GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  RAPID 100

rapid 100 Rapid, cel mai iubit club în anii '50-'70? Pe un stadion de 8.000 de locuri asistau la meciuri 40.000 de oameni!

Rapid, cel mai iubit club în anii '50-'70?
Rapid, cel mai iubit club în anii '50-'70?

Articol de GSP - Publicat sambata, 24 iunie 2023 13:30 / Actualizat sambata, 24 iunie 2023 13:35

Trei echipe de fotbal au dominat fotbalul românesc în anii 1930, Venus București, Ripensia Timișoara și Rapid București. Ele aveau și cel mai mare sprijin din partea suporterilor.

de Pompiliu Constantin

 Lucrul acesta se schimbă după instaurarea regimului comunist, când numeroase cluburi interbelice sunt desființate, redenumite, iar altele noi le iau locul. Astfel, echipe care se bucurau de susținere dispar în doar câțiva ani de pe prima scenă a fotbalului românesc și sunt înlocuite cu cluburi reprezentând diverse fabrici și uzine sau cluburi departamentale, precum Dinamo și Steaua. 

Rapid a supraviețuit, deoarece reprezenta mișcarea muncitorească ceferistă, importantă simbolic în discursul noului regim politic. Mai mult decât atât, Rapid devine un club și mai popular. Mulți dintre fanii echipelor interbelice aleg să se reorienteze către Rapid, singurul club cu notorietate care supraviețuiește schimbării de regim. 

Așa se explică faptul că în anii 1950, reprezentanții clubului cer extinderea stadionului Giulești cu 8.000 de locuri, deoarece la meciuri asistau 40.000 de persoane, dintre care multe intrau ilegal. 

Foarte probabil, numărul susținătorilor rapidiști era de ordinul sutelor de mii în anii 1950, iar un articol din revista Flacăra din 4 august 1977 aproximează la un milion numărul masei de susținători ai Rapidului la 10 ani de la titlul din 1967, când deja Dinamo și Steaua începuseră să câștige fani prin performanțele interne.

VIDEO Șumudică: "Revista e făcută la superlativ! Vă felicit pentru modul de a respecta un club cu așa istorie"

Povestea culorilor clubului Rapid: violet sau vișiniu? De la perdelele vagoanelor de tren la peste 10 ani de tricouri atipice
rapid 100
Povestea culorilor clubului Rapid: violet sau vișiniu? De la perdelele vagoanelor de tren la peste 10 ani de tricouri atipice
Ovidiu Herea, la ceas aniversar pentru Rapid: „În Giulești am petrecut cei mai frumoși ani ai carierei!” + Impresii despre revista dedicată centenarului rapidist
RAPID 100
Ovidiu Herea, la ceas aniversar pentru Rapid: „În Giulești am petrecut cei mai frumoși ani ai carierei!” + Impresii despre revista dedicată centenarului rapidist

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (46)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  30 Iunie 2023, 23:08
Postat de emil1986 pe 25 Iunie 2023, 10:08

Ma mitomanule bolsevic (pleonasm voit :))), Venus a fost desfiintata de bolsevici, pentru ca reprezentau burghezia, mitomane. Voi, prima echipa comunista din Romania, i-ati ajutat pe bolsevici sa fie populari, jucand cu 'SOARELE' comunist pe tricouri in noiembrie 1946. Nici vorba de Venus care nici nu s-a putut inscrie in acel campionat (1946-1947), din motive politice, nemaiavand surse de finantare. De altfel, decedata rapid, Jiul, echipa muncitoreasca, si echipele studentesti au mai rezistat bolsevismului instaurat cu tancurile sovietice. In rest numai echipe CFR-iste, UD Resita, Libertatea Oardea si Carmen Bucuresti, echipa marelui industrias Mocorinita, care declrara la acea vreme ca, citez cu aproximatie: 'Eu tin aceasta echipa doar pentru a ma lupta cu Ciocanul si cu echipele CFR-iste. Cu na ma rafuiesc rasil (Mociorinta avea vedeti legionare), cu celelalte ma rafuiesc politic (aluzie la faptul ca CFR-istii, deci si decedata rapid erau sustinutea de puterea nou instaurata). Asta e adevarul istoric, bolsevicule!

Amice, ești bolnav bine .Roller te-a învățat pana te-a prostit . Venus în 1946 -1947 juca în divizia B retrogradata. În 1948 era în divizia C cand s-a desfintat .Nu bolsevicii tai au desfintat-o, ci legionarii care l-au arestat și omorât pe patronul spiritual ( cel care in '40 a arestat 4-5 jucători ai Rapidului ca sa se rejoace meciul din Cupa...meci pe care Venus l-a pierdut) De la moartea aceluia a început căderea echipei ajungând pana în divizia C. Apoi , poate afli ca în 1923 tara era Regatul Romaniei Mari. În acel an s-a votat cea mai liberala Constituție din Europa. Niciodată sa nu mai alături CFR cu comunistii sau bolșevicii stalinisti. Pe de-o parte căile ferate inventate în Anglia reginei Victoria, printr-o societate britanica a fost construita si România prim cale ferata, București-Giurgiu . În 1939 s-a sărbătorit de către Carol al -II - lea pe stadionul Giulesti 70 de ani de la construcția sa ; pe de alta parte, în perioada interbelica cei care lucrau la CFR erau foarte bine plătiți. Stadionul s-a construit în 1936 din banii lor și nu din bani publici ( apoi confiscat de comunisti) In SUA în perioada 1929-1933 a fost acea mare criza, care ajunsa în Europa, l-a adus pe Hitler la conducerea Germaniei... Ajunsa si în România a făcut ca în 1932 și începutul lui 1933 salariile ceferiștilor sa aibă de suferit. Greva de la Grivița(cât și cele din Brașov și Iași) nu are legătură cu Gh. Dej. Comuniștii au confiscat-o după '45. Uita-l peRoller!

costeltudor
costeltudor  •  26 Iunie 2023, 12:47

In poza VARZAN este SEREDAI și SEREDAI este VARZAN !

lefter_popescu
lefter_popescu  •  25 Iunie 2023, 17:12
Postat de hannah.robinson pe 24 Iunie 2023, 22:43

Un comentariu plin de neadevăruri

Amice, tot ceea ce ti-am scris aici este real, chiar dacă, nestiidu-l, ți se pare de necrezut. Daniel Niculae a făcut demersurile pt recuperarea celor doua titluri, având în vedere ca astăzi nu mai avem niciun motiv sa ne speriem de rusi( suntem în NATO) și nici Iliescu nu mai are puterea din trecut...chiar dacă Ciolacu & co ii mai cer sfaturi. Sper ca neocomunistii aflați la putere sa înțeleagă ca drumul tarii este doar spre lumea civilizata și ca e fără întoarcere.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează