GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIA NU ABUZ

Revoltător: federația face presiuni mari pentru suspendarea minorului care a povestit cum a fost abuzat fizic și psihic, dar lasă antrenorul agresor în pace + Încă o dovadă foto: minorii consumă alcool în autocar

Articol de - Publicat vineri, 29 decembrie 2017 13:57

Cazul Virgil Rău, ziua a noua.

În timp ce ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că, la 3 ianuarie, va trimite Corpul de Control la Centrul de Excelență din volei de la Baia Mare, pentru a investiga comportamentul antrenorului acuzat de abuzuri fizice și psihice, conducerea Federației Române de Volei continuă să tacă.

Președintele Gheorghe Vișan nu răspunde la apelurile jurnaliștilor și, până acum, nu a făcut nicio sesizare la Comisia de Disciplină, în ciuda faptului că patru foști juniori de la CSS 2 Baia Mare au povestit cu detalii cum au fost bătuți, înjurați și scuipați de Virgil Rău.

În spatele tăcerii, însă, Vișan - președinte de 13 ani la FRV - încearcă, incredibil, să obțină suspendarea lui Răzvan Răcășan, primul copil care a decis să vorbească despre abuzurile antrenorului. În ultimele zile, conducerea clubului CSUV Timișoara - unde este legitimat acum Răcășan - a fost supus unor presiuni telefonice uriașe din partea lui Gheorghe Vișan pentru a-l suspenda pe jucător pentru vina de a fi “lezat imaginea federației”.

gheorghe vian
Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei încă din 2004, vrea să-l pedepsească pe juniorul care a dezvăluit abuzurile de la Baia Mare

În interviul acordat Gazetei pe 20 decembrie, Răcășan a fost întrebat de reporteri dacă știe de o relație de rudenie între Vișan și antrenorul Virgil Rău. El a spus:

“Nu sunt sigur. Da, am auzit și eu. Cred că e naș sau așa ceva, domnul Vișan!”

Virgil era băut, după o noapte de băutură. El venea beat și în timpul meciului. Ieșea din vestiar, se ducea afară și termina berea. În ziua aia a fost foarte băut. Era meciul cu Dejul, ne bătuse Dejul. S-a dus domnul profesor frumos pe scări, l-a luat pe arbitru de cap și i-a băgat un cap în figură de i-a spart fruntea. I-a spus: “Dacă te dai jos de aici, te omor cu bătaia!”. De frică, arbitrul a rămas acolo. S-a dat jos după ce s-a terminat meciul"
mărturia jucătorului Albert Aldea, rămasă fără ecou la federația de volei

Pe baza acestei declarații a lui Răcășan, Federația de volei vrea să-l suspende pe copilul abuzat, dar vrea să facă asta cu ajutorul clubului. Temător, Sorin Grădinaru, managerul CSUV Timișoara, a declarat:

“Nu știu ce să fac, sunt pus într-o situație delicată. Am primit telefoane și ni s-a spus că la începutul anului ni se va comunica să-l sancționăm. Ni s-a spus că dacă noi nu vom lua măsuri împotriva lui, va trebui să merg cu el la Comisia de Disciplină. Ni s-a spus că lucrurile nu pot rămâne așa pentru că băiatul a încălcat regulamentele federației. Eu nu știu despre ce regulament e vorba. Nu poți să-i mai dai copilului în cap încă o dată după tot ce a pătimit la Baia Mare. I-am spus domnului Vișan că noi avem mari probleme cu copilul. El necesită consiliere psihologică. Am văzut mulți sportivi de-a lungul anilor, dar Răcășan e un caz cu totul special. E speriat de bombe. Are frică din orice”.

“Nu știu cum a denigrat Răzvan federația. Mi se pare incredibil că din toată povestea va fi pedepsit fiul meu”
Camelia Răcășan, mama lui Răzvan Răcășan

Campanie pro-Rău

Rămas cu o frică incontrolabilă după tratamentul la care a fost supus, Răzvan Răcășan încearcă să-și continue cariera de voleibalist la CSUV Timișoara. În schimb, fostul său căpitan de la CSS 2 Baia Mare, Robert Silaghi, a renunțat la volei din cauza unor accidentări și lucrează acum la o firmă de securitate care asigură buna funcționare a echipamentelor electronice dintr-un mall din Baia Mare.

Din toate mărturiile obține de Gazetă până acum reiese că Silaghi era cel mai afectat de agresiunile antrenorului Virgil Rău.

Aflat încă în Baia Mare - un oraș în care familia directorului Centrului de Excelență, Cornel Negruț, nașul lui Rău, are o influență puternică - , Silaghi a încercat în ultimele zile să ducă în derizoriu declarațiile foștilor săi colegi, declanșând o minicampanie pro Virgil Rău și de denigrare a celor care au vorbit despre abuzurile acestuia. El a recurs inclusiv la atacuri la persoană și la imixtiuni în viața personală a unora dintre foștii juniori.

În toate postările de pe site-ul Gazetei, fostul căpitan a evitat, însă, de fiecare dată să vorbească despre agresiunile propriu-zise.

Contactat telefonic, Silaghi a spus că declarațiile celor patru sportivi “nu sunt adevărate”. Întrebat despre fiecare episod de agresiune relatat de colegii săi, răspunsurile sale au fost, invariabil, “nu știu, nu am văzut”.

“Pe mine nu m-a bătut. M-a prins o singură dată de nas. Nu am fost înjurat de domnul Rău. M-a făcut doar “tăntălău”
Robert Silaghi, fost căpitan CSS 2 Baia Mare

Bere pentru minori

Silaghi a negat vehement o altă acuză adusă fostului său antrenor: încurajarea jucătorii săi minori să consume de alcool. “S-a băut o singură dată la banchet, dar au băut doar cei majori. Celor mici domnul Rău le râdea în față și le spunea că nu au voie, că sunt mici”.

  • Reporter: Și dacă există o poză cu voi, minori, cu beri în mână?
  • Silaghi: Poate eu n-am fost în poză. Nu știu sigur. Eu n-am fost, îmi aduceam aminte o poză cu minori și cu bere.

Gazeta i-a trimis lui Robert Silaghi o poză făcută în 2015, în microbuzul cu care echipa se întoarcea în Baia Mare după un meci disputat la Târgu Mureș. În imagine, apar 9 voleibaliști - toți minori la acel moment - care ciocnesc sticle de bere pe jumătate consumate. Silaghi este primul din dreapta, cu fața scăldată de soare. Are și el o bere în mână.

poza bere
Minori consumând alcool: Răcășan face poza, Aldea este imediat în spatele lui. Silaghi, cu fața în soare, are o bere în mână. El spune că minorii nu consumau alcool la club

Virgil Rău nu apare în imagini, dar el era conducătorul delegației CSS 2 Baia Mare și, teoretic, se afla în autocar în acel moment.

“A împlinit Raul Chiș 19 ani și a dat o bere. A întrebat cine vrea să bea o bere. Acea poza este la ieșirea din oraș, după meci. Domn profesor a mers să ne cumpere de mâncare și între timp noi am făcut pozele alea. Ne-a cumpărat dulciuri, sărățele, cornuri cu ciocolată. Pozele sunt făcute fără să știe domn profesor”, a explicat Silaghi după ce a văzut imaginea.

De cât timp avea nevoie Virgil Rău să cumpere de-ale gurii, astfel încât minorii din autocar să-și procure berea și să o bea fără ca antrenorul să-i simtă la întoarcere?

Explicația lui Silaghi este îndoielnică, la fel cum este o alta, oferită în sprijinul antrenorului pentru agresiunea asupra arbitrului de scaun la un meci disputat în sala de la Baia Mare.

Despre asta și despre o altă agresiune împotriva unui arbitru, Gazeta va scrie în episodul următor, atunci când un al cincilea fost junior de la Centrul de Excelență din Baia Mare va vorbi despre abuzurile lui Virgil Rău.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”! O campanie Gazeta Sporturilor pentru demascarea abuzurilor împotriva minorilor din sport. 

CITEȘTE MAI JOS MĂRTURIILE MINORILOR ABUZAȚI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

VIDEO ȘI FOTO ȘOCANTE Cap în gură la 3 metri înălțime: antrenorul acuzat de abuz asupra minorilor a urcat în scaun și a lovit un arbitru! Reacția victimei + spectator amenințat: “Îți rup capul”

VIDEO “M-a așteptat în vestiar și mi-a spart nasul! Nu era meci să nu joc cu frică” » Numărul minorilor care susțin că au fost abuzați de antrenorul de prima ligă Virgil Rău a ajuns la 4!

Decizie de ultimă oră după investigația GSP în cazul abuzurilor asupra minorilor din volei » Ministrul Educației: "Trimit Corpul de Control la Baia Mare”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
sportivvv
sportivvv  •  30 Decembrie 2017, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

513010058870127
Pop Vasile  •  29 Decembrie 2017, 18:51

CORB LA CORB NU-SI SCOATE OCHII ... Odata ce FRV este condusa de niste *** nu avem ce astepta mai mult de atit . *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1065808933555529
Andrei Preda  •  29 Decembrie 2017, 17:11

Pai atata vreme cand in aceasta tara mioritica din ue conducatorii de orice nu numai de federatii au aceasta infatisare care le reflecta exact persoana demna cat colo de PRK nimic bun nu se poate intampla . Luati poze ale sefilor de federatii din polonia ungaria croatia asa mai sa zicem de ce vrem noi sa fim nu zic franta sau olanda si vedeti ca nici unul nu arata ca un portar de bodega ...si romania are multi oameni cu adevarat scoliti si inteligenti da pesemne nu destul de ticalosi si smecheri care sant considerati de aceste likele lacome ca si occidentalii - prosti naivi *** bre dpm - si atunci nu avem sanse de redresare o tinem tot asa ca din 89 ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează