anual nu este publicat pe site-ul instituției, iar directorul Cornel Negruț a evitat un răspuns în privința sumei alocate de MEC: “Nu știu să vă spun exact. Avem și bugetul centrului de excelență din rugby, nu am o situația clară pentru volei în acest moment. O să ajung la birou și vă anunț”.

Ulterior, Negruț nu a mai răspuns decât în momentul în care reporterii l-au contactat de pe un alt număr de telefon, iar atunci - după ce a aflat cine îl caută - a invocat faptul că nu are semnal și că nu aude nimic. Apelurile ziariștilor au continuat inclusiv miercuri, 27 decembrie, dar directorul nu a fost de găsit.

Miercuri, în a treia zi de Crăciun, reporterii l-au contactat, în schimb, pe ministrul Educației și Cercetării, Liviu Pop, trimițându-i articolele cu mărturiile celor patru tineri: Răzvan Răcășan, Alexandru Ionescu, Albert Aldea și Daniel Ivașcu.

După 10 minute, ministrul a sunat înapoi:

“Săptămâna viitoare, miercuri, Corpul de Control al ministrului va merge la Baia Mare pentru a face verificări. În câteva minute, voi semna ordinul de delegare. Îi trimiteam de mâine, dar nu am timp fizic, că la final de an sunt cam toți în acțiuni de control. Vor merge pe 3 ianuarie și vor sta până vor vedea despre ce e vorba. La finalul anchetei, voi vorbi. E prima dată când aud de acest caz. Nu am știut de acest subiect. Dacă auzeam, luam atitudine”.

În zilele care au trecut, mai multe surse GSP au invocat o teamă de a vorbi, teamă generată de relațiile importante pe care le-ar avea antrenorul Virgil Rău. El este finul directorului Cornel Negruț și al soției acestuia. Născută în 1961, Cornelia Negruț a fost succesiv controlor vamal, șefa biroului vamal Baia Mare, director general adjunct al Direcției Generale a Vămilor, consilier local în Baia Mare, vicepreședintele Partidului Conservator, apoi, vicepreședinte ALDE și deputat între 2012 și 2016.

cornelia negrut
Cornelia Negruț, soția directorului Centrului de Excelență de la Baia Mare. Sursele GSP susțin că antrenorul acuzat de abuz e finul soților Negruț

Între 2005 și 2009, Cornelia și Cornel Negruț au avut pozițiile de director, respectiv, acționar în firma Flora Internațional SRL, unde asociat le era controversatul Nicolae Dumitru, zis “Niro”, omul de afaceri eliberat condiționat în septembrie 2017 în dosarul Microsoft.

Potrivit unor surse din presa maramureșeană, soții Negruț ar fi finii lui Vasile Mureșan, fost șef al IJP Maramureș și al Direcției de filaj și investigații din cadrul DIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne.

Informat despre teama martorilor de a vorbi, cauzată de relația cu influenta familie Negruț, ministrul Pop a admis că a fost coleg de partid cu nașa antrenorului acuzat de abuz:

“O cunosc pe soția domnului Negruț. O știu și pe dânsa și pe dânsul. Eu am fost senator de Maramureș, a candidat cu mine. În 2012, ea a candidat în colegiul de deputați, pe listele USL. Eu am candidat ca senator. Dar nu e important aspectul acesta. Una-i una, alta-i alta”.

În așteptarea controlului, Gazeta continuă să investigheze cazul abuzurilor de la Centrul de Excelență din Baia Mare. Mâine, mărturia încă unui copil care confirmă agresiunile antrenorului Rău

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”! O campanie Gazeta Sporturilor pentru demascarea abuzurilor împotriva minorilor din sport. 

CITEȘTE MAI JOS MĂRTURIILE MINORILOR ABUZAȚI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

VIDEO ȘI FOTO ȘOCANTE Cap în gură la 3 metri înălțime: antrenorul acuzat de abuz asupra minorilor a urcat în scaun și a lovit un arbitru! Reacția victimei + spectator amenințat: “Îți rup capul”

VIDEO “M-a așteptat în vestiar și mi-a spart nasul! Nu era meci să nu joc cu frică” » Numărul minorilor care susțin că au fost abuzați de antrenorul de prima ligă Virgil Rău a ajuns la 4!A fost un fotbalist muncitor, iar acasă un familist convins. După 12 ani de căsnicie, Cristi Chivu surprinde pe toată lumea: „Tot...„
Libertatea
Comentarii (4)
steaua1986forever  •  27 Decembrie 2017, 16:33
Postat de utraian pe 27 Decembrie 2017, 15:44

Nenea Pop este el insusi un abuz. Dintre toti oamenii de valoare care inca mai exista, au gasit un agramat pe post de ministru. Si nu orice fel de ministru, ci al EDUCATIEI. Oare exista rusine mai mare?

Ministrul "Genunche" e un fel de Marean Vanghelie sau Danut Ognean in materie de limba romana.

utraian  •  27 Decembrie 2017, 15:44

Nenea Pop este el insusi un abuz. Dintre toti oamenii de valoare care inca mai exista, au gasit un agramat pe post de ministru. Si nu orice fel de ministru, ci al EDUCATIEI. Oare exista rusine mai mare?

ovasim  •  27 Decembrie 2017, 15:31

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
17:30 Fotbal, Liga 2
UTA Arad - Turris Turnu Măgurele
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Cupa României
Poli Iași - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Bournemouth - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, La Liga
Mallorca - Levante
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
SPAL - Udinese
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Eibar - Leganes
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Aston Villa - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Verona - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
23:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Sevilla
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1