GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV // VIDEO Invitat la „Profu' de Sport”, șeful eAD a apărat VAR-ul din Liga 1: „Second-hand?! Nu există așa ceva! Nu am cumpărat un sistem făcut pe vapor”

Orlando Nicoară, directorul firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1, a fost invitat în episodul cu numărul 6 al podcastului Profu' de Sport. Printre subiectele abordate s-a numărat și sistemul VAR, cu hibele și controversele din jurul lui.
Orlando Nicoară, directorul firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1, a fost invitat în episodul cu numărul 6 al podcastului Profu' de Sport. Printre subiectele abordate s-a numărat și sistemul VAR, cu hibele și controversele din jurul lui.

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 septembrie 2022 20:35 / Actualizat vineri, 02 septembrie 2022 21:28

Orlando Nicoară, directorul firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1, a fost invitat în episodul cu numărul 6 al podcastului Profu' de Sport. Printre subiectele abordate s-a numărat și sistemul VAR, cu hibele și controversele din jurul lui.

O analiză publicată de Gazeta Sporturilor arată că numărul partidelor în care VAR a îndreptat erorile grave ale arbitrilor e mult mai mai mic decât cel în care s-au produs greșeli care au viciat jocurile și care au fost detectabile pe reluările TV, dar nu s-a intervenit. Orlando Nicoară, directorul firmei responsabile de implementarea arbitrajului video, a oferit o serie de explicații.

VIDEO Orlando Nicoară: „Nu există VAR second-hand! Întrebați orice specialist”

- Hai să vorbim un pic despre VAR, despre arbitrajul video. Cluburile din Liga 1 nu au vrut să-și asume costul tehnologiei și al implementării, așa că ați plătit voi. De ce? 
- Și pe noi ne interesa să eliminăm aceste discuții sterile despre „a fost, n-a fost, s-a dat, nu s-a dat”.

- Deci a fost o investiție în credibilizarea produsului. 
- Noi considerăm că introducerea VAR credibilizează și crește valoarea produsului.- Începutul nu e chiar strălucit.- Începutul n-a fost strălucit pe nicăieri.

- La noi e chiar dezastruos. 
- N-aș spune că e dezastruos.

- Eu aș spune că e dezastruos. Sunt mai multe greșeli ignorate de VAR decât greșeli reparate cu ajutorul VAR-ului în aceste etape. 
- Aici e o discuție în care nu vreau să intru, pentru că, practic, VAR-ul înseamnă atât partea de echipamente, cât și partea de arbitraj.

- Da, evident că nu vi se poate imputa vouă faptul că un arbitru se uitat pe monitor și ia o decizie proastă. Dar, până la urmă, despre ce poate fi vorba aici? Arbitrii români, orice tehnologie le pui la dispoziție, atât pot ei și cu asta basta? Sau e o problemă de acomodare cu noile tehnologii? 
- Poate să fie și o chestie de acomodare și poate să fie și ... nu îmi mai aduc aminte acum cine a spus, dar a zis că „VAR-ul nu te face un arbitru mai bun”. VAR-ul te poate ajuta să iei anumite decizii, dar nu te face un arbitru mai bun.

- Problema e că multe au fost date mură în gură și tot nu au fost reparate de VAR. De asta spun că arbitrajul este dezastruos. 
- Chiar n-aș vrea să intru în probleme de arbitraj, că nu mă pricep.

- Bine, sunt informații că nici tehnologia VAR, pe care voi ați finanțat-o... 
- Hai să lămurim asta! Am mai zis o dată, când domnul Adrian Mihalcea a spus că avem VAR second-hand. Nu există așa ceva! Toate echipamentele sunt noi! Punct! Toate echipamentele sunt EVS. Dacă te duci și întrebi orice specialist în transmisiunile TV, o să-ți explice că nu e chinezărie, nu e un produs care e făcut pe vapor. Există doar câțiva furnizori de echipamente care pot furniza VAR. Totul a fost certificat de FIFA! Deci, din punctul ăsta de vedere, chiar aș aprecia dacă oamenii de fotbal nu și-ar mai da cu părerea. Pentru că recent l-am văzut și pe domnul Croitoru criticând VAR-ul după ce el a câștigat un meci în care VAR-ul l-a ajutat...

- O dată câștigi, o dată pierzi, asta nu înseamnă că nu poți să fii frustrat atunci când pierzi. 
- Adică, tu câștigi după un gol marcat printr-un presupus henț și tot tu critici VAR-ul? Care e logica? 

- Înțeleg, tehnologia este aprobată de UEFA, sculele sunt noi și așa mai departe. Dar există, totuși, o problemă. Sunt informații că una dintre licențele cumpărate de voi pentru tehnologia VAR nu include reluări în super slow-motion. Pe de altă parte, televiziunile filmează cu super slow-motion și atunci intervine următoarea problemă, cum s-a întâmplat la meciul între cele două Craiove. A fost o fază din care s-a dat un penalty, publicul vedea la TV o reluare clară că nu a fost henț, iar arbitrii în camera VAR nu aveau acces la acea reluare, pentru că tehnologia voastră nu suportă așa ceva. 
- Asta cu „nu avea acces” nu o cred, pentru că toate camerele cu care se filmează ajung în mașina VAR. 

- Mai puțin asta de super slow-motion. 
- Nu. Toate! 

- Oamenii văd la TV ceva, arbitrii văd altceva, oamenii se întreabă „Băi, ăsta e orb? Nu vede? Că noi am văzut clar că n-a fost henț”. Și de aici discuția despre cât de performantă este tehnologia VAR. Acum, e adevărat, „calul de dar nu se caută la dinți”. 
- Ba da, se caută. Stai puțin, că am văzut opinia asta și la domnul Naum, că „n-aveți de ce să comentați, din moment ce n-ați dat niciun ban”. Nu se pune problema așa! VAR-ul trebuie să funcționeze, indiferent că l-am făcut noi, că au dat cluburile bani și așa mai departe. Asta o non-discuție, e un non-subiect. VAR-ul trebuie să funcționeze!

- Funcționează, dar doar în anumite condiții.
- Noi l-am făcut și ne-am străduit să-l facem să funcționeze. Dar, repet, în toate campionatele unde s-a implementat VAR-ul, în primul sezon au fost astfel de probleme. Și în următoarele sezoane a fost la fel, din nou probleme. Adică, hai să ne uităm și ce se întâmplă și prin alte părți înainte de a da cu pietre, că dacă noi ne așteptăm ca VAR-ul să rezolve toate problemele din fotbalul din România, asta nu se va întâmpla.

- Nu, dar a fost așteptat ca un progres tehnologic...
 - Și în câte meciuri a schimbat în bine ...? 

- În mai puține decât cele pe care le-a stricat.
 - Eu zic că sunt mai multe meciuri în care VAR-ul a acționat corect.

VIDEO Orlando Nicoară, la episodul #6 din podcastul „Profu' de Sport” » Dialog deschis despre drepturile TV din Liga 1 și despre tehnologia VAR

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”:

Urmează o schimbare majoră în Liga 1 » Anunțul făcut la „Profu' de Sport”: „Nicăieri în Europa nu e ca în România! E imposibil să rămână așa”

EXCLUSIV / VIDEO CTP, în podcastul „Profu' de Sport”: „Tot respectul pentru Hagi! Ca antrenor, m-a impresionat mai mult decât Lucescu sau Iordănescu”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
mihaitanase
mihaitanase  •  03 Septembrie 2022, 13:09

Are dreptate ,nu sunt făcute pe vapor ,dar sunt uzate moral ,sunt din primele sisteme făcute ,nu sunt moderne ,deci sunt vechi ,chiar dacă nu au fost folosite !

FCUCraiova
FCUCraiova  •  03 Septembrie 2022, 09:38

Bre nea nicoara var-ul cumparat de voi nu este facut pe vapor este facut pe o barcuta de un pescari saracu Care din lipsa de altceva stand sa traga pestele la prajina sa gandit sa faca ceva ,asta ATI cumparat voi este cela mai slab din toate punctele de vedere

realsteaua
realsteaua  •  02 Septembrie 2022, 21:42

Nu zice nimeni că sistemul VAR nu este omologat, dar dacă ați luat o variantă ieftină degeaba. E o diferență foarte mare între cel din Anglia și cel de la noi. Și pe lângă asta mai avem și arbitrii foarte slabi.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează