INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COVID-19

Sindicatul mondial al fotbaliștilor avertizează: „Efortul crește riscul de îmbolnăvire cu coronavirus!”

Antrenamentele intense în perioada imediat următoare ar crește riscul infectării cu COVID-19, avertizează FIFPro // foto: Vlad Nedelea +32   FOTO
Antrenamentele intense în perioada imediat următoare ar crește riscul infectării cu COVID-19, avertizează FIFPro // foto: Vlad Nedelea

Articol de - Publicat sambata, 25 aprilie 2020 09:44

Sindicatul mondial al fotbaliștilor, FIFPro, avertizează cluburile să programeze doar antrenamente ușoare în perioada următoare, altfel crește riscul ca jucătorii să fie infectați cu COVID-19.

FIFPro a sesizat că în multe țări au fost reluate antrenamentele, cu grupuri de la 3 până la 6 jucători, și le-a transmis sindicatelor naționale o scrisoare cu recomandări. Recomandări care ar putea îngreuna cu mult repornirea campionatelor. 

Printre altele, sindicatul avertizează că nu trebuie programate antrenamente normale prea curând, altfel crește riscul ca fotbaliștii să fie infectați cu coronavirus! Pentru a-și întări argumentele, FIFPro precizează că se află „în dialog cu Organizația Mondială a Sănătății și cu experți medicali independenți". Recomandările provin, așadar, din consultarea cu specialiști.

Cele mai importante idei din scrisoarea FIFPro:

  • „Reluarea antrenamentelor și a meciurilor trebuie făcută doar cu consultarea jucătorilor!"
  • „Antrenamentul prelungit și intens pare să fie asociat cu scăderea temporară a sistemului imunitar, care poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Prin urmare, ședințele de pregătire ar trebui să fie la început limitate: o durată de maximum 60 de minute și intensitatea sub 80 la sută din VO2 max". Indicele acesta se referă la cantitatea maximă de oxigen pe care o poate consuma un sportiv în timpul antrenamentului. Asta înseamnă că exercițiile n-ar trebui să le solicite mai mult de 80 la sută din capacitatea de efort.
  • „Monitorizarea semnelor și a simptomelor clinice: prezența febrei de peste 38 de grade Celsius, tusea, dificultățile de respirație, oboseala neobișnuită, durerile musculare trebuie monitorizate zilnic de către echipa medicală"
  • „Sunt necesare cel puțin trei săptămâni de pregătire, pentru ca fotbaliștii să-și recapete rezistența, viteza, forța specifice sportului profesionist"
  • „Căldura constituie un factor de risc pentru jucători! Corpul uman menține, în condiții normale, o temperatură constantă între 36,1 și 37,8 grade Celsius. Fotbaliștilor expuși la temperaturi foarte ridicate, într-un calendar competițional extrem de încărcat, le sunt afectate activitatea și sănătatea! Riscurile: crampe, epuizare, chiar atacuri cerebrale"
  • „Chiar și în contextul actual de criză trebuie să existe o vacanță între sezoane. Măcar trei-patru săptămâni de pauză înaintea stagiunii viitoare, deși cea mai bună soluție ar fi cu o vacanță de cinci-șase săptămâni"

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19

+28 FOTO

Citește mai multe știri de actualitate despre fotbal:

DINAMO // PCH lângă investitorii spanioli! Atacul final pentru a cumpăra acțiunile » Ce i-au cerut lui Negoiță

De ce „Liga 1 în Antalya” e o idee bună » Contraargumentele lui Dan Udrea după valul de critici: „Am devenit «avocatul diavolului». Și mi se pare că dracul nu e chiar atât de negru”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ares.123
ares.123  •  25 Aprilie 2020, 11:47

Din ultimele stiri rezulta ca ideal este sa stai ca o leguma si sa pufai la tigari. Ceva benefici legate de ***, nu au gasit specialistii ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează