GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  AD

6 idei de hobby-uri benefice pentru sănătate

Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 februarie 2022 21:53 / Actualizat miercuri, 02 februarie 2022 21:53

Fie că este vorba de o activitate fizică sau una ce-ți solicită mai mult mintea decât trupul, un hobby este o modalitate excelentă de a-ți petrece timpul liber și de a te rupe de rutina zilnică. În plus, cercetările au arătat că acestea au numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.

Am pregătit câteva idei de activități pe care le poate practica oricine, indiferent de vârstă, și care te vor ajuta să fii mai sănătos, fizic și psihic. 

Hobby-uri pentru un corp sănătos 

Cu toții știm cât de importantă este mișcarea în menținerea unui stil de viață sănătos. Un hobby care îți solicită corpul nu doar că te va ajuta să atingi greutatea ideală și să o menții, dar are și alte beneficii importante, cum ar fi: scăderea tensiunii arteriale, creșterea ritmului cardiac, întărirea oaselor, creșterea nivelului de energie etc.

Iată câteva idei de hobby-uri pe care le-ai putea încerca:

1. Alergatul

Alergatul este unul dintre cele mai eficiente exerciții cardio, poate fi practicat oriunde și de oricine, ajută la menținerea greutății sub control și îți va îmbunătăți starea de spirit. 

În plus, alergarea regulată poate reduce riscul apariției unor boli precum diabetul de tip 2 sau bolile de inimă și a producerii un accident vascular cerebral.

Unul dintre avantajele alegerii acestui hobby este acela că nu necesită cheltuieli foarte mari. Singurul lucru de care ai cu adevărat nevoie este o pereche de pantofi de alergare de calitate. 

2. Yoga

Yoga este o altă activitate cu numeroase beneficii pentru întregul organism, de la îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității la ameliorarea simptomelor artritei. De asemenea, combate stresul, contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, te ajută să dormi mai bine și să ai mai multă energie. 

Este o alegere foarte bună fie că ești genul solitar, care preferă să-și facă exercițiile singur, fie că te simți mai bine atunci când participi la clase de yoga.[1] 

3. Dansul

Dansul este o formă grozavă de a face mișcare. Pe ringul de dans sau în confortul propriei case, te vei atât de bine încât nici nu vei simți efortul fizic. 

Este un exercițiu cardio excelent, ceea ce înseamnă că îți va îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și îți va întări oasele și mușchii. 

De asemenea, te va ajuta să-ți îmbunătățești echilibrul și va contribui și la menținerea sănătății creierului. [7]

Hobby-uri care îți antrenează mintea 

Un lucru pe care mulți oameni nu-l realizează e că, așa cum ne antrenăm corpul, ne putem antrena și mintea. Iată câteva exemple de activități care te pot ajuta să-ți menții creierul activ: 

1. Jocurile de puzzle

Una dintre cele mai bune modalități de a-și stimula mintea o reprezintă jocurile de puzzle. Găsirea spațiului potrivit pentru fiecare piesă în parte îți va testa, cu siguranță, abilitățile fizice și cognitive. În plus, contribuie la reducerea nivelului de stres.[3]

Poți rezolva un puzzle singur sau împreună cu un prieten. În ceea ce privește disponibilitatea acestora, pot fi ușor găsite atât în magazine, cât și online.

2. Învățarea unei limbi străine

Învățarea unei limbi noi este un proces ce, mai mult ca sigură, îți va stimula mintea. Pe lângă creșterea capacității de memorare, învățarea unei alte limbi poate contribui, printre altele, la dezvoltarea creierului, prevenirea demenței, îmbunătățirea abilităților de ascultare și chiar creșterea flexibilității cognitive. 

3. Scrisul

Poate că a sta la birou și a scrie, fie că folosești un laptop, fie că preferi pixul și hârtia, nu te va solicita din punct de vedere fizic, însă cu siguranță te va ajuta să ai o minte sănătoasă. 

Îmbunătățirea memoriei, reducerea nivelului de stres și combaterea tulburărilor de somn sunt doar câteva dintre beneficiile asociate cu această activitate.[7]

Efectele pozitive pe care hobby-urile le au pentru sănătatea noastră sunt numeroase. Așa că, dacă ai găsit o activitate care ți se pare interesantă, încearcă să o practici. Nu folosi lipsa timpului drept pretext. Chiar dacă petreci doar o oră pe săptămână făcând ceva ce îți place, vei vedea și simți diferența. 

Bibliografie: 

  1. “9 Benefits of Yoga.” Www.hopkinsmedicine.org, 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-benefits-of-yoga. Accessed 10 Jan. 2022.
  2. Anca, Popescu. “10 Avantaje Certe Ale Învăţării Unei Limbi Străine.” Epale.ec.europa.eu, 30 Sept. 2015, epale.ec.europa.eu/en/node/13972. Accessed 10 Jan. 2022.
  3. Fissler, Patrick, et al. “Jigsaw Puzzling Taps Multiple Cognitive Abilities and Is a Potential Protective Factor for Cognitive Aging.” Frontiers in Aging Neuroscience, vol. 10, 1 Oct. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6174231/, 10.3389/fnagi.2018.00299. Accessed 10 Jan. 2022.
  4. “Five Benefits of Having a Hobby.” CAE, www.cae.edu.au/news/five-benefits-of-having-a-hobby/. Accessed 10 Jan. 2022.
  5. “Purposeful Activity - Hobbies.” Www.headtohealth.gov.au, 11 July 2019, www.headtohealth.gov.au/meaningful-life/purposeful-activity/hobbies. Accessed 10 Jan. 2022.
  6. “Running for Beginners.” Nhs.uk, 30 Apr. 2018, www.nhs.uk/live-well/exercise/running-tips-for-beginners/. Accessed 10 Jan. 2022.
  7. “What Are the 5 Best Hobbies for a Health Boost?” Www.medicalnewstoday.com, 25 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/320715#Dancing:-A-fun-form-of-exercise. Accessed 10 Jan. 2022.

 

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează