GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  INCENDIU

Incendiu puternic la Cernobâl! Au ars 20 de hectare din pădurea contaminată: „Nivelul de radioactivitate e mai mare”

Nivelul de radioactivitate a crescut la Cernobâl după acest incendiu
Nivelul de radioactivitate a crescut la Cernobâl după acest incendiu

Articol de GSP - Publicat luni, 06 aprilie 2020 09:29

INCENDIU CERNOBÂL. Un puternic incendiu a izbucnit duminică, în pădurea radioactivă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl (Ucraina). 

Potrivit Mediafax, la fața locului au fost trimise, pentru a stopa proporțiile incendiului, două avioane cu pompieri și un elicopter. Incendiul a distrus aproximativ 20 de hectare de pădure, informează Agenția de Protecție Civilă din Kiev.

Autoritățile din Ucraina au anunțat duminică seara o creștere a nivelului de radioactivitate di zonă. „Avem vești proaste. Nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a spus Egor Firsov, reprezentatn al Serviciului de Inspecție Ecologică.

Cernobâl '86, cel mai mare dezastru nuclear din istorie!

  • a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la 1:23 noaptea
  • suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane
  • Cei 45.000 de locuitori din Pripiat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobâl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986
  • până în 5 mai, toţi cei care locuiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar în decurs de 10 zile, în total 130.000 de persoane din 76 de localităţi au fost evacuate, iar teritoriul respectiv a fost declarat zonă de excludere.
  • raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer
  • Actualul Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobâl, deoarece pâna la 70 % din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene
  • a fost declarat cel mai mare dezastru nuclear din istorie, iar estimările sunt că la nivel mondial au murit aproape 1,5 milioane de oameni din cauza radiațiilor provocate de explozie.

Citește și alte știri din categoria extrasport:

Ștefan Iovan, comparație între coronavirus și explozia de la Cernobîl: „Era o teamă și atunci, dar nu ca acum”

Un tigru din New York are coronavirus » Ce simptome a avut și de unde a luat virusul

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează